O, io, bio!

Ritkán, de előfordul, hogy egy épp aktuális divathullám összhangban van a legújabb tudományos ismeretekkel. Így van a bioélelmiszerek esetében: ez a most divatos, igényes táplálkozási "trend" sokban rokon a dietetikusok ajánlásaival.

Csak természetesen!

Sokan rácsodálkoznak a biopiacok kínálatára, és nem értik, hogy a nemegyszer apróbb szemű, a zöldséges standok átlagos kínálatánál kevésbé látványos küllemű termékekért miért éri meg jóval többet fizetni. A "beavatottak" azonban tudják, hogy a szigorú ellenőrzés mellett, a lehető legtermészetesebb módon termelt, garantáltan vegyszermentes zöldség, gyümölcs, a hagyományos eljárásokkal tartósított, adalékanyagokat nem tartalmazó élelmiszerkészítmények megérik az árukat.

A "bio" minősítést ugyanis csak az a termék kaphatja meg, amelynek alapanyagát genetikai beavatkozás és mesterséges növényvédő-szerek, műtrágyák alkalmazása nélkül, környezetszennyezéstől lehetőleg védett környezetben termesztik, és a feldolgozása során sem használnak fel hozzá tartósító, ízfokozó, állagjavító stb. vegyi anyagokat. Mindez nemcsak a növényi eredetű termékekre vonatkozik, hanem egyre több húsféle is kiérdemli a bio minősítést azáltal, hogy az állatot nem ólban tartják, táppal etetik, hanem hagyományos körülmények között, például szabadon legeltetve nevelik fel.

Harmonikus körforgásban

A termesztés körülményeitől függ, hogy az adott élelmiszer mennyi értékes tápanyagot, fehérjét, vitamint, ásványi anyagot, aroma- és illatanyagokat tartalmaz, illetve, hogy van-e benne méreganyag, például nehézfém, nitrát, növényvédőszer-maradvány. A bio földművelés lényege, hogy a művelésbe vont talajt és a környezetet harmonikus egyensúlyban tartsa, hogy akadálytalan legyen a természetes körforgás a talaj, a humusz, az azon termő növények, az ezekből táplálkozó állatok és emberek között. A termőtalaj szervesanyag-tartalmát komposzttal, szerves és zöldtrágyával pótolják, javítják.

Egyen jót és jól!

A dietetikusok legfontosabb ajánlásai e két szóban összefoglalhatók. Egyen jót, vagyis fogyasszon inkább kisebb mennyiségű, de jó minőségű, természetes eredetű, friss, a szervezete számára megfelelő összetételű élelmiszert, amelyben a lehető legkevesebb a bizonytalan eredetű, mesterséges összetevő, a hozzáadott vegyi anyag.

Táplálkozzon jól, vagyis kiegyensúlyozott napi ritmusban, egyenletes mennyiségben, inkább többször kisebb adagokban, nyugodt körülmények között, az étkezésnek megadva a módját. Érdemes figyelni arra is, hogy mi az, ami "szemének, szájának ingere", amire étvágya van, amit szervezete hiányol, kíván. Mindez szépen összecseng a biotáplálkozás híveinek alapelveivel, így csak ajánlani lehet, hogy ha teheti, nézzen körül időnként a biopiacokon, illetve a hipermarketek biotermékei között - ettől még semmiképpen nem válik a "biománia" rabjává.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció