Nébih: rászorulókhoz kerülnek az elkobzott faanyagok

Új alapokra helyezték és megszilárdították az élelmiszerlánc felügyeletét, a mindig változó kihívásokra reagálva pedig innovatív ellenőrzési funkciókat vezettek be - közölte fennállásának 10. évfordulója alkalmából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az elmúlt tíz év alatt 5177 kiemelt ellenőrzést folytattak a Nébih szakemberei az illegális élelmiszerlánc-események felderítése, az élelmiszerlánc-termékekkel kapcsolatos visszaélések megakadályozása és a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Több mint 18 ezer tonna kifogásolt élelmiszert és takarmányt semmisíttettek meg, és mintegy 12 milliárd forint bírságot szabtak ki a területi szakemberekkel közösen.

Jelentős eredménynek nevezték az állategészségügy területén, hogy hét állatbetegség esetében az EU vagy a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal által hivatalosan elismert mentességet szereztek. Mindez számottevően javítja szakmai és gazdasági szempontból a magyar állattartás helyzetét.

nő olvassa a termék adatait
A Nébih kiemelten védi a fogyasztók egészségét. Fotó: Getty Images

Így védik a fogyasztók egészségét

A tisztességtelen forgalmazói magatartás kiszűrésére irányuló ellenőrzések mintegy 200 esetben tártak fel jogsértést. A jogerősen kiszabott és befizetett bírságok összege az elmúlt 10 évben meghaladta az 1,5 milliárd forintot. A következetes és kitartó hatósági fellépés eredményeként a magyar beszállítók alkupozíciója jelentősen javult a kiskereskedelmi láncokkal szemben.

Figyelmeztet a Nébih: ha ilyen szaga van a zöldségnek, ne vegyük meg!

Az EU-s tagállamok közül elsőként itthon teremtették meg annak a lehetőségét, hogy a rászorulókhoz kerüljenek a faanyagterméklánc-felügyeleti ellenőrzések során elkobzott fatermékek. Szakszerűen, gyorsan kezelték a Magyarországot is érintő "élelmiszerbotrányokat", a határon átívelő riasztásokat, ás folyamatosan frissülő termékvisszahívás adatbázist működtetnek a fogyasztók egészségének, biztonságának védelme érdekében. A Nébih non-stop működő zöldszáma pedig már több mint 16 ezer közérdekű bejelentést, élelmiszerbiztonsági panaszt kezelt vagy irányított tovább az illetékes hatósághoz.

Ételt okosan, maradék nélkül

Már 2013-ban elindították az alapvető élelmiszerbiztonsági ismeretekkel, a megfelelő konyhatechnológiai módszerekkel és a biztonságos ételkészítéssel foglalkozó Ételt csak okosan! kampányt. Ám az élelmiszerbiztonság mellett kiemelten kezelik a minőség és fenntarthatóság témáját is. A tudatos vásárló ezen alapvető elvárásai mentén létrehozták a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegyrendszert.

Az önálló termékteszt program, a Szupermenta 2014 óta 91 termékkörben 1900 terméket vizsgált a feldolgozott élelmiszerektől kezdve az alkoholos italokon és az állatgyógyászati készítményeken át egészen a fűmagokig. A Maradék nélkül programmal pedig az élelmiszerpazarlás visszaszorításáért küzdenek.

A kettős minőség ellen is küzdenek

Felhívták a figyelmet a kettős minőség tisztességtelen gyakorlatának létezésére is, amelynek kapcsán az elmúlt években több mint 300 terméket vizsgáltak. Ezek eredményei alapján a jelenség kezelését segítő operatív útmutató összeállításán dolgoznak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)