Miért olyan értékes olaj az olíva?

Meleg időben szervezetünk megfelelő hidratálására több zöldséget, salátát fogyasztunk, melyekhez elengedhetetlen a jó minőségű olaj. Az egyik legjobb választás az olívaolaj lehet, melynek pozitív egészségügyi hatásait most meg is ismerhetik.

Az olívaolajat az olajfák terméséből, az olajbogyóbólállítják elő. Napjainkban közel száz olajfafajta ismert, ezek mindegyike más karakterű, ízű olajt ad. A legnagyobb termelő Olasz- és Spanyolország, de komoly résztvevőnek számítanak a piacon a görögök, a törökök, az arabok, és Amerika (Kalifornia) is.

Miért értékes olaj?

Bármelyik fajtát is válasszuk, rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk egészségünk érdekében, melyre a legjobb példát a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által legegészségesebb népnek kikiáltott krétaiak adják, akik sok halat, halfélét, zöldséget, gyümölcsöt, és havonta átlagosan 1,3 l olívaolajat fogyasztanak el. De miért olyan értékes az olívaolaj?

  • telített zsírsav-tartalma alacsony, míg telítetlen zsírsav-tartalma magas, mely véd a szív- és érrendszeri, és az idegrendszeri megbetegedések kialakulása, valamint a rák ellen.
  • esszenciális zsírsavakban gazdag, melyeket csak táplálkozásunkkal és megfelelő élelmiszerekkel tudunk szervezetünkbe juttatni. Az esszenciális zsírsavak – többek között - segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.
  • antioxidáns-tartalma is magas, mely segít a szervezet számára káros szabadgyökök ellen. A szabadgyökök az immunrendszer gyengülését, a szervezet korai elöregedését okozzák, ezért az ellenük való harc megfelelő táplálkozással sokat segíthet.
  • gazdag A-, D- és E-vitaminban, utóbbi csökkenti a szívinfarktus kockázatának kialakulását, a koleszterinszintet és védi az érrendszert az elmeszesedéstől.

Válasszuk a minőséget!

Napjainkban igen sokféle olívaolaj kapható a boltokban, éppen ezért vásárláskor óvatosnak kell lennünk. A legjobb minőségű olívaolaj az extra szűz, amelyet szüretelés után hidegen sajtolnak (az eljárás során nem teszik ki 27 foknál nagyobb hőmérsékletnek), ezért a minőségromlás kevéssé jellemző. A szűz olívaolaj esetén már kevésbé gondosan kezelik és sajtolják az olajbogyókat, és létezik a finomított olívaolaj is, mely hőkezelésen és akár vegyi finomításon is átmegy.

Érdemes a termékek címkéjét is alaposan megnézni, ugyanis sok olívaolaj kerül úgy a polcokra, hogy annak forgalmazója különböző helyekről származó olajokat kever össze, melynek így eredeti íze, aromája teljesen elvész. Ha a gyártó és forgalmazó más a címkéken, éljünk gyanúval, és válasszuk inkább az eredet védett olajokat, amelyek biztos jó minőségűek (az olasz eredet védett olajokat DOP felirattal látják el), akárcsak a bio termesztésű olajok.

Elsősorban extra szűz

Ha az olívaolajok jótékony hatásait fogyasztásuk során szeretnénk élvezni, elsősorban extra szűz formában használjuk salátákhoz, zöldséges ételekhez, egy szelet pirítósra csorgatva, vagy finom sajtokkal együtt fogyasztva. Ízesíthetjük gyógynövényekkel és zöldfűszerekkel is, a legkedveltebbek a rozmaringos, bazsalikomos fajták.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)