Miért igyunk tejet?

Gyerekkorunkban sokat hallhattuk a szlogent: a tej élet, erő, egészség. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, tejből viszont egyre kevesebbet fogyasztunk - ki ezért, ki azért.

Táplálkozási szakértők szerint nem csupán a (nők körében szinte általános) kalciumhiányt írhatjuk a tej mellőzésének számlájára - sok olyan kényelmetlen tünetünk lehet az álmatlanságtól a korpáig, amely összefügghet megváltozott étkezési szokásainkkal.

Azzal többé-kevésbé tisztában vagyunk, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükségünk van vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, és persze arra is, hogy a fehérjék, szénhidrátok és a zsírok megfelelő arányban szerepeljenek étrendünkben. Azon viszont nemigen gondolkozunk el, hogy a mindennapok rohanásában vajon mindenből megfelelő mennyiséget juttatunk-e a szervezetünknek? Ha megrögzött szokásaink mentén, átlagosan táplálkozunk, akkor is ki vagyunk téve például a csontritkulás veszélyének. Ha pedig rendszertelenül élünk, vagy mondjuk vegetariánusok vagyunk, fogyókúrázunk, netán stresszben élünk, sok készételt fogyasztunk, akkor biztosra vehetjük, hogy a helyzetünk ebből a szempontból még az átlagosnál is kedvezőtlenebb.

A táplálékok tárháza

Van néhány olyan táplálékfajta - ilyen például a búzacsíra, a tej, a tojás, az olajos magvak -, amelyet a természet bőkezően megpakolt mindazzal minden jóval, ami nekünk előnyös és számunkra egyben napi szükséglet. Általában természetesnek tartjuk, hogy a gyerekek számára létfontosságú ital a tej,. De a felnőttekre miért ne volna jó hatással? Azt szokták mondani, hogy csak a csecsemők esetében helyénvaló, ha tejet isznak. Gondoljunk azonban bele, hogy a tény, hogy egy növekvő szervezet egyedüli táplálékát jelenti a tej, éppen azt bizonyítja, hogy milyen gazdag tárháza a tápanyagoknak! (A tehéntej összetétele ráadásul kedvezőbb a felnőtt szervezetnek, mint amilyen ad abszurdum az anyatej lenne...)

Mi a jó benne?

A tej szerencsére finom - jólesően oltja a szomjat és csillapítja az éhséget is például izzasztó testmozgás után; este pedig segít álomba ringatózni... Más jóízű italokkal ellentétben azonban biológiai értéke is nagy. Például:

  • A csont- és fogvédő kalcium szükséges napi adagjának egyharmadát egy pohár tej fedezi.
  • A kalcium hasznosulásához feleannyi foszfor kell (amely a vesét is védi), s a tej ezt ebben a kedvező arányban tartalmazza.
  • Két pohár tej fedezi folsav-igényünk egynegyedét.
  • Fél liter tejjel tápanyagtartalma fedezi a napi összfehérje-igényünk szükségletünk negyedét, a javasolt állati eredetű fehérje mennyiségének pedig csaknem a felét. kielégíthetjük.
  • Ugyanennyi tejben pedig lényegében az összes esszenciális (azaz létfontosságú) aminosav kellő mennyiségben megtalálható.

A tápanyaghiány megelőzhető!

Gondolunk-e arra, ha repedezik a körmünk, fakó a hajunk vagy viszket a bőrünk, netán korpás a hajunk, hogy valószínűleg több B- vitaminra van szükségünk? A tejben jócskán található A-, E- és B-vitamin. - a A B2-vitamin például nemcsak a bőrre hat kedvezően, hanem a szemünkre és a gyomrunkra, sőt - a tejben ugyancsak meglévő pantoténsavval együtt - az agyunk karbantartását is nagyban elősegítheti. Tehát a reggelire jóízűen elkortyolt tej vagy tejeskávé, tejes tea afféle napindító "agyturbónak" is megfelel...

Rosszat tehet-e?

Mostanság tartja magát egy buta nézet, miszerint a tej többet árt, mint használ.

Íme, néhány tény a tej elleni vádakkal szemben:

  • Igaz, hogy a növényekben is van kalcium (brokkoli, szezámmag, mák, stb.), de ez sokkal kisebb hatásfokkal hasznosul a szervezetünkben, mint a tejben oldott ásványi só. Nekünk, nőknek, sajnos, nagyon is tudatában kell lennünk annak, hogy a csontritkulás veszélyének már harminc fölött egyre jobban ki vagyunk téve (persze, sokszor struccmódra inkább a homokba dugjuk a fejünket...).
  • Gondolnánk-e, hogy a kalciumhiány például álmatlanságot is okozhat?
  • A modern feldolgozási eljárások a C-vitamin kivételével lényegében nem károsítják a tej vitamintartalmát.
  • Az antibiotikumok, hormonok, amelyekkel esetleg kezelik a tejelő jószágokat, lebomlanak, még mielőtt kárt tehetnének bennünk.
  • Ha valaki nem tudja megemészteni a tejfehérjét vagy a tejcukrot, a laktózt, ma már találhat olyan tejtermékeket, amelyeket biztonsággal fogyaszthat.

Tejet inni ráadásul jó, így tehát csak az a vesztes, aki valamiért (talán mert gyerekkorában belédiktálták) nem szereti, vagy illetve az aki szerencsétlenségére allergiás rá. Akinek ilyen gondja van, sajnos, dolgozhat sokat töprenghet azon, hogy tejivás nélkül miként pótolja a megfelelően pótolja a tejivás híján szervezete számára elvesző szükséges tápanyagokat - különösen a kalciuméot, hiszen az azért köztudott, hogy bármilyen allergia esetén gyorssegély a kalciumtabletta...!

Utóirat

Mikor ezt megírtam, nyugtalanítani kezdett egy gondolat: tavasszal - emésztési problémák miatt - beszüntettem a tejivást, nyáron jórészt gyümölcsön éltem, s hogy, hogy nem, idén augusztusban jött ki a szénanáthám életemben először. A kalciumtabletták iszogatása mellett mindenesetre visszatérek a reggeli tejeskávémhoz...

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció