Melyik étcsoki a legfinomabb?

A bor és a csokoládé érzéki páros. Ám mindkettőből csak a minőség nyújthat igazi élvezetet. Tíz tábla étcsokit választottunk és kóstoltunk meg, íme a mi kedvenceink.

Nagy volt a lelkesedés a szerkesztőségben, bár többen jelezték, hogy az adminisztrációs terhek nélkül szeretnék ízlelgetni a mintákat. Végül mégis találunk öt olyan kollégát, aki azt is vállalta, hogy kitöltsön egy komoly, hivatalos értékelő lapot, és hogy 1-től 10-ig pontozza a csokoládékat az alábbi kritériumok szerint:

1. csomagolás, külső borítás, 2. a csokoládé színe és fénye, mintázata, 3. állag,

4. illat.

A pontszámokat speciális szorzóval korrigáltuk, mégpedig úgy, hogy a csomagolás és a csoki külleme 0,5-ös, az állaga 1,1-es, az illata 0,7-es, az íze pedig 1,2-es szorzóval szerepelt az összpontszám kiszámításakor. Az érzékszervi bírálati lapot a Magyar Édességgyártók Szövetségétől kaptuk.

Miért éppen étcsokoládé?

Polifenol: növényi hatóanyag, természetes, sejtvédő antioxidáns. A kakaó polifenoljai a növényi vegyületeknek a "flavonoidokkal" közös csoportjába tartoznak. Hasonló szerkezetű színanyagok találhatók a kakaó mellett a vörösborban, a piros bogyós gyümölcsökben és a kávéban is. Az étcsokoládénak (ami legalább 43 százalékos kakaószárazanyag-tartalmat jelent) bizonyítottan pozitív egészségügyi hatásai vannak, egyre inkább megdőlni látszik az az elképzelés, hogy a csokoládé értéktelen édesség, amellyel csupán felesleges kalóriákat viszünk be a szervezetünkbe. Ugyanis a kakaó nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, ami a megfelelő idegi és izomműködéshez nélkülözhetetlen ásványi anyag, és a tápanyagok energiává alakításához is szüksége van rá a szervezetünknek. Segíti a C-vitamin és a (megfelelő csontozat felépítéséhez létfontosságú) kalcium felszívódását is. Van benne továbbá foszfor, ami a kalciummal együtt a csontok és a fogazat szilárd kristályszerkezetének kialakításához is szükséges. A kakaóbabban, illetve a belőle készült étcsokoládé 100 grammjában 5-8 gramm, néha ennél is több, a szénhidrátok felszívódását lassító rost van.

A kakaó tartalmaz koffeint is, bár a kávénál sokkal kisebb koncentrációban: a kakaószemek legfontosabb alkaloidja a theobromin, amelynek szerkezete a koffeinhez hasonló, de annál mintegy tízszer gyengébb. És van persze valami benne, amiről egyre többet beszélünk: antioxidáns. A kakaó ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, a kutatások szerint fajtától és a feldolgozás módjától függően a kakaóbab mintegy 8-13 százalékát polifenolok teszik ki.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a magas (legalább 35 százalékos) kakaótartalmú csokoládé gyulladáscsökkentő hatású, jó hasmenés ellen, élénkít és frissít, lassítja az öregedést (ezért használják a szépségiparban is), csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a vérnyomást.

A választék

Ma már majdnem annyi étcsokoládét találunk az üzletek polcain, mint tejcsokit, bár ez utóbbira még mindig nagyobb a kereslet. Mi olyan étcsokoládékat választottunk, amelyeket a legtöbb nagyobb boltban meg lehet vásárolni, illetve két biotermék is a kosarunkba került az egyik legnagyobb drogérialánc üzletében.

Ezeket a csokikat kóstoltuk:

 • Piros mogyorós (energiatartalma 535 kcal/100 gramm, legalább 46 százalékos kakaószárazanyag-tartalommal)
 • COTE D'OR sensation 86% noire brut (energiatartalma 623 kcal/100 gramm, 86 százalékos kakaószárazanyag-tartalommal)
 • Heidi Dark Mint & Lemon (energiatartalma 539 kcal/100 gramm, 50 százalékos kakaószárazanyag-tartalommal)
 • Cayen Sorini - étcsokoládé erős paprikával (energiatartalma 500 kcal/100 gramm, 53 százalékos kakaószárazanyag-tartalommal)
 • Alnatura Feine Bitter Orange bio étcsokoládé (energiatartalma 543 kcal/100 gramm, minimum 70 százalékos kakaószárazanyag-tartalommal)
 • Boci bársony krémes étcsokoládé szederrel (energiatartalma 573 kcal/100 gramm, legalább 50 százalékos kakaószárazanyag-tartalommal)
 • Szerecsen (energiatartalma 500 kcal/100 gramm, legalább 50 százalékos kakaószárazanyag-tartalommal)
 • Alnatura selection Espresso (energiatartalma nincs feltüntetve, legalább 58 százalékos kakaószárazanyag-tartalommal)
 • Lindt excellence 99% kakaótartalmú étcsokoládé (az orosz nyelvű címkén feltüntetett energiatartalma 530 kcal/100 gramm, legalább 99 százalékos kakaószárazanyag-tartalommal)
 • Tibi kakaóbab-töretes étcsokoládé (energiatartalma 557 kcal/100 gramm, legalább 50 százalékos kakaószárazanyag-tartalommal)

Lássuk akkor, hogy milyen eredmények születtek!

A csomagolás, információk

A legfinomabb csokoládé is rejtve marad előttünk, ha nincs valami, ami felhívja a figyelmünket rá - tehát a vonzó csomagolás nagyon fontos. Kell, hogy megakadjon rajta szemünk, és kíváncsiságot ébresszen bennünk. Ha szép borítás miatt kezünkbe fogtuk a terméket, akkor érdemes megnézni a címkét is, mert vannak kötelezően feltüntetendő információk a csomagoláson. Ilyen például a termék pontos megnevezése, az összetevők csökkenő sorrendben, a nettó mennyiség, a minőség-megőrzési idő, a tárolási feltételek, végül pedig a gyártó megnevezése.

Az energiatartalom kiírása nem kötelező, de ma már szinte nincs olyan élelmiszer, amelyen ez az adat ne szerepelne. (Mi azért most találtunk ilyet a csokoládék között, például épp az egyik biocsokoládéról felejtették le a kalóriatartalmat, és a 99 százalékos Lindt csokin csak orosz nyelven tüntették fel.) Jó tudni, ha az élelmiszercímkén a termékkel kapcsolatosan valamilyen kedvező táplálkozási hatást állít a gyártó - tehát például azt, hogy "light" akkor viszont már kötelező a tápérték-információ jelölése. A szerintünk legszebb külsejű csokoládék egyszerű, elegáns csomagolást viseltek. A legtöbb pontszámot ebben a fázisban a Boci bársony szedres és az Alnatura Espresso kapta, illetve jól szerepelt a nagyon elegáns Lindt 99%-os étcsoki, melynek a belső csomagolása is különleges volt, egyértelműen a luxus érzetét keltette.

A csoki látványa

A kakaópor színe az előállítási folyamattól és kémhatásától függően a világos narancssárga és a sötét vörösbarna között változik. A kibontott csokoládé fénye, színe, nyomott mintázata, esetleges hibái szintén befolyásolják, hogy a megkezdett táblát otthagyjuk-e, vagy további darabokat tördelünk belőle. Állítólag külön művészet, hogy a mogyorós csokiban megfelelően egyenletes legyen a mogyoró eloszlása, és az egészmogyoró-szemeket mindig fedje csokoládé - mert így kevésbé avasodnak. Az általunk kóstolt Piros mogyorós "mogyoróeloszlása" rendben volt, de bizony nem minden mogyorószemet fedett csokibevonat, és az egyik jóorrú kolléganőnek meg is csapta az orrát az enyhe avas szag. Kibontás utáni szemrevételezéskor nálunk a legjobbra a Boci bársony szedres és Heidi Dark Mint & Lemon vizsgázott.

A csoki illata

Tesztelőink szerint azoknak a csokiknak volt a legkellemesebb illata, amelyek valamivel dúsítottak voltak, tehát gyümölcsöt, kávét esetleg fűszert tartalmaztak. Amikor már mind a tíz tábla csokoládé ki volt bontva, akkor a szerkesztőségben elég erőteljes és csábító csokoládéillat uralkodott. A legjobb csoki ebben a tesztelési fázisban a Heidi Dark Mint & Lemon lett - magasan verte a mezőny többi részét.

A csokoládé állaga

Azt kellett figyelnünk, hogy miként törik (az éles törésvonal a kívánatos, roppanó hang kíséretében), illetve azt próbáltuk pontozni, hogy a szájban milyen érzetet kelt a csokoládé. Azt a két csokit találták a legjobbnak a tesztelők ennél a fázisnál, amelyek már megnyerték az igényes csomagolás kategóriáját is: ezek a Boci bársony szedres és Heidi Dark Mint & Lemon voltak.

Nagy csalódások és egy új kedvenc

Végül az ízlelés következett: nagyon izgatottan kezdtünk neki néhány csokoládé kóstolásának, mert kíváncsiak voltunk, hogy milyen lesz például a csilis csoki - de csalódnunk kellett. Mint ahogy hatalmas megdöbbenést keltett bennünk (bár azért erre valamelyest számítottunk) a 99 százalékos (!) kakaótartalmú, prémiumkategóriás (és egyben legdrágább) csokoládé íze is. Olyannyira meghökkentő volt, hogy a legtöbben fintorogtak tőle.

Íz szempontjából ez a csoki, a Lindt Excellence 99% végzett az utolsó helyen. Számunkra meglepő volt, hogy az íze nem volt annyira intenzív és keserű, mint amilyenre számítottunk, az állaga viszont kifejezetten kellemetlen volt, mert a szánkban "porzott". Nekünk nagyon ízlett az Alnatura Espresso (3. helyezettünk lett), mivel a kávé aromája és az őrölt kávészemek épp csak annyira bolondították meg, hogy izgalmas legyen a végeredmény. A Boci bársony szedres csokoládé a képzeletbeli dobogó 2. fokára került, többek szerint nagyon harmonikusan keveredett a szeder fanyar aromája a nem túl keserű étcsoki ízével. A legfinomabbnak pedig a Heidi Dark Mint & Lemon bizonyult - pedig erre kissé gyanakodva tekintettünk. Többen mondták, hogy kissé az After Eight-re hasonlít az íze, bár egyáltalán nem annyira mentás, sokkal kifinomultabb és nagyon kellemes meglepetést okoztak benne a citromdarabkák.

A mi szubjektív vizsgálatunk szerint ez lett a sorrend:

 1. Heidi Dark Mint & Lemon - étcsokoládé citromdarabokkal és mentával
 2. Boci bársony krémes étcsokoládé szederrel
 3. Alnatura selection Espresso - tejszínes étcsokoládé kávészem darabkákkal
 4. Tibi kakaóbab-töretes étcsokoládé
 5. Alnatura Feine Bitter Orange bio étcsokoládé narancsolajjal
 6. COTE D'OR sensation 86% noire brut
 7. Szerecsen étcsokoládé
 8. Cayen Sorini - étcsokoládé erős paprikával
 9. Piros mogyorós étcsokoládé
 10. Lindt excellence 99% kakaótartalmú étcsokoládé

"Az élet bizonytalan! Kezdd a desszerttel!" - mondta Ernestine Ulmer, és ha ezt nem is tartják jó ötletnek a dietetikusok, azt ma már mindig elmondják, hogy a csokoládé is hasznos tagja az élelmiszereknek, csupán arra kell nagyon odafigyelni, hogy mértéket tartsunk. Mi is azt ajánljuk, hogy hetente egy-két alkalommal pár kocka minőségi csokoládéval kényeztesse magát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra