Meghasonlott csokinyulak

Húsvét közeledtével a hipermarketek, élelmiszerboltok édességes pultjain csokoládé nyulak, tojások kínálják magukat tonnaszámra. Szerkesztőségünk tesztelte, mit rejtenek az aranyozott csokipapírok!

Csúnya, de édes figurák

Hogy a közel egyformán csúnya, ábrándos szemű húsvéti nyuszifiguráknak van-e bármi közük az igazi tapsifülesekhez, ezt ki-ki döntse el maga. (Lehet, meg is sértődne egy-egy önérzetesebb példány, ha a tarka ruhás, ecsetet, tojást, kiscsibét a kezében tartó, kékszemű, göndörített pillájú "hasonmásokat" látná.) Úgy tűnik, harminc éve nem változott érdemben sem a formájuk, sem a rajzolatuk: átalakulhatott az egész magyar édesipar, de a gyártósorokon nemigen változtattak. Ennél sokkal fontosabb kérdés azonban az, amelynek megpróbáltunk utánajárni: alapanyaguk alapján joggal nevezhetők-e még egyáltalán csokoládénak ezek a csokifigurák? Szerkesztőségünk tagjai nagy lelkesedéssel vetették be magukat a különböző, széles körben kapható húsvéti csokitermékek tesztelésébe. A végeredmény sejthető: nem mind csoki, ami aranyozott papírban van...

Hiányos adatok

A szabályok szerint a vevőnek tudnia kell, mit vesz, a terméken fel kell tüntetni a gyártó nevét, a gyártmány szavatossági idejét, az élelmiszerek esetében a termék összetevőit, energiatartalmát, stb. A nagy tömegben készült idénycikkek esetében ezt nem minden gyártó tartja be. A tesztelésre kiválasztott tíz húsvéti csokifigura között találkoztunk olyannal, amelyen nem szerepelt a gyártó neve (csak a forgalmazóé), és az energiatartalom sem. Az is előfordult, hogy a csokitakaró alufóliára volt rányomtatva az összes szükséges adat, de olyan miniatűr betűkkel, hogy nagyító nélkül akkor sem lehetett volna elolvasni, ha az összegyűrődött csomagolóanyag ezt eleve nem tette volna lehetetlenné. Azt pedig már régen megszokhattuk, hogy a vonalkód bevezetése óta hiába keressük a terméken annak az árát, legfeljebb a polc szélén található, egymásra nagyon hasonlító megnevezések közül, a kódszám alapján lehet megtudni, a kiválasztott árucikk mennyibe kerül. (Legyenek erősek: sokba. Közel azonos méretű (150 gr) termékek között 169-399 forintosat, de 919 forintosat is találtunk. Ennek ellenére nem biztatnánk senkit arra, hogy csak az ár alapján döntsön...)

Kis csokiszótár

Apró nehézséget jelenthet az is, hogy nem minden vásárló élelmiszeripari szakember, így legtöbbünknek fogalma sincs arról, mi a jelentősége annak, hogy normál vagy ipari kakaóport, kakaómasszát, kakaóvajat vagy egyéb növényi zsiradékot, teljes, zsíros vagy sovány tejport, netán tejsavót találunk az összetevők között. Pedig legalább annyit érdemes tudni, hogy a kakaó- illetve egyes címkéken a kakaó szárazanyag-tartalom aránya jelzi azt, hogy valóban értékes, flavonolokat is tartalmazó, erősítő, kedélyjavító, ásványi anyagokban gazdag igazi csokoládét vettünk-e. Nyilvánvaló, hogy értékesebb a tisztán kakaóvajjal készült, mint az egyéb növényi zsiradékokat is tartalmazó termék. A hozzáadott tejpor minőségétől függ a jellegzetes tejcsokoládés íz vagy annak hiánya. Azt pedig már kinek-kinek a fantáziájára bízzuk, mit jelenthet az "ipari kakaó" kifejezés - az adott termék szürkésbarna színéről ítélve semmi jót... Növelheti a laikusoknak a termék iránti bizalmatlanságát az is, ha túl sok "E"-t, aromát, stabilizátort, effélét tartalmaz.

Nyuszi-szépségverseny

Szerkesztőségünk tesztelte a húsvéti ajándék édességeket: egy hipermarket polcairól tíz gyártó cég termékét választottuk ki kóstolásra. A tesztelésben résztvevő tizenhárom munkatársunk először azt a feladatot kapta, hogy a figurák közül válassza ki azt, amit szívesen megvenne, amelyiknek a csomagolása, grafikája a legjobban tetszik.

Az árakat nem tüntettük fel, ez a választásban ezúttal nem játszott szerepet. Legtöbben a német Lindt cég elegáns, aranyszínű, piros selyempántlikás, nyakában kis csengettyűcskét viselő nyuszifiguráját találták a legízlésesebb, legvonzóbb csomagolásúnak, így az elérhető 65 pontból 55 pontot kapott. 47 ponttal jól szerepelt a Microse Kft. "kézműves" nyuszija is, amelyet papírborítás nélkül tettek egy fóliaablakos dobozkába, mondván, legalább látjuk, mit veszünk meg. A többiek a leendő fogyasztók, a gyerekek szempontjából a számukra vélhetően "legaranyosabb" grafikájú nyuszit választották ki. E hagyományos formájú és színvilágú termékek közül a "Tibi" nyuszi szintén 47 pontot kapott. (A cégek dizájnerei aligha lennének elégedettek magukkal, ha azokat a tanácstalan megjegyzéseket is hallották volna, amelyek között a "de hiszen ez mind egyformán ronda" még a legfinomabb megfogalmazások közé tartozott.)

A nagy nyúlteszt

A dolog kellemesebb része ezután következett. A kóstolás során "vakon", a termék eredetének ismerete nélkül kellett munkatársainknak értékelniük 1-5 ponttal a csokoládé illatát, ízét, állagát. Érdekes, hogy noha a helyiségben áradt az édes csokiillat, külön-külön bizony nagy különbségek voltak. Akadt termék, amelyiknek szinte egyáltalán nem volt illata, másiknak meg kifejezetten kellemetlen szaga volt. Úgy tűnik, a "szaglószervek csábítása" nemigen szerepelhet a vásárlás szempontjai között. Végül a Tibi kapta a legtöbb, de így is viszonylag alacsony pontszámot: 45 ponttal lett a legillatosabbnak választva. Kellemesnek ítélték és 41 ponttal honorálták még a tesztelők a Milka jellegzetes, kissé a mogyorókrémre emlékeztető illatát is.

Egy élelmiszerismereti szakkönyv leírása szerint a jó minőségű csokoládé felülete fényes, ép, sérülésektől és csomósodástól mentes, nem lyukacsos (kivéve a levegős csokoládét), állománya sima, egynemű, a szájban könnyen, vajszerűen olvad, szobahőmérsékleten alaktartó. A tesztelt csokifigurák állagát ezen szempontok szerint értékelve 50 pontot kapott a Lindt "csupaszon" is szép, jó kidolgozottságú csokija, ezt holtversenyben, 48 ponttal a Nestlé és a Milka terméke követte. Jó eredményt ért még el a Tibi és a Riegelein is. Több termék azonban kifejezetten rosszul vizsgázott ezen a próbán: akadt, amelyik torokkaparóan kellemetlen, rossz kidolgozású, szemcsés, érdes volt, sőt, olyat is találtunk, amelynél a tesztelők egybehangzóan állították, hogy a hozzáadott cukor szinte csikorog a foguk alatt. Legnagyobb várakozással az ízteszt elé tekintettünk. A vélemények itt oszlottak meg a leginkább: a versenyt a Milka nyerte 52 ponttal, noha akadtak, akik túl édesnek találták. Második legfinomabbnak a Lindt bizonyult, 51 ponttal, és nem sokkal maradt el mögöttük a Tibi sem a 47 pontjával. Az értékeléseket összevetve a címkéken szereplő összetétellel érdekes volt tapasztalni, hogy bizony, nem kell ahhoz élelmiszeripari minőségellenőrnek lenni, hogy kiderüljön egy-egy termékről: olcsó dömpingárunak szánták csupán. Laikus kóstolók is megérezték a csekély kakaótartalom, a hozzáadott növényi zsiradék illetve mesterséges anyagok és a felületes kidolgozottság miatti mellékízt vagy állagkülönbséget. A benyomásokra aztán magyarázatul szolgáltak a gyártó által megadott minősítések: nem mindegy, hogy készítője ét-, tejcsokoládénak vagy bevonó, netán tejformázó masszának nevezi a figura alapanyagát. Tapasztalhatták, hogy bizony, a termékismertető címkéket érdemes elolvasni, mert még a leghiányosabb adatsor is segít eldönteni, érdemes-e megvenni az illető terméket.

Tesztelt termékek

Tibi húsvéti nyúl, tejcsokoládé Nagy nyúl kakaós tejbevonóból Nestlé tejcsokoládé nyuszi Riegelein álló nyuszi Tejcsokoládéból készült üreges húsvéti nyúl figura Kézműves nyúl Lindt arany nyuszi- tejcsokoládé Tojás kakaós tejfigura Milka alpesi tejcsokoládé nyúl Kakaós tejformázó-masszából készült üreges nyúl
Megnevezés Gyártó
(forgalmazó)
csomagolás
(max.65 pont)
illat
(max.65 pont)
állag
(max.65 pont)
íz
(max.65 pont)
Összesítés
(helyezés)
Bonbonetti Kft. 47 45 44 47 II.
SWEET POINT 40 24 31 28 VII.
Nestlé Hungária Kft., Diósgyőri Gyára 39 30 48 43 IV.
Riegelein (Deutschland) 42 35 44 44 III.
Smekt Kft. Nagykőrös 38 39 30 29 VI.
Microse Kft., Érd 47 28 33 33 V.
Lindt és Sprüngli AG., Deutschland 55 33 50 51 I.
Nicole Csokoládégyár Gyöngyös 34 30 32 24 IX.
Kraft Foods Hungária 42 41 48 52 II.
Linga Csoki Ipari és Ker. Kft. Édesipari üzeme, Edelény 41 35 22 23 VIII.

Termékismertetők

 1. Tibi húsvéti nyúl, tejcsokoládé
  Forgalmazza: Bonbonetti Kft., gyártó nem szerepel
  Energiatartalom nem szerepel.
  Összetétel: cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, savópor, emulgeálószer: szójalecitin, természetazonos aroma, kakaó szárazanyag: legalább 40% , nyomokban mogyorót, földimogyorót tartalmazhat.

 2. Nagy nyúl kakaós tejbevonóból
  Gyártó: SWEET POINT
  Energiatartalom: 564 kcal/100g
  Összetétel: cukor, növényi zsír, tejpor, kakaópor (5,9%), lecitin, vanilinkristály

 3. Nestlé tejcsokoládé nyuszi
  Gyártó: Nestlé Hungária Kft. Diósgyőri Gyára, Miskolc
  Energiatartalom: 538 kcal
  Összetétel: cukor, zsíros tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, növényi zsír, tejsavópor, laktóz, emulgeáló szerek, (szójalecitin), aroma. Kakaó szárazanyag legalább 25%.

 4. Riegelein álló nyuszi
  Gyártó: Riegelein (Deutschland)
  Összetétel: Cukor, teljes tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, szójalecitin, vanília aroma. Nyomokban mogyorót tartalmazhat kakaótartalom minimum 30%,
  Energiatartalom: 523 kcal

 5. Tejcsokoládéból készült üreges húsvéti nyúl figura
  Gyártó: Smekt Kft. Nagykőrös
  Összetétel: Cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, emulgeálószer természetazonos aromák: vanília, tejszín) kakaó szárazanyag legalább 25, tej szárazanyag legalább 14%

 6. Kézműves nyúl
  Gyártó: Microse Kft., Érd
  Összetétel: Cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, emulgeálószer, etil-vanillin.

 7. Lindt arany nyuszi- tejcsokoládé
  Gyártó : Lindt és Sprüngli AG., Deutschland.
  Összetétel: Cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, laktóz, sovány tejpor, glükóz, emulgeálószer szójalecitin, szárított malátakivonat és aromákat. Nyomokban tartalmazhat mogyorót és mandulát. Kakaó szárazanyag legalább 30%.

 8. Tojás kakaós tejfigura
  Gyártó : Nicole Csokoládégyár, Gyöngyös
  Összetétel: cukor, hidrogénezett növényi zsír, kakaópor (6%), sovány tejpor, savópor, emulgeálószer természetazonos aroma.

 9. Milka alpesi tejcsokoládé nyúl
  Forgalmazza.:Kraft Foods Hungária, Gyártó: nem szerepel, származási hely Franciaország
  Összetétel: Cukor, kakaóvaj, sovány tejpor, kakaómassza, tejsavópor, tejzsír, mogyorómassza, emulgeáló: szójalecitin, aroma. Kakaó szárazanyag legalább 30%, tej szárazanyag legalább 14%, tartalmazhat nyomokban egyéb dióféléket, tojás és búzafehérjét. Energiatartalom: 530 kcal

 10. Kakaós tejformázó-masszából készült üreges nyúl
  Gyártó: Linga Csoki Ipari és Ker. Kft. Édesipari üzeme, Edelény
  Összetétel: cukor, növényi zsír, sovány tejpor, ipari kakaópor, pörkölt szójaliszt, emulgeálószer, vanília aroma

Ideális testsúly kalkulátor

Tápanyagtáblázat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció