Kulturális örökség lehet az eszpresszó

Olaszország a világ szellemi kulturális örökségének részévé szeretné nyilvánítani az eszpresszó kávét, az ugyanis az olasz gasztronómiai kultúra kifejeződése, amely védelmet élvez.

Az eszpresszó jelölését az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi kulturális örökség listájára kedden terjesztették elő az olasz parlamentben. Eszerint létrehoztak egy konzorciumot a hagyományos olasz eszpresszó védelmére.

eszpresszó, kávé, kávékészítés, UNESCO, világörökség
Kulturális örökség lehet az eszpresszó. Fotó: iStock

A minőség megóvása a cél

5 elterjedt tévhit a kávéról - kattintson!

"A pörköléstől a kávégépek gyártásáig az egész láncolatot képviseljük. Véleményünk szerint az eszpresszókészítés minden fortélyának az UNESCO-listán van a helye. Ezzel az eszpresszó minőségét akarjuk oltalmazni" - magyarázta Andrea Pascale, az előterjesztés szervezője. Úgy véli, a kávétermelés az olasz kultúra és gazdaság egy fontos szegmense.

Két éve egyébként a nápolyi pizzakészítés művészete is felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listára.

Hol, milyen kávét isznak?

Ahogy már korábban is megírtuk, évente 500 milliárd csésze kávét hörpint fel az emberiség, azaz naponta 1,37 milliárd csészével, ami 16 ezer csészét jelent másodpercenként. Az olaszok hozzánk hasonlóan cukorral isszák az eszpresszót. Németországban és Svájcban forró csokoládéval keverik a kávét, Belgiumban csokidarabokat tesznek bele, de a kávé elképzelhetetlen a mellé felszolgált keksz nélkül. Az osztrákok tejszínhabbal dúsítják, a mexikóiak pedig fahéjat szórnak rá.

Marokkóban borssal isszák, a Közel-Keleten pedig kardamommal és más fűszerekkel dobják fel. Egyiptomban viszont tisztán és erősen fogyasztják a kávét - ott a tej és a cukor képtelenség a kávé élvezetéhez.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció