Koronavírus: mégsem segít a D-vitamin

A D-vitamin még sincs befolyással a COVID-19 súlyosságára - állítja egy friss tanulmány.

A D-vitamin COVID-19-re gyakorolt hatásait a járvány kitörése óta vizsgálják a szakemberek. Habár korábbi vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy a vitamin pótlása csökkentheti a fertőzés veszélyét és enyhítheti a COVID-19 tüneteit, a Guardian oldalán is közölt, friss tanulmány szerint mégsem befolyásolja számottevően a betegség súlyosságát.

A D-vitamin-hiány tünetei A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé sorolják, de valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, amelyet az emberi szervezet a napfény hatására állít elő. Ezért a napfényhiányos téli hónapok végére könnyen kialakulhat a hiányállapot, különösen azoknál, akik beltéri munkát végeznek. A Harvard Egyetem kutatása szerint a világon összesen 1 milliárd embert érint a D-vitamin-hiány, amelynek számos káros hatása van. Kattintson a részletekért!

Nem befolyásolja a vitamin szintje a COVID-19 tüneteit

A koronavírus okozta COVID-19 és a D-vitamin kapcsolatát két nagy tanulmányban is vizsgálták a kutatók. Az egyik kutatócsoport egy közel százezer résztvevőt tartalmazó egészségügyi adatbázist elemezett. Olyan genetikai markerekkel rendelkező emberek nyilvántartásaira fókuszáltak, amelyek hajlamosíthatnak a D-vitamin hiányára. Arra voltak kíváncsiak, hogy ezeknél a betegeknél súlyosabb tünetek jelentkeztek-e a koronavírus-fertőzést követően.

Habár a COVID-19 tüneteit nem befolyásolja, a vitamin pótlása fontos lehet. Fotó: Getty Images
Habár a COVID-19 tüneteit nem befolyásolja, a vitamin pótlása fontos lehet. Fotó: Getty Images

Egy másik tanulmány pedig a D-vitamin-hiány gyakoriságát hasonlította össze 24 európai országban a COVID-19 -ben szenvedő betegek gyógyulási és halálozási adataival. Mindkét tanulmány arra az eredményre jutott, hogy nem látszik kapcsolat a vitamin szintje, illetve a COVID-19 tüneteinek súlyossága között.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a vitamin pótlására ne lenne szükség. A D-vitamin számos módon támogatja a szervezetünket: növeli a kalcium és a foszfát felszívódását, csontokba épülését, hozzájárul a fogak egészséges fejlődéséhez, illetve szabályozza a sejtek növekedését és differenciálódását. Kora tavasszal a magyar lakosság jelentős részénél D-vitamin-hiány alakul ki.

Miben más a harmadik hullám, mint az előzőek? Cikkünkből kiderül, kattintson!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra