Kiket veszélyeztet a fagylaltmérgezés?

A fagylalt a forró nyári napok egyik legkedveltebb csemegéje, könnyen bajt okozhat azonban, ha nem megfelelő terméket vásárolunk. Lássuk tehát, mire érdemes odafigyelni a hűsítő finomság vásárlása során!

Mi a különbség jégkrém és a fagylalt között? Részletek itt.

"A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő vendéglátóipari termék. Előállítható pasztőrözéssel vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok és járulékos anyagok hozzáadásával. A szakemberek megkülönböztetik a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít, a porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le, és nem sorolják a fagylaltok közé a kanállal adagolt jégkrémeket, bár ezek a felületes szemlélődő számára a kínáló pultban külső megjelenésükben hasonlóak" - jegyzi meg a fagylalt kapcsán cikkében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Fontos, hogy fagylaltot csak megbízható helyről vásároljunk
Fontos, hogy fagylaltot csak megbízható helyről vásároljunk

A hatóság szerint a fagylalt összetétele miatt kiváló táptalaja a gyomorbél-rendszert megbetegítő baktériumoknak, ráadásul mivel csomagolatlan, ezért könnyen szennyeződhet. A szakemberek emiatt azt javasolják, hogy fagylaltot és kanállal adagolva értékesített jégkrémet csak megbízható helyen vásároljunk, ha pedig magunk készítjük otthoni körülmények között az édességet, akkor fokozottan ügyeljünk a higiéniára. Magyarországon évtizedek óta nem történt fagylaltmérgezés, ami a Nébih szerint elsősorban a szakemberek hozzáértésének, a fagylaltkezelés szigorú szabályozásának és hatósági felügyeletének, továbbá a széles körben elterjedt biztonságos technológia, a korszerű gépek alkalmazásának köszönhető.

Mikor tekinthető biztonságosnak egy fagylaltárusító hely?

 • A fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett - például elhúzható vagy felnyitható plexilappal.
 • A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény, és védett az időjárás olyan kedvezőtlen hatásaitól, mint az eső és a szél.
 • Az adagolópult és környezete tiszta, rendezett.
 • A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik.
 • A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta.
 • A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé.
 • A tároló- és kiszolgálóeszközök tiszták.
 • Folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.
 • A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
 • A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhetett.
 • A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.
 • A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.
 • A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett. A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében adott a kézmosási lehetőség.
 • Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.
 • Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani: hőmérséklete nem emelkedhet -8 Celsius-fok fölé.
 • Mozgó fagylaltárus esetén vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a környezet és a járműforgalom nem szennyezheti-e a terméket, továbbá kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának vagy árusítójának nevét és címét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)