Kiderült, segít a kávé a fogyásban

Egy korábbi kutatás szerint a koffein segíthet a fogyásban is.

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, a legtöbben pedig el sem tudnánk kezdeni a napunkat egy ízletes és erős fekete nélkül. Több kutatás is igazolta azonban, hogy ezek az italok nem csupán élénkítésre szolgálnak, de az egészségünkre is jó hatással vannak. Egy korábban publikált kutatás szerint a kávéban és teákban lévő koffeinnek a testsúlyunk kordában tartásában is komoly szerepe lehet.

13+1 dolog, amit jó tudni a koffeinről Évszázadok óta fogyasztjuk különféle formában az 1,3,7-trimetil-xantint - azaz ha valakinek így nem ismerős, a koffeint - és a vele rokon vegyületeket. Mára a legelterjedtebb pszichoaktív anyaggá lépett elő, milliárdok étrendjének része nap, mint nap. Kattintson, ha tudni szeretne néhány érdekességet a koffeinről!

Segíthet az ideális testsúly megőrzésében

Az Eurekalert cikke szerint a kísérletben patkányokon vizsgálták, hogy a koffeinnek milyen hatása van a szervezet anyagcsere-folyamataira. A rágcsálók négy hétig igen bőséges és hizlaló kúrára lettek fogva: étrendjük 40 százalékban zsírt, 45 százalékban szénhidrátot és 15 százalékban fehérjét tartalmazott. Két csoportra osztották őket, az állatok egy részének az étrendhez koffeint adagoltak, a többi viszont nem részesült semmilyen élénkítőben.

Egy friss kutatás szerint a koffein segíthet a fogyásban is. Fotó: iStock
Egy friss kutatás szerint a koffein segíthet a fogyásban is. Fotó: iStock

Azok az állatok, amelyeknek a mate teából kivont koffeinnel dúsították fel az étrendjüket, átlagosan 16 százalékkal kisebb súlyúak voltak, és 22 százalékkal kevesebb testzsírt halmoztak fel a koffeint nem fogyasztó példányokhoz képest. A kísérletet szintetikus, illetve kávéból kivont koffeinnel is megismételték, amelyek hasonló eredménnyel végződtek.

A Journal of Functional Foods című lapban publikált kutatás szerint a koffeinnek komoly szerepe lehet a testsúly-kontrollban, illetve az elhízással járó anyagcsere-rendellenességek megelőzésében. A pontos hatásmechanizmus megértéséhez azonban további vizsgálatok szükségesek a szakértők szerint.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő