Kétszer ennyi halat kellene ennünk

Az utóbbi tíz évben nőtt a magyarországi halfogyasztás, de még mindig jóval az európai uniós átlag alatt vagyunk ezen a téren.

Ennyit számít, ha hetente eszünk halat - részletek!

Az agrártárca jelenleg azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves 5,7 kilogrammos átlag halfogyasztás megduplázódjon Magyarországon - közölte Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. Mint mondta, a jó minőségű hazai halak fogyasztásának növelése piacot biztosít a magyar termelőknek.

halak, magyar halak, halfogyasztás, halhús, karácsonyi ételek
halak, magyar halak, halfogyasztás, halhús, karácsonyi ételek

Így ösztönzik az embereket

Az eddigi, halfogyasztást ösztönző intézkedések közé tartozik például az, hogy a halhús általános forgalmi adóját 27 százalékról 5 százalékra csökkentették, valamint bevezették a Minőségi Magyar Hal védjegyet. Ez utóbbi segít megkülönböztetni a magyar termelésű minőségi halakat, illetve megerősíteni az ilyen haltermékekbe vetett bizalmat. "A magyar halak finomak, fogyasztásuk pedig rendkívül egészséges" - hangsúlyozta az államtitkár.

"Az idei év eredményes volt, hiszen az időjárás is kedvezett a hazai termelésnek. Ezért a mostani ünnepi időszakban nagy mennyiséget és kitűnő minőséget kínálnak a vásárlóknak, ráadásul a tavalyival azonos áron" - ismertette Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke. Emellett 50 település 80 árusítóhelyén közvetlenül a termelőktől is beszerezhetjük az ünnepi asztalra szánt halat.

"Magyarországon az elmúlt egy évben több mint 10 százalékkal nőtt a halfogyasztás, ez pedig stabil alapot ad a hazai halágazat további fejlődéséhez" - emelte ki Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció