Kávé vagy tea: egyik jobb, mint a másik?

Bármelyiket is preferáljuk, a tudósok szerint a rendszeres kávé- vagy teafogyasztás számos egészségi előnnyel járhat. De hogyan viszonyul egymáshoz a kávé és a tea egy fej-fej melletti küzdelemben? Az alábbi összevetésből kiderül.

A The Wahington Post nemrég furcsa boxmeccset szervezett. Az egyik sarokban a tea, a másikban a kávé foglalt helyet, és el kellett dönteni, hogy melyik az egészségessebb ital. A hétmenetes csata végül nem hozott döntő fölényt egyik versenyzőnek sem. 

A kávé és a tea egyaránt pozitív hatást fejt ki az egészségre. Ízlés kérdése, hogy melyiket részesítjük előnyben  – Fotó: Getty Images
A kávé és a tea egyaránt pozitív hatást fejt ki az egészségre. Ízlés kérdése, hogy melyiket részesítjük előnyben – Fotó: Getty Images

Minden menetben más-más egészségügyi hatásuk értékelésével csaptak össze a versenyzők, miközben igazán fontos információkat szolgáltattak magukról. 

1. menet: rostforrás

A minimális napi ajánlott rostbevitel 25 gramm. Meglepő, de már a reggeli kávé elfogyasztásával beviszünk egy adag rostot. Egy tanulmány szerint a kávé átlagosan 1,1-1,8 gramm rostot tartalmaz csészénként, attól függően, hogy szűrt, eszpresszó vagy instant változatról van-e szó. Ez talán nem hangzik soknak, de meglepő módon több, mint például ami a narancslében – csészénként körülbelül csak fél gramm rostot tartalmaz – van. Még mindig sok gyümölcsöt és zöldséget kell ennie ahhoz, hogy elérjük az ajánlott 25 gramm rostot, de napi két-három csésze kávé is segíthet a cél elérésében. Egy csésze tea viszont jellemzően nem segít a napi rostszükséglet kielégítésében.

2. menet: szellemi összpontosítás

A kávéban és a teában lévő koffein segít a koncentrációban. Tanulmányok szerint a koffein javíthatja a figyelem, az éberség és a reakcióidő szintjét. A túl sok koffein azonban idegességhez és túlzott izgatottsághoz vezethet, ami végül a teljesítmény rovására mehet.

A kávéban és a teában lévő koffein mennyisége számos tényezőtől függ. A Mayo Klinika szerint egy 8 unciás (2,3 dl) csésze főzött kávé körülbelül 100 milligramm koffeint tartalmaz. (Az eszpresszó és az instant kávé kevesebbet.) Ehhez képest egy csésze fekete teában körülbelül 50 milligramm koffein van. A vizsgálatok szerint hiába magasabb a kávé koffeintartalma, ugyanannyi tea is éberen tart, de a kevesebb koffein nem zavarja meg az alvást.

3. menet: áldás a beleknek

A kávé és a tea is jó forrása a polifenoloknak. Ezek olyan növényi vegyületeknek, amelyekről úgy gondolják, hogy számos egészségi előnyük van. A polifenolok csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, és a bélmikrobiomot alkotó hasznos baktériumok számára fontos üzemanyagot jelentenek. A kávéban lényegesen több polifenol van, mint a zöld teában, ez utóbbiban pedig több polifenol van, mint a fekete teában. A rendszeres kávézók és teázók székletének mikrobiális vizsgálatából kiderül, hogy milyen italt preferálnak.

A teában található vegyületek rendkívül erős hatású antioxidánsok, fertőzés- és vírusellenes hatásuk bizonyított. Rendszeres kávéfogyasztással pedig az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében is szerepet játszhat. Nem kétséges, hogy érdemes tehát kávézni és teázni.

4. menet: a szívbetegségek alacsonyabb kockázata

A nagy lakossági vizsgálatok szerint úgy tűnik, hogy a kávé és a tea egyaránt jót tesz a szívnek, csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Ezek a tanulmányok azonban nem tudtak ok-okozati összefüggéseket kimutatni. Az mégis valószínű, hogy a kávéban és a teában lévő antioxidánsok és polifenolok védik a szív egészségét. Klinikai vizsgálatok szerint a kávé- és teafogyasztás szív- és érrendszeri előnyei valószínűleg nem a koffeinből, hanem más vegyületekből származnak. A kávét több tanulmány kapcsolja össze a szív egészségével, mint a teát, de az utóbbival sem lehet rosszul járni.

5. menet: kisebb rákkockázat

Az évek során számos tanulmány megállapította, hogy a kávéfogyasztóknál alacsonyabb a rákos megbetegedések aránya. Az egyik számos tanulmány eredményeit összegző metaanalízis kimutatta, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknál 13 százalékkal alacsonyabb a rák kialakulásának kockázata a kávét mellőzőkhöz képest. A rendszeres kávéfogyasztás némi védelmet nyújthat a vastagbél-, a prosztata-, a máj-, az endometrium-, a szájüregi és az emlőrák ellen.

A kutatások azonban nem találtak kapcsolatot a teafogyasztás és a rák elkerülése között. Egy több mint száz tanulmányt vizsgáló metaanalízis „kevés bizonyítékot talált arra a hipotézisre, hogy a teafogyasztás összefügg a rák kockázatával”.

6. menet: 2-es típusú cukorbetegség elleni védelem

Egy csésze kávé a benne lévő koffein miatt rövid távon megemelheti a vércukorszintet. Mégis nagy tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen kávéznak, akár 25 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség. Ez annak köszönhető, hogy a kávé nagy mennyiségben tartalmaz klorogénsavat, egy olyan polifenolt, amely egyes vizsgálatok szerint javítja az inzulinérzékenységet és a vércukorszint szabályozását.

A teában más növényi vegyületek vannak, amelyekről úgy gondolják, hogy jótékonyan hatnak a vércukorszint szabályozására. A teafogyasztás és a cukorbetegség kockázata közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmányok azonban ellentmondásos eredményeket hoztak. Egyesek szerint napi négy vagy több csésze zöld, fekete vagy oolong tea fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Más tanulmányok azonban nem találtak egyértelmű kapcsolatot a tea és a cukorbetegség kockázata között.

7. menet: a stressz szintje

Tanulmányok szerint, ha az emberek stresszesek, a zöld vagy fekete tea fogyasztása segíthet abban, hogy nyugodtabbnak érezzék magukat, és csökkenjen a kortizol, a stresszhormon szintje. Ez részben az L-theanin nevű vegyületnek köszönhető, amely a teában – különösen a zöld és a fekete teában – található, és amely a jelek szerint elősegíti az ellazulást. A kávé a teához képest sokkal nagyobb mennyiségű koffeint tartalmaz, a koffein pedig köztudottan serkenti a kortizolszintet és fokozza a feszültséget.

Nehéz győztest hirdetni

Az egészségi előnyökért folytatott csatából a most alkalmazott szempontok alapján a kávé kerül ki győztesen. A kávéfogyasztók számíthatnak a rostokra, a mikrobiom egészségére, valamint a rák és a cukorbetegség kockázatának csökkentésére. A tea viszont kétségtelenül jót tesz a vérnyomásnak, a koleszterin-, a stressz-szintnek, a mentális egészségnek és a termelékenységnek. És mindkét ital győztes, ha a szív egészségéről és a hosszú élettartamról van szó. A teának pedig valószínűleg még több olyan egészségi előnye van, amelyet majd még ezután fedeznek fel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra