Karácsonykor ez a legnépszerűbb hal

A legtöbb magyar családban nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról a halételek. Eláruljuk, melyik halak a legnépszerűbbek karácsonykor, és milyen áron juthatunk hozzájuk.

Az időjárás kedvezett a tenyésztésnek, így bőséges az ünnepi halkínálat. A vásárlók ráadásul a tavalyival megegyező áron szerezhetik be a karácsonyi menü alapanyagait - közölte Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője.

hal, halételek, ünnepi menü, halfogyasztás, halkínálat, legnépszerűbb halak
Változatlan áron vehetjük meg halat a karácsonyi menühöz. Fotó: iStock

A legnépszerűbb halak

Általánosságban elmondható, hogy a magyarok körében a ponty, és a karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát is ez a halfajta teszi ki. A pontyot kilogrammonként 890-1200 forintért vásárolhatjuk meg.

Sokan keresik az év végi ünnepekre a hazai szürke harcsát és az afrikai harcsát is. A harcsa kilogrammonként 2500-3200 forintért kapható. Népszerű még a kárász, a keszeg, a busa és az amur is - főleg feldolgozott, tisztított szelet és filé formában. Ilyenkor kerül a polcokra az évközben kevésbé fogyasztott süllő és a pisztráng nagy része is.

Kevés halat eszünk

Kétszer ennyi halat kellene ennünk - részletek!

Magyarország éves halfogyasztásának 30-35 százaléka az ünnepek alatt fogy el. A magyarok halfogyasztása egyébként folyamatosan nő, ám még így is jóval az uniós átlag alatt van. Jelenleg fejenként 6,7 kilogrammot fogyasztunk egy év alatt, míg a 90-es években mindössze 2 kilogramm jutott egy főre. Az uniós átlagfogyasztás azonban 20 kilogramm személyenként.

A karácsonyi halvásárlást segítve a szervezet létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat. A MA-HAL tagszervezetei több mint 50 településen mintegy 80 halárusító ponton árusítanak friss édesvízi halakat a karácsony előtti héten.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: