Jobb a kávé, ha egyszerre hajtjuk le?

Állítólag nem érdemes szürcsölgetni a kávét, hanem egy hajtásra kell meginni, ha azt szeretnénk, hogy a legjobb ízhatást érjük el. Kutatók szerint a fekete levesből sokkal több aroma szabadul fel nagyobb kortyokban fogyasztva.

A szakértők a kortyok mennyiségének vizsgálatával kimutatták, hogy nagyobb kortyokban magasabb az aroma felszabadulásának aránya. Ez a tanács azonban ellentmond a más italokra, többek között a borra vonatkozó szabállyal, mely szerint a maximális ízélmény érdekében kis kortyokban kell a folyadékot a szánkba venni.

A Nápolyi Egyetem kutatói elmondták, közismert tény, hogy a szag és az ízérzékelés összefügg egymással, és mindkettő jelentősen befolyásolhatja a másikat. A szaklapban megjelent új kutatásban az egy kortyban elfogyasztott folyadék mennyiségét mérték, és azt, hogy milyen hatást gyakorol ez a kávé illatára.

Kiderült, hogy a különféle kávéfőzési technikák másképpen befolyásolják az aroma felszabadulását, és minél nagyobbat kortyolunk a kávéból, annál több aroma szabadul fel. A kutatók úgy vélik, hogy az eltérő méretű kortyokból felszabaduló aroma mennyiségének különbség valószínűleg a kávéfogyasztó szájában lévő nyál mennyiségével magyarázható.

Jobb a kávé, ha egyszerre hajtjuk le? (Fotó: Europress)

Nemrég egy másik kutatásban a Kalifornia Egyetem kutatói kimutatták, hogy a kávé amellett, hogy felélénkít bennünket, a memóriát is serkenti. Kísérletükben egy 200 milligrammos koffeintabletta, ami koffeindózis esetében nem mutatkozott meg, és akkor sem, amikor a tablettát egy órával a képek megtekintése előtt vették be.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: