Ha melegre vágyunk, együnk hajdinát!

A hajdinához való viszonyunk az első találkozással kialakul: vagy megszeretjük, vagy nem. Különleges ízét, és főként illatát, ami főzés közben felszáll, bizony nem sokan szeretik. Pedig sok bajunkra lehet gyógyír.

Bár ez az alapanyag a keserűfűfélék családjába tartozik, mégis gabonaként tartjuk számon. Ázsia középső részén honos ősidők óta. A mongol portyázások alkalmával jutott el Európába még a középkorban. Elnevezése is erre utal, mi, magyarok tatárkának, pogánykának, pohánkának hívtuk leginkább. A hajdina kifejezés pedig a német „heiden” szóból alakult, ami istentelent, pogányt jelent szintén.

Termesztése

Kicsi a hozama, ezért jelenleg termőterülete nem túl nagy. Hazánk nagy részén régen napi élelemnek számított, de nehéz hántolhatósága, valamint a búza és a burgonya térhódítása miatt fokozatosan kiszorult. Jelenleg Oroszországban a legelterjedtebb, de Nyugat-Európa néhány országában is kedvelik. Ezeken a helyeken nagyobb mennyiségben termesztik.

Bio művelésre kiválóan alkalmas, mert jól tűri a természet szélsőségeit, a hűvösebb vidékeket, és a kártevőkkel szemben is meglehetősen ellenálló. Érdekes, ha műtrágyázzák, nemhogy többet teremne, hanem csökken a maghozama, és csupán maga a növény nő nagyobbra. A középkorban mézlegelőnek is vetették, rózsaszínes virágai dús nektárt adtak a méheknek, és ezt a mézet szívproblémákra ajánlották. Elsődlegesen gyógynövénynek tartották.

Élettani hatásai

A barnás színű, piramis alakú, kis szemecskékben 70% feletti a nagyon jó minőségű szénhidrát, emellett 17,3% fehérjét és 2,4% olajat is tartalmaz. Méregtelenítő hatású, cukorbeteg, candida és fogyókúrás diéta alapját is képezheti. Melegítő hatású, és emiatt átfázásnál, fagysérüléseknél is segítségünkre lehet. Nagy a rutintartalma, ami a magas vérnyomásúak gyógyítója, mert ettől rugalmasabbá válnak az erek. Sőt, a hajszálerek sérüléseire is gyógyír a hajdina.

A cukorbetegség kialakulásának, és a máj elzsírosodásának a megelőzésében is óriási szerep jut ennek a növénynek. Kiemelkedően magas élelmirost-tartalmának köszönhetően a székrekedés és a vastagbéldaganatok ellenszere. A sugárterápia utáni felépülésben is áldásos a rutin hatása.

Kalciumot, káliumot, magnéziumot és nyomelemeket is bőven tartalmaz. Fellelhető benne szinte az egész B-vitamin paletta, az E-vitamin, és ráadásul antioxidáns hatású is. Fehérjéje nem ingerli a bélfalat, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Felhasználása

A zöldes-világosbarnás színű natúr hajdina csíráztatásra alkalmas. Nem árt vigyázni, mert könnyen savanyodik, ezért a kezdeti időszakban ajánlott néhányszor átmosni, nyálkátlanítani. A bioboltokban sötétbarna színű, erőteljes illatú, már pörkölt magok formájában is kapható, ebben az alakban csak főzésre használható. Régen leginkább kásának készítették, de az egész szemeket hasonlóan építhetjük be a napi étkezésünkbe, mint például a rizst vagy a lisztjét, illetve a teljes kiőrlésű gabonaliszteket.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)