Felvidító ételek

Érezte már magát feldobottnak egy szelet csokoládétól? Vagy energikusabbnak egy finom reggeli után? Minden bizonnyal előfordult már Önnel.

"Amit megeszel, azzá leszel"

Valóban, testünk a táplálkozás során felvett fehérjékből, zsírokból valamint szénhidrátokból épül fel és fedezi a mindennapi működéséhez szükséges energiát. Ha hiányosan vagy egyoldalúan táplálkozunk, előbb-utóbb gondok jelentkezhetnek ebben a rendkívül finoman összehangolt folyamatban. Nem megy a munka? Könnyen elfárad, nem tud koncentrálni? Ebben az évben már többször is megfázott? Nem is gondolná, de ezek mind összefüggésbe hozhatók az étrendjével. A táplálkozásfüggő betegségek igazi jellegzetessége viszont, hogy nem rövid, hanem hosszabb idő után jelentkeznek, így már csak akkor észlelhetők, amikor komolyabb a gond. A problémák azonban megelőzhetők, ha életmódjára és táplálkozására is fokozott figyelmet fordít!

Vitalitás egész nap

Indítsa úgy a napját, hogy egész napra biztosítsa a szükséges energiát és tápanyagokat! A pihentető alvás után bőséges reggelivel kényeztesse magát - a ráfordított idő még aznap megtérül, mivel frissebben, energikusabban fog hozzálátni feladataihoz. Mindenkinél, de főleg gyerekeknél fontos, hogy a reggeli sok összetett szénhidrátot tartalmazzon, ami ebédig működteti a szervezetet. A reggeli kihagyása, nem elegendő szénhidrát fogyasztása 8-9 óra körül alacsony vércukorszintet eredményezhet, ami miatt csökken a koncentráló- és a feladatmegoldó képesség.

Ha eddig nem tette volna, mostantól mindennap fogyasszon el egy könnyű tízórait! Segít leküzdeni a nassolási vágyat az ebédig hátralévő időben, és nem utolsósorban vitaminokkal és ásványi anyagokkal tölti fel szervezetét.

Ebédjében lehetőleg mindig szerepeljen valami ízletes leves. Megtölti a gyomrot, felmelegíti a testet, folyadékot pótol, de megakadályozza a túlzott energiahabzsolást. Második fogásként válasszon sovány húsféleséget, amit köríthet zöldségekkel (nagyon finomak párolva), teljes kiőrlésű lisztből készült tésztafélével, vagy salátával! Ásványvízzel, vagy gyümölcslével - de lehetőleg ne édességgel - fejezze be a nap fő étkezését.

Az uzsonna pótolja az elvesztett mikrotápanyagokat és kalóriákat a munkaidő végén, ezért érdemes némi gyümölcsöt, zsírszegény tejterméket választani e célra. A gyümölcsök rosttartalma segíti az emésztést és a felesleges bomlástermékek távozását, valamint kellemes teltségérzést keltenek. Nem hanyagolható el a bennük lévő jelentős mennyiségű vitamin sem, ami hozzájárul a napi szükséglet fedezéséhez.

Vacsorája legyen könnyű, inkább csak pár finom falat, mintsem lakoma! Bár szervezetünk egésze, így emésztésünk is működik egész éjszaka, az alvás elég kevés energiát igényel. A bőséges vacsora felesleges kalóriái könnyen raktározódnak, tehát hamarosan centikben mérhetően jelentkeznek derekán és csípőjén.

Falatnyi boldogság, pár korty frissesség

Sokan kávéval kezdik a napot, amitől egy ideig frissnek és tettre késznek érzik magukat. Ez a koffein, a kávéban lévő úgynevezett teinszármazék hatása, amely viszonylag rövid ideig tart. Ez alatt növeli a vérnyomást, emeli a szívfrekvenciát, szűkíti a perifériás ereket és növeli a gyomorsav-kiválasztást. A szűkebb perifériás erek és a szapora szívdobogás miatt több vér jut az agyba, ezért a frissítő és élénkítő hatás, elmúltával azonban még erősebben tér vissza a fáradtság. Kávé helyett inkább mozgást, vagy utolsó esetben teát javaslunk az egészsége érdekében!

Főleg a hölgyek között találunk szép számmal olyanokat, akik a gondok, a stressz és a bánat elől a nassoláshoz, leggyakrabban a csokoládéhoz nyúlnak. Tudja-e, hogy ez nem véletlen? A csokoládéban (és még a banánban is) található egy olyan anyag, amelyből a szervezetben kismennyiségű szerotonin nevű hormon képződik, ami aztán eufórikus hatást vált ki. Emiatt fogyasztója boldogabbnak, gondtalannak érzi magát, és az édes íz iránti sóvárgását is kielégítette. A csokoládé azonban nemcsak cukrot, hanem zsírt is tartalmaz, ezért energiatartalma - mint ez köztudott - igen magas.

A jókedv érdekében, a gondok felejtésére, a munkakedv növelésére sokan a szeszes italokat veszik elő. E soroknak nem feladata az alkohol okozta rengeteg káros hatás bemutatása, azzal máshol is bőven foglalkozunk. Az alkohol már rövidtávon, hetek alatt képes szinte visszafordíthatatlan károsodásokat előidézni a szervezetben, ezért inkább mindenkit arra kérünk, ne nyúljon a pohárhoz!

Nézzük inkább a dolgok napfényes oldalát! Bizony, maga a napsütés is képes eloszlatni a komor felhőket, a bús kedvet, a szomorú hangulatot. Ez nem légből kapott állítás, hanem évszázados megfigyeléseken alapuló és kutatásokkal is alátámasztott tapasztalat. Ezért jót tesz, ha mindennap, még télen is alaposan megfürdetjük arcunkat az éltető fényben, amivel nem utolsósorban még a bőrünket is munkára, mégpedig D-vitamin képzésére serkentjük.

Mitől érezheti magát egész nap fizikai és szellemi ereje teljében?

A tudatos és rendszeres táplálkozás azonban még nem mindig elég. Sok stressz ér bennünket, elborít a munka, kilátástalannak érezzük a mindennapos kihívásokkal folytatott küzdelmet. Ez az állapot is könnyen vezet helytelen táplálkozáshoz, ördögi körbe taszítva bárkit. Ezeket a hatásokat valamelyest kivédhetjük a tápanyagok segítségével is: néhány éve végzett kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a rendszeres és kielégítő szintű vitamin- és nyomelem-ellátottság önmagában is jó hatással van a stressz és a szorongás kivédésére. Nagy-Britanniában dolgozó középvezetők körében végzett felmérés szerint a ginsengkivonaot (G115),vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemet tartalmazó készítmény fogyasztása egyértelműen pozitív hatással volt a kísérletben részt vevők munkateljesítményére, fizikai teljesítőképességére és szellemi teherbírására. A hatások fokozottan jelentkeznek akkor, ha a táplálkozás amúgy vitaminokban és nyomelemekben szegény. Magyarországon jelenleg az átlagos bevitel ezekből a tápanyagokból a szükséglet negyven és nyolcvan százaléka között mozog, ami még messze elmarad a kívánatostól. Aki úgy érzi, munkája, időbeosztása vagy szokásai miatt táplálkozása nem a lehető legegészségesebb, szervezete érdekében pótolja a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat!

Erről a témáról bővebben olvashat Vitalitás rovatunkban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső