Fagyi vagy jégkrém: mi a különbség?

A hétköznapi szóhasználatban gyakran nevezzük fagyinak a jégkrémet, pedig a két kifejezés két eltérő édességet takar. Lássuk tehát, miben rejlik a különbség titka.

Milyen esetekben fordulhat elő fagylaltmérgezés? Részletek itt.

"A fagylalt és a jégkrém közötti első és nagyon markáns különbség, hogy a fagylalt vendéglátóipari termék, amely jellemzően a fogyasztás helyszínén készül. A jégkrém csomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amelyet fagyasztott állapotban (legalább mínusz 18 Celsius-fokon) tárolnak, szállítanak és árusítanak" - mutatott rá cikkében a Nébih Szupermenta.

Hogyan készülnek?

Fagylaltnak kizárólag cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet nevezni. Bár lehet kézműves és iparilag előállított porkeverékből hígított porfagylalt, illetve készülhet hideg eljárással vagy pasztőrözéssel egyaránt, minden esetben fontos azonban, hogy amíg a vásárlónak át nem adják, a hőmérséklete nem haladhatja meg a mínusz 8 fokot. Tartalmát tekintve fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejből vagy vízből és engedélyezett adalékanyagokból, zamatosító anyagokból állhat össze.

A fagylalt és a jégkrém két különböző élelmiszer
A fagylalt és a jégkrém két különböző élelmiszer

A jégkrém előállítása hőkezeléssel, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd ezt követő fagyasztással történik. Tejből származófehérjeés zsiradék mellett kerülhetnek bele ízesítőanyagok, adalékanyagok, továbbá zselatin, gyümölcslé, gyümölcsvelő, sűrítmény és egyéb feldolgozott gyümölcskészítmény.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Mint arra a Szupermenta felhívta a figyelmet, a jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok. Jég ugyanis a már megolvadt termék visszafagyasztása során keletkezhet. A jégkrém esetén különösen fontos szempont az állaga, amely alapján ugyancsak arra lehet következtetni, hogy korábban felolvadt-e az élelmiszer, azaz újra kellett-e fagyasztani.

Hogyan készül a házi eperfagylalt? A receptet ide kattintva olvashatja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)