Ezért jobb lemondani a desszertről

Nemcsak a súlyunk miatt, hanem számos betegség elkerülése érdekében is ajánlott a kalóriacsökkentés - derül ki egy friss tanulmányból.

15 étel, amelyben alig van kalória - részletek itt!

A kalóriacsökkentés előnyei nyilvánvalóak azok számára, akik hajlamosak a túlevésre, illetve 25 feletti BMI-vel (testtömegindex) rendelkeznek. Egy friss tanulmány szerint viszont nemcsak nekik, hanem az ideális súllyal rendelkező embereknek sem árt egy kicsit csökkenteni a kalóriabevitelükön. Már napi 300 kalória mínusz jót tehet egészségüknek hosszú távon: olyan egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát csökkentheti, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy a cukorbetegség.

egészséges táplálkozás, édesség, kalória, alacsony kalória, fogyás
Már napi 300 kalória mínusz is jót tehet egészségünknek. Fotó: 123rf

A kevesebb kalória segített a fogyásban

A Duke Egyetem kutatói 218 embert vontak be tudományos munkájukba. A résztvevők napi kalóriabevitelét fél éven át negyedével csökkentették, közben pedig egészségügyi tanácsadásra is jártak. Ezt követően újra arra kérték őket, próbálják meg még negyedével csökkenteni a kalóriabevitelüket. A legtöbben nem tudták ezt megtenni a két évig zajló kutatás teljes időtartamára, a túl szigorú kalóriacsökkentést már feladták. De még így sem fulladt kudarcba a kutatás: az önkéntesek átlagosan 12 százalékkal kevesebb kalóriát vittek be a szervezetükbe.

A kutatók kimutatták, hogy ez a viszonylag szerény mértékű napi szintű kalóriamegvonás is segített az alanyok testsúlyának 10 százalékát leadni (átlagosan), majd ezt az eredményt megtartani. A tudósok azt is kiemelték, hogy a súlyveszteségnek átlagosan 71 százaléka zsír volt, tehát a diétázók elsősorban nem vizet vesztettek. A tudományos munka kétéves időtartama során a kutatók rendszeresen vettek vér- és zsírmintákat az alanyoktól, és ellenőrizték többek között a triglicerid-, a koleszterin- és a vércukorszintjüket, valamint más biomarkereket is.

Csökkent a kockázat

A kétéves periódus végén ezek a biomarkerek az alanyok szervezetében lévő gyulladások csökkenését jelezték. Többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a kognitív zavarok és a daganatos betegségek kialakulásának kockázata is jelentősen mérséklődött. Azt egyelőre a tudósok sem tudják pontosan, miért ennyire hatékony a kalóriacsökkentés az egészségvédelem szempontjából, de egy dologban biztosak: abba, hogy működik.

Forrás: dailymail.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: