Ezeréves élvezet

A kávé élvezete több mint ezeréves múltra tekint vissza. Ma sokan azért tartózkodnak tőle, mert károsnak vélik. Vajon tényleg így van-e ez?

Valamikor, még a X. század előtt Abesszíniában élő nomád törzsek fedezték fel élénkítő hatását. Eleinte a környéken található kávécserjék piros gyümölcsét egészben fogyasztották el, vagy összezúzva, zsírral összedolgozva golyókat formáztak belőle, s így tartósították. Jóval később jöttek csak rá arra, hogy ha a gyümölcsöt megpörkölik, az őrleményből zamatos, frissítő ital készíthető.

Több mint 60 fajta kávécserjét különböztetünk meg. Legfontosabb a Coffea arabica és a Coffea robusta. A világ kávétermésének 3/4-ét az arabica teszi ki.

A kávécserje örökzöld növény, a megérett termés tűzpiros, s belsejében lapos felükkel egymás felé fordulva található a két bab alakú kávészem.
A feldolgozás során - nedves vagy száraz eljárás segítségével - a gyümölcsből kinyerik a kávészemeket, melyek válogatás, osztályozás után, speciális pörköléssel nyerik el a kávéra jellemző különleges aromájukat. Pörkölés közben a szemek víztartalma csökken, illóolajok szabadulnak fel, a fehérjék denaturálódnak, az összetett szénhidrátokból cukrok keletkeznek. Ezek a cukrok hő hatására karamellizálódnak, jellegzetes ízt és sajátos barna színt adva a kávészemeknek. A kávét aszerint darálják durvábbra vagy finomabbra, hogy milyen módon akarják főzni. Készülhet eszpresszó-, nápolyi vagy filteres módszerrel, nyitott edényben vagy szűrődugattyúsban, de sok helyen főznek hosszú nyelű rézibrikben úgynevezett török kávét is. A kávét cukorral, tejjel, tejszínnel, csokoládéval, kakaóval, fahéjjal, kardamombogyóval, rummal, whiskyvel, konyakkal stb. ízesíthetik, sokan önmagában, általában melegen isszák, de fagylalttal, vagy egyszerűen csak jégkockával kombinálva jegeskávénak is kitűnő. A kapucsínó habosított tejjel készül, s tetejére csokoládét vagy kakaót szórnak. Az instant kávék eleinte elsősorban könnyű és gyors elkészítésük miatt terjedtek el, később kiderült, hogy élettani hatásuk is kedvezőbb.
A kávé élénkítő hatását koffeintartalmának köszönheti. Koffeint nem csak a kávé tartalmaz, több mint 63 különböző növényben megtalálható. Legismertebb koffeinforrás a tea, a kakaó, a kóla és a különböző, úgynevezett energiaitalok.

Koffeintartalom szárazsúlyra
számított %-ban kifejezve:
Kávébab (Coffea arabica) 0,9-1,4
Kávébab (Coffea robusta) 2,2-2,5
Tealevél 2,7-4,0
Kakaóbab 0,07-1,7
Kólabogyó 1,5

Egy csésze kávéban általában 100 mg koffein van; a koffeintartalom 80-175 mg között ingadozhat. A sötétebb pörkölésű kávéban kevesebb koffein van, mint a világosabban, mert pörköléskor a koffein egy része elbomlik.

Különböző élelmiszerek koffeintartalma:
1 csésze kávé 100 mg
1 csésze instant kávé 65 mg
1 pohár kóla 18 mg
1 bögre kakaó 4 mg
1 csésze koffeinmentes kávé 3 mg
1 tábla tejcsokoládé (125 g) 20 mg


A kávé enyhe serkentőszer, hatására fokozódik a szellemi teljesítőképesség. Frissítő, élénkítő hatású, viszont az is igaz, hogy álmatlanságot, feszültséget idézhet elő az arra érzékeny egyéneknél.

Kialakulhat-e koffeinfüggőség?

Sokan úgy gondolják, hogy a koffeinnel kapcsolatban is ugyanolyan hozzászokással lehet számolni, mint amilyen pl. a munkamánia, a játékszenvedély, illetve a vásárlási kényszer. A koffein nem okoz ugyan kifejezett függőséget, de a rendszeres fogyasztóknál a koffein hirtelen megvonása szubjektív panaszokat okozhat, gyengeséget, fáradtságot, álmosságot válthat ki. Ezek a tünetek 1-2 napig fokozódhatnak, de 5-6 nap alatt elmúlnak. Ha a leszokás fokozatosan történik, nem alakulnak ki kellemetlen tünetek.

Emeli-e a kávé a szérumkoleszterin-szintet?

Számos vizsgálatban kimutatták, hogy napi kb. 6 csésze kávé rendszeres fogyasztása megemelheti a szérumkoleszterin-szintet, növelve ezzel az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát. Ez a hatás azonban nem a kávé koffeintartalmának a következménye, hanem annak, hogy kávéfőzés közben a kávéőrleményből kafesztol és kaveol oldódik ki, és ez a két vegyület emeli meg a szérumkoleszterin-szintet. Ezek a vegyületek instant kávéban és papírfilterrel átszűrt kávéban nem találhatók meg.

Kávéfogyasztás és szívműködés

A koffein serkenti a szívműködést, növeli a szívfrekvenciát, az egyéni érzékenység függvényében azonban kellemetlen szívdobogásérzést, remegést is kiválthat. Állatkísérletnél ritmuszavar is kiváltható koffeinnel, humán vizsgálatok azonban ezt a hatást nem erősítették meg. Mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást - 1-3 órás időtartamra - 5-10 százalékkal emeli meg. Ha valakinek magas a vérnyomása vagy infarktust élt át, mindenképpen kérdezze meg orvosától, hogy ihat-e kávét. Válasszon-e koffeinmenteset, vagy csökkentett koffeintartalmú keveréket. Minden túlzás, pl. napi 6 csésze kávé azonban senkinek se tesz jót.
Rendszeres kávéfogyasztásnál - a kialakuló tolerancia eredményeként - ezek a hatások nem érvényesülnek.

Anyagcserét növelő hatás

Rendszeres fogyasztás mellett nem, de azoknál, akik nincsenek hozzászokva, a kávé 5-25 százalékkal növelheti azt. Ez a hatás fiataloknál, sportolóknál, elhízottaknál nem érvényesül úgy, mint idős korban, kevésbé edzetteknél vagy sovány egyéneknél. Mivel elhízott embereknél nem növeli azt, alkalmazása fogyókúránál nem jön szóba.

Minek köszönhető a kávé vízhajtó hatása?

A koffein hatására tágulnak a veseerek, növekszik a vesén átáramló vérmennyiség, csökken a víz, a Na-, a K- és a Cl-ionok visszaszívódása a vesecsatornácskákban.

A kávé fokozza a gyomornedv-elválasztást

Ez a hatás segíti az emésztést, savtúltengés esetén azonban gyomorégést okozhat. Ez ellen kávétejszín vagy tej hozzáadásával lehet védekezni. Enyhe hashajtó hatása is kimutatható.

Megnöveli-e a kávéivás a rák kialakulásának a kockázatát?

13 különböző, több mint 20 000 emberre kiterjedő vizsgálat eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy a rendszeres kávé- vagy teafogyasztás nem növeli a rosszindulatú daganatok kialakulásának a veszélyét.

Megnöveli-e a rendszeres kávézás a csontritkulás kockázatát?

A koffein, a kalcium-anyagcserére gyakorolt hatásának megítélése az utóbbi időben megváltozott. Sokáig úgy tartották, hogy mivel a koffein fokozza a vizelettel történő kalciumürítést, ezáltal növeli a csontritkulás kialakulásának lehetőségét. Ha van is a koffeinnek kalciumürítést fokozó hatása, az olyan csekély, hogy nem befolyásolja a kalcium-anyagcserét, és nem befolyásolja a csontsűrűséget. Megfelelő mennyiségű kalciumbevitel mellett a rendszeres kávéivás nem növeli a csontritkulás kialakulásának a kockázatát.

Ihat-e kávét a várandós anya?

Mérsékelt, napi 1-2 csésze instant kávé, illetve ennek megfelelő koffeintartalmú egyéb ital fogyasztását terhesség alatt is biztonságosnak tartják. Nem egyértelműek az adatok arra nézve, hogy a túlzott kávéfogyasztás befolyásolja-e a fogamzás létrejöttét, s hogy károsíthatja-e a magzatot. Mindenesetre terhesség alatt minden túlzástól tartózkodni kell. Az USA-ban végzett két, nagyszámú terhes anyára kiterjedő vizsgálat azt bizonyítja, hogy a mérsékletes kávéfogyasztás nem növeli a spontán abortuszok számát, nem befolyásolja a terhesség kimenetelét, nem hátráltatja a magzat fejlődését stb.
A szoptató anya kávéfogyasztását is hasonlóan mérsékelni kell, hiszen a koffein "átmegy" az anyatejbe, s a csecsemőnél nyugtalanságot okozhat.

A koffein hatása a gyermekekre

Kávét, kólát, erős teát ne adjunk gyerekeknek. Csokoládé, kakaó és néhány üdítőital is tartalmaz koffeint (50 g csokoládéban 5,5-35,5 mg, 250 ml kólában 8-53 mg található). Mérsékelt koffeintartalmú italok fogyasztása csak az arra érzékeny gyermekeknél okoz izgatottságot, remegést, álmatlanságot, szorongást, verejtékezést stb.

A kávé és az oxidatív stressz

A kávéban - a koffeinen kívül - még sok száz szerves és szervetlen vegyület található, pl.: Na, K, Mg, Fe, niacin. Természetes antioxidáns-tartalma szerepet játszhat a szervezetben feleslegben képződő szabad gyökök lekötésében; ez a hatás védelmet jelenthet az érelmeszesedés, a daganatos megbetegedések, az öregedési folyamatok stb. megelőzésében. (Szabad gyököknek nevezzük azokat a molekularészecskéket, amelyeknek elektronpályáján párosítatlan elektron tartózkodik. Kóros mértékben felszaporodó szabadgyökök hozzák létre az oxidatív stressz állapotát. Az oxidatív stressz szerepet játszik az érelmeszesedésben, a gyulladások kialakulásában, a daganatképződésben, az öregedési folyamatokban stb.)
A kávé mérsékelt fogyasztásának kedvező táplálkozás-élettani hatása van.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag