Ezek a legjobb párizsik

A párizsinak nagy hagyománya van Magyarországon fogyasztás és gyártás tekintetében is, a Szupermenta csapata pedig megkereste a legjobb termékeket a hazai piacon.

A párizsi megosztó, ám Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező élelmiszer, amelynek számos fajtája közül válogathatunk az áruházak húspultjairól. A Szupermenta csapata megpróbálta közülük kiválasztani a legmegfelelőbbet. Összesen harminc terméket hasonlítottak össze (17 szeletelt és 13 rúd), amelyek között 27 natúr, illetve 3 füst ízű, ízesítésű volt. Összetételüket tekintve 22 sertéshús, 7 sertés és marhahús, 1 párizsi pedig sertés és baromfihús felhasználásával készült.

Mi található az igazi párizsiban? Magyarországon csak akkor kerülhet egy hőkezelt húskészítmény párizsiként forgalomba, ha megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv kritériumainak. Lássuk tehát, milyen tulajdonságok teszik igazivá - kattintson!

Mennyi hús van a párizsiban?

A termék nevében az adott állat neve (például sertés, marha, borjú, vagy pulyka) csak akkor tüntethető fel, ha hústartalmuk legalább 70 százaléka az adott állatfajból származik. Tehát például akkor nevezhető "sertés párizsinak" a termék, ha 51 százalékos hústartalmának 70 százaléka sertésből származik. Összesen 17 különböző márkanevű termék volt közöttük.

A párizsi összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. A vizsgált 30 termék esetében laboratóriumi analitikai vizsgálatokkal támasztották alá, hogy valóban megfelelnek-e a megadott kritériumoknak, egy termék pedig problémásnak is bizonyult. Az egyik osztrák, "wellness" megnevezésű párizsi víztartalma (78,8 g/100g) ugyanis jelentősen meghaladta az előírt értéket (70 m/m%), minőségi szempontból tehát nem volt megfelelő. A "gluténmentes", "laktózmentes", "szójamentes", "tejfehérjementes" feliratokkal árusított termékeket külön megvizsgálták, problémát azonban nem találtak: ezek a termékek valóban mentesek voltak a feltüntetett dolgoktól.

A párizsinak nagy hagyománya van Magyarországon
A párizsinak nagy hagyománya van Magyarországon

Melyik a legjobb párizsi?

Szakértő, laikus, valamint gyártói és kereskedelmi oldalt egyaránt képviselő kóstolók vizsgálták a 30 párizsit a termékkörre jellemző 5 szempont - metszéslap, szín, illat, állomány és íz - szerint. A tesztelők két csoportban, szeletelt és rúd kiszerelésű sertés párizsikat bíráltak a Szupermenta kedveltségi vizsgálatán. Vak kóstolásos módszerrel, vagyis nem tudhatták, hogy mely szám mely terméket és márkát takarja.

A szeleteltek között legfinomabbnak a Berger Feine Extrawurst készítményt találták a kóstolók, míg rúdtermékek esetében a Pick Nosztalgia Párizsit és a Berger Feine Extra Párizsi nyerte el leginkább a pontozók tetszését. Érdekesség, hogy a szeletelt és a rúdpárizsik rangsorában egyaránt a sertés- és marhahúst vegyesen tartalmazó termékek végeztek az élen. A sertéshús mellett mechanikusan lefejtett baromfihúst is tartalmazó párizsi viszont utolsóként végzett a Szupermenta kedveltségi tesztjén.

Végeredményben a szeletelt sertés párizsik Szupermenta versenyében első helyen a Berger Feine Extrawurst végzett. Második lett a Pick Nosztalgia Párizsi, míg harmadikként a Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi zárt. Rúd kiszerelésű sertés párizsik között első helyen a Pick Nosztalgia Párizsi végzett. Második lett a Berger Feine Extra Párizsi, míg harmadikként a Pick Füst Ízesítésű Párizsi ért el helyezést a dobogón. A teljes lista az alábbi linkre kattintva érhető el!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: