Elszálltak az édesítők árai

Van olyan természetes eredetű édesítőszer a boltok polcain, amelynek grammja szó szerint majdnem annyiba kerül, mint a 925 ezrelékes ezüsté.

Egyes "cukrok" akár több mint 20-szor annyiba kerülnek, mint például a polc alján található hagyományos kristály- vagy porcukrok. Az egyik leggigászibb árú és legismertebb termék ilyen szempontból a nyírfacukor vagy más néven xilit, ennek kilója majd 4000 forint is lehet - írja a portfolio.hu.

A xilit mellett azonban van egy másik természetes alapanyagú édesítőszert is, amelyet - nem túlzás - ezüstáron mérnek az üzletek. Ez a termék pedig az egyik márka 8,5 grammos, 100 darabos Stevia (szteviol glikozid tartalmú) édesítőszere. Ha ennek kiszámoljuk kilóra az árát, akkor 105 764 forintot kapunk. Ebből 200 forintos áron számolva 528 kiló - több mint fél tonna! - hagyományos kristálycukrot tudnánk vásárolni.

A nyírfacukor kilója majd 4 000 forint is lehet
A nyírfacukor kilója 4000 forint is lehet

Az édesítőszerek azért kerülnek egyre inkább az élelmiszeripar látómezejébe, mert nagyon kicsi - a hagyományos cukorhoz viszonyítva - mennyiségben is rendkívüli édesítő hatással rendelkeznek, úgy, hogy mindeközben kevés (a hagyományos cukrokhoz viszonyítva) vagy zéró kalóriabevitelt jelentenek az emberi test számára.

Az árakat látva egyáltalán nem meglepő, hogy a rendkívül árérzékeny magyar vásárlók ezidáig nem igen kapkodtak a hagyományos cukrokat helyettesítő édesítőszerekért. Sőt ha már édesítőszerekről van szó, akkor is sokszor a szintetikusan (vagy kevert módon) előállítottakat helyezik előtérbe.

A legnépszerűbb édesítőszerek - részletek!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)