Életet menthet a helyes táplálkozás

A következő hat évben 3,7 millió emberéletet lehetne megmenteni a helyes táplálkozás biztosításával - állítja legfrissebb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet szerint az egyes életszakaszokban szükséges megfelelő táplálás lehetővé tétele ideális esetben az egészségügyi szolgáltatások egyik alapköve lenne.

A mutatók szerint világszerte csökken a testmagasság és az életkor aránya alapján alultápláltnak számító gyerekek száma. 1990 és 2018 között 39,2 százalékról 21,9 százalékra csökkent az alultápláltság az öt évnél aluli gyerekek körében. A gyermekkori elhízás ugyanakkor egyre gyakoribb.

egészséges táplálkozás, megfelelő táplálás, egészség megőrzése, helyes étkezés,
Fontos lenne, hogy mindenki lehetőséget kapjon az egészséges táplálkozásra. Fotó: iStock

Az elhízás ezért veszélyes

1990 és 2018 között a túlsúlyosnak számító gyerekek aránya 4,8-ról 5,9 százalékra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy több mint kilencmillió kiskorú testsúlya nagyobb az ideálisnál. Emellett a felnőttkori túlsúly éselhízásis csaknem minden régióban és országban növekedést mutat. 2016-ban 1,3 milliárd ember volt túlsúlyos, és ebből 650 millió, vagyis a világ népességének 13 százaléka számított elhízottnak. Ez azért baj, mert az elhízás fokozza a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos ráktípusok, valamint az izomzat és a csontrendszer rendellenességeinek kockázatát.

Az étel a legjobb orvosság - olvassa el korábbi cikkünket!

A minőségi szolgáltatások biztosítása és az univerzális egészségügyi ellátás megvalósítása érdekében a megfelelő élelmezésnek az alapvető egészségügyi szolgáltatások egyik alapkövének kellene lennie. Ezen kívül jobb élelmiszer-környezetre is szükség van, hogy mindenkinek lehetősége legyen az egészséges táplálkozásra - véli Jamamoto Naoko, a WHO munkatársa.

A világszervezet a saját egészségügyi irányelveiket leginkább követő intézkedések bevezetésére buzdítja az országokat. Emellett a várandós nőknek a vas- és folsavtartalmú étrend-kiegészítők alkalmazását, a szülésnél pedig a késleltetett köldökzsinór-elvágást javasolja. Az ajánlások célja, hogy a csecsemő minél több fontos tápanyagokhoz juthasson hozzá.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)