Életet menthet a helyes táplálkozás

A következő hat évben 3,7 millió emberéletet lehetne megmenteni a helyes táplálkozás biztosításával - állítja legfrissebb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet szerint az egyes életszakaszokban szükséges megfelelő táplálás lehetővé tétele ideális esetben az egészségügyi szolgáltatások egyik alapköve lenne.

A mutatók szerint világszerte csökken a testmagasság és az életkor aránya alapján alultápláltnak számító gyerekek száma. 1990 és 2018 között 39,2 százalékról 21,9 százalékra csökkent az alultápláltság az öt évnél aluli gyerekek körében. A gyermekkori elhízás ugyanakkor egyre gyakoribb.

egészséges táplálkozás, megfelelő táplálás, egészség megőrzése, helyes étkezés,
Fontos lenne, hogy mindenki lehetőséget kapjon az egészséges táplálkozásra. Fotó: iStock

Az elhízás ezért veszélyes

1990 és 2018 között a túlsúlyosnak számító gyerekek aránya 4,8-ról 5,9 százalékra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy több mint kilencmillió kiskorú testsúlya nagyobb az ideálisnál. Emellett a felnőttkori túlsúly és elhízás is csaknem minden régióban és országban növekedést mutat. 2016-ban 1,3 milliárd ember volt túlsúlyos, és ebből 650 millió, vagyis a világ népességének 13 százaléka számított elhízottnak. Ez azért baj, mert az elhízás fokozza a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos ráktípusok, valamint az izomzat és a csontrendszer rendellenességeinek kockázatát.

Az étel a legjobb orvosság - olvassa el korábbi cikkünket!

A minőségi szolgáltatások biztosítása és az univerzális egészségügyi ellátás megvalósítása érdekében a megfelelő élelmezésnek az alapvető egészségügyi szolgáltatások egyik alapkövének kellene lennie. Ezen kívül jobb élelmiszer-környezetre is szükség van, hogy mindenkinek lehetősége legyen az egészséges táplálkozásra - véli Jamamoto Naoko, a WHO munkatársa.

A világszervezet a saját egészségügyi irányelveiket leginkább követő intézkedések bevezetésére buzdítja az országokat. Emellett a várandós nőknek a vas- és folsavtartalmú étrend-kiegészítők alkalmazását, a szülésnél pedig a késleltetett köldökzsinór-elvágást javasolja. Az ajánlások célja, hogy a csecsemő minél több fontos tápanyagokhoz juthasson hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra