Élet kenyér nélkül

A kenyér fontos szerepet játszik az életünkben. A lisztérzékenyeknek ugyanakkor nem szabad a hagyományos kenyeret fogyasztania.

A kenyér fontos szerepet játszik az életünkben: ami nélkülözhetetlen, az úgy kell, mint egy falat kenyér, a munkahelyünkön kenyeret keresünk, aki elveszíti az állását, az kenyér nélkül marad, mindennapi kenyerünkért imádkozunk, a legjobb barátunk, aki jóban-rosszban osztozik velünk, az a kenyeres pajtásunk, s aki a kenyere javát megette, az túl van az élete derekán, stb.

Vannak azonban olyanok, kik "lisztérzékenységben" (cöliakiában, permanens gluténérzékenységben) szenvednek, s ők nem fogyaszthatnak glutén-tartalmú táplálékot, nem ehetnek kenyeret, illetve csak gluténmentes kenyeret ehetnek. A glutént a búza, az árpa, a rozs és a zab fehérje tartalmazza. A toxikus anyag a glutén alkohol-oldékony komponense: a gliadin.

Hogyan alakul ki a lisztérzékenység?

A lisztérzékenység örökletesen meghatározott betegség, kialakulásában azonban környezeti faktorok szerepét is feltételezik. Gliadin hatására a vékonybél nyálkahártya szerkezete megváltozik, s a felszívó felület nagymértékű károsodásának az lesz a következménye, hogy valamennyi tápanyag felszívódása romlik, s felszívódási zavar jön létre.

Mikor gondolunk cöliakiára?

A tünetek a lisztes táplálék bevezetését követő néhány hónap múlva, leggyakrabban 14-18 hónapos korban kezdődnek, de az is előfordul, hogy csak később, s az is, hogy csak felnőttkorban alakul ki a betegség. Egyik legjellemzőbb tünet az elhúzódó és/vagy ismételten jelentkező hasmenés.

A széklet nagytömegű, szabad szemmel is látható nagymennyiségű zsírt tartalmaz. Azonban székrekedés is előfordulhat. A beteg hasa feltűnően puffadt. Elődomborodik a fokozott gázképződés, a megnövekedett béltartalom és a hasfali izomzat petyhüdtsége miatt. A gyermekek étvágytalanná válnak, esetleg hánynak is, nem fejlődnek.

Az izomzat petyhüdt, tömegében megfogyatkozott, a bőr alatti zsírszövet mennyisége jelentősen csökkent, a végtagok feltűnően vékonyak. A gyerekek kedvetlenek, nyűgösek, ingerlékenyek, nem játszanak, figyelmüket nehéz lekötni. Fáradtak, kimerültek, legszívesebben fekszenek. A lisztérzékeny beteg bőre feltűnően repedt (vashiányos vérszegénység fejlődik ki). Csontjai mészszegények, s csaknem valamennyi vitaminhiány tünetei jelentkeznek. Csökken a fertőzésekkel szembeni ellenállás.

A diagnózis felállítása gasztroenterológiai centrumokban történik, specifikus antitestek jelenlétének kimutatása és vékonybél-biopszia segítségével.

A cöliakia kezelése

A beteg étrendjéből ki kell hagyni minden olyan ételt, amely búzát, árpát, zabot vagy rozst tartalmaz. A garantáltan gluténmentes élelmiszerek csomagolását szöveggel (pl. gluténmentes, gliadinmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják) vagy grafikusan (áthúzott búzakalász) jelölik a gluténmentességet. Búzaliszt helyett rizs-, kukorica-, sárgaborsó- és szójalisztet, burgonya- és kukoricakeményítőt lehet használni. A kereskedelmi forgalomban beszerezhető gluténmentes kenyér, száraztészta, édesipari termékek, konzervek, kenyér- és süteményporok. A kenyérporból levesbetét, főtt tészta, gombóc és palacsinta is készíthető. A kész vagy félkész ételek közül csak a gluténmentes termékek választhatók. A több komponenst tartalmazó készítményben, pl. tejdesszert, lehet gliadin.

Beilleszthetők a lisztérzékenyek étrendjébe azok a jelöléssel el nem látott termékek is, amelyek gluténmentességét a gyártó cég szavatolja. Az ételízesítők, ketchupok, az instant kakaó és italporok, a Nescafé, a fagylaltok és a pudingok gliadint tartalmazhatnak. Sör, pótkávé sem fogyasztható. A diéta egyszerű, betartani azonban nehéz, mert az élelmiszereken 2%-nál kisebb mennyiségben jelenlévő adalékanyagok feltüntetése nem kötelező, s ha az alapanyag nem is tartalmaz gliadint, a gyártás során gliadinnal szennyeződhet. A diéta bevezetése után gyors javulás következik be, a székletek száma és mennyisége csökken, az étvágy visszatér, a beteg hangulata megváltozik, a súlygyarapodás megindul, stb. A cöliakiás beteg egész életén át diétára szorul. A nem diétázókban nő a malignus béldaganatok kialakulásának a kockázata. A diéta bevezetése után az esetek zömében gyors javulást észlelünk.

A diétázó gyerek egészséges társaihoz hasonlóan fejlődik. Attól eltekintve, hogy glutén-tartalmú ételeket nem fogyaszthat, teljesen egészséges, nem szabad, hogy betegnek higgye magát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: