Ehető virágok a konyhában

A virágok a szeretetet, a tisztelet szívből jövő érzéseinek jelképei, ajándékozásukkal ezt fejezzük ki.

A természet igazi bőkezűsége még gyógyításra is nyújtja számunkra a virágokat, például a kamillát, a hibiszkuszt, a bodzát vagy a körömvirágot, sőt vannak olyan fajták, melyeket jóízűen el is fogyaszthatunk, ilyen a brokkoli vagy a karfiol meghúsosodott virágai.

Konyhakerti virágok

Ha konyhakertünkben nézelődünk, megismerkedhetünk a jól bevált fűszernövények változatos virágaival. Ízük szelídebben hozza a fűszer jellegzetes aromáját. Ilyenek például a hagymafélék, a rozmaring, a kakukkfű, a lestyán, a majoránna, a zsálya, a kapor vagy a csombor.

Kerti virágok

Ha a virágos-, veteményes- és gyümölcsöskertben gyűjtögetünk, választhatjuk a rózsát, ibolyát, jázmint, liliomot, szegfűt, árvácskát, orgonát, borsót, babot, cukkinit, almát, cseresznyét, őszibarackot, szilvát és még sorolhatnánk. Szinte bármilyen ételhez felhasználhatjuk őket.

Bár fantáziánk ilyenkor beindul, és a színes, illatos ételeket már látjuk is lelki szemünk előtt, van néhány dolog, ami figyelmes válogatást igényel.

  • Óvakodjunk a mérgező virágok használatától! Ilyenek a kökörcsin, az őszi kikerics, az azálea, a vérpipacs, az írisz, a leánder, a trombitavirág, a lila akác, a gyöngyvirág, a gyűszűvirág, a jácint, a hortenzia, a tündérkonty vagy a nárcisz.
  • Virágárusoktól ne vásároljunk étkezési célokra virágot a vegyszeres kezelésük miatt!
  • Felhasználáskor érdemes a virágok bibéjét és porzóit eltávolítani, esetleges kellemetlen ízük miatt.
  • Minél illatosabb egy virág, annál intenzívebb ízre lehet számítani. Ezt a tulajdonságot vegyük figyelembe, ha egy ételbe több fajtát is szeretnénk keverni.
  • Törekedjünk arra, hogy az étel és a virágok ízei harmonizáljanak egymással. Édeskés ízű virágok a jázmin, az ibolya és a rózsa, kesernyés a krizantém és a napraforgó, fűszeres a búzavirág, a kankalin és a szegfű, savanykás a citromvirág, a fukszia és az orgona.
  • Ha salátát készítünk virágokkal, az öntet visszafogott, fűszerezésmentes legyen.
  • Virágválasztáskor vegyük figyelembe, hogy a szirmok ereszthetik a színüket. Ez a tulajdonságuk szépítheti, de ronthatja is az étel látványát. Természetes ételszínezékként szolgálhat a körömvirág, a bársonyvirág, a sarkantyúvirág vagy a kék búzavirág.

Vannak olyan betegségek, amelyek esetében elővigyázatosnak kell lennünk, mert bizonyos virágok étkezésre való használata ellenjavallt lehet. A kismamák ne egyenek körömvirágot, a szénanáthával és asztmával küzdő személyek pedig egyáltalán ne fogyasszanak virágokat.

Az ehető virágok beszerzése okozhat némi nehézséget, mert hazánkban nem elterjedt az étkezési célra szánt virágok forgalmazása. A legbiztosabb, ha saját házunk táján vagy ismerős kertjében gyűjtögetünk, esetleg ha mezőkön keresgélünk. Felvehetjük a kapcsolatot kertészetekkel és őstermelőkkel is, de a növények esetleges vegyszeres kezelése miatt étkezési szándékunkat feltétlenül jelezzük.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)