Együk meg közvetlen környezetünket!

Hiper- és szupermarketek, közértek, sarki kisboltok - nagy a választék, ha szeretnénk bevásárolni. Miért vesszük azonban meg a külföldi árut, ha a közelünkben helyi termékkel is pótolhatnánk?

Manapság igyekszünk a legegyszerűbb megoldást választani. Ha a szánkba repül a sült galamb, miért mennénk el vadászni? Az Európai Unió 2011-ben kiemelt üggyé tette a helyi termékek fellendítését, ennek köszönhetően Magyarország is kampányt indított a témában.

Miért fontos, hogy a helyi termelőktől helyi termékeket vegyünk?

Ha a környezetünkben lévő termelőket, gyártókat, kereskedőket támogatjuk, az közvetve ránk is visszahat. A helyi vállalkozók az önkormányzatnak fizetik a bevételük alapján számolt iparűzési adót, melynek köszönhetően a településünk is fejlődni fog. Másrészt a programnak munkahelymegtartó hatása is van, hiszen a helyi termelők továbbra is munkalehetőséget tudnak biztosítani a környezetünkben élő embereknek (akár nekünk is)! A munkanélküliség csökkentésével az erre szánt adóforintokat az állam más, ugyancsak fontos területek fejlesztésére fordíthatja.

Ha nem a makrogazdaság oldaláról szemléljük a dolgot, akkor vegyük azt figyelembe, hogy a helyi áru frissebb, mint a több száz, akár több ezer kilométerről oda szállított élelmiszerek. Sőt, a messziről jött, romlandó termékeket tartósítani kell, és az így belekerült anyagok nem egészségesek.

Ráadásul bizonyítottan kevesebbet költünk, ha egy helyi termelőnél a tényleg szükséges termékeket vásároljuk meg, mintha egy hipermarketbe betévedve órákig keringünk, és végül felesleges dolgok is kikötnek a kosarunkban.

Ökológiai lábnyom

Ökológiai lábnyommal lehet megmutatni egy ember környezetre gyakorolt hatását egy hektárra vetítve. Átlagosan 2,2 hektár egy ember lábnyoma, de ha megnézzük a föld aktív termő területeit és a lakosságát, akkor kiderül, hogy 1,8 hektár jut fejenként. Ebből is látszik, hogy az egyének környezetre gyakorolt káros hatását csökkenteni kell, mert előbb-utóbb kizsigereljük a Földet, a lakóhelyünket.

Túl kis pontok vagyunk mi a rendszerben, hogy ezt befolyásolni tudjuk - mondhatnánk. Ez azonban nem igaz, mert apró lépések kellenek a nagy eredményekhez. Így magánemberként is hozzá tudunk járulni környezetünk megmentéséhez.

Egy élelmiszer annál negatívabban befolyásolja az ökológiai lábnyomunkat, minél messzebbről érkezik, hiszen a szállítás igen környezetszennyező . Ha helyi termelőktől vásárolunk, úgy közvetve óvjuk a környezetünket, és csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Ezzel adunk esélyt gyermekeinknek, unokáinknak, hogy egy élhetőbb bolygón nőjenek fel.

"Keresd-a-helyit" kampány

Magyarországon 2011 novemberében indult egy nagyszabású, Európai Unió által támogatott kampány a témában. Bár a jelenlegi helyzet felmérése és az erőteljes indító médiakampány idén februárban lezárult, a program legalább 5 évig folytatódik tovább, minél szélesebb rétegeket elérve.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra