Egyre drágább lesz a kávé

Folyamatosan emelkedik a kávé ára, aminek az oka egyrészt a kereslet növekedése, másrészt a klímaváltozás.

Az elmúlt időszakban gyorsan emelkedett a kávé tőzsdei ára. Ezzel kapcsolatban Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója a vg.hu-nak elmondta: a rövid távú ármozgásokat alapvetően a spekulációk mozgatják, de a hosszú távú trendet egyrészt a kereslet növekedése indokolja, másrészt a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek. Csóka azt is hozzátette, hogy mivel Magyarországra féléves szerződések alapján hozzák be a kávét, így egy rövid távú árváltozás nem befolyásolja a kiskereskedelmi árakat.

Látványos drágulásnak indult a kávé
Látványos drágulásnak indult a kávé

Mennyi kávét iszunk?

Az kávé népszerűsége évről évre növekszik a világban, mind közül pedig az európai kontinensen fogy belőle a legtöbb. A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) legfrissebb piaci elemzése szerint a kávéfogyasztás mennyisége stabilan, évente átlagosan 2 százalékkal növekszik a Földön. Az ICO tavaly októberben közzétett kimutatása alapján a világ legnagyobb kávéfogyasztó nemzete a finn, amelynek tagjai átlagosan 12 kilogramm kávét vásárolnak és isznak meg fejenként minden évben. Ezzel szemben Magyarország fejenként mindössze 3,3 kilogramm fogy. További részletekért kattintson korábbi cikkünkre!

A kávé így égeti a zsírt - részletekért kattintson!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: