Betiltják a transzzsírokat

2023-ig betiltja a WHO a mesterséges transzzsírokat, mivel egészségügyi kockázatuk igen magas.

Felcserélés néven indult egy program, amely minden ország számára tartalmaz tudnivalókat arról, hogyan lehet lépésről lépésre elkerülni a transzzsírok felhasználását az élelmiszerekben. "A kezdeményezés azt célozza, hogy az államok törvényekkel alapozzák meg a transzzsírok kivezetését az élelmiszerpiacról" - írja a nepszava.hu Francesco Branca, a genfi székhelyű Élelmiszerek az Egészségért és a Fejlődésért Osztály igazgatójára hivatkozva.

A hidrogénezett növényi olajoknak nagyon káros hatásuk van az egészségre
A hidrogénezett növényi olajoknak nagyon káros hatásuk van az egészségre

A hidrogénezett növényi olajoknak nagyon káros hatása van az egészségre: sok bennük a rossz koleszterin, növelik a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Hivatalos becslések szerint évente mintegy 500 ezer ember veszíti életét olyan keringési rendellenességek miatt, amelyek a transzzsírokhoz köthetőek. Ez nagyobb probléma, mint számos járvány, különösen, hogy folyamatosan jelen van a világban. Részletekért kattintson !

New Yorkban már folyt a fentihez hasonló program 2002 és 2009 között, akkor az volt a tapasztalat, hogy a cégek nem igazán mutatkoztak együttműködőnek. 2015 óta az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Igazgatóság három évet adott az élelmiszeripari cégeknek, hogy csökkentsék a részben hidrogénezett olajok (PHO) használatát, amelyek fő étrendi forrásai a transzzsíroknak . 2018-ra a cégek a PHO mennyiségét 98 százalékkal csökkentették. Az európai országok közül Dániában vezették be először a transzzsír-mennyiségi szabályokat 2004-ben. Azóta az országban csaknem eltűntek az élelmiszerekből a transzzsírok, ennek következtében 2012-2015 között 100 ezer ember körében átlagban 14,2 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások száma évente.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: