Azért lettünk emberek, mert főztünk?

A főtt ételeknek jelentős szerepük volt az emberré válás folyamatában - állítja egy angol biológus. Richard Wrangham az emberi evolúció egyik legnagyobb fordulópontjának a főzés feltalálását véli. A cambridge-i Harvard Egyetem kutatója ezt a pillanatot a földművelés és az állattenyésztés kialakulásához hasonló, döntő eseménynek tartja. Elképzelése szerint a főtt ételek megjelenése elősegítette az agyfejlődést, befolyásolta a társas kapcsolatok szerkezetét, és végső soron kiemelte az embert az állatvilágból.
Az emberi evolúció és a főzés kialakulása közti lehetséges összefüggéseket már többen is vizsgálták. A régészek, neurológusok és táplálkozástudományi szakemberek eredményei közül azonban még egyik sem váltott ki olyan heves vitákat, mint amilyenek Wrangham hipotézisét övezik. A kutató feltevése szerint elődeink már kb. kétmillió évvel ezelőtt elkezdtek főzni. Addig a - gyűjtögetéseik során megszerzett - különféle gumókat (jamszgyökér, burgonya, manióka) nyersen fogyasztották. Később az egyik gumó véletlenül beleesett a tűzbe, és megpörkölődött. Ezt megízlelve őseink megtapasztalhatták a nyers és főtt ételek közti különbséget - véli Wrangham.
A négymillió éve élt Australopithecusok - a mai csimpánzokhoz hasonlóan - főleg leveleket és gyümölcsöket ettek. A nyers ételek fogyasztása még kb. kétmillió éven keresztül domináns maradt. Az 1,6-1,9 millió éve kialakult Homo erectus volt az első emberféle, amelyik nagyvadakra vadászott. A felegyenesedett embernek is nevezett elődünk az Australopithecusokénál több mint kétszer nagyobb, 900 cm3-es agytérfogattal rendelkezett. (A mai ember agytérfogata 1350 cm3.) Az "óriásagy" optimális működéséhez rengeteg energiát igényel: ez az érték akár a teljes kalóriabevitel negyede is lehet. Wrangham szerint ezt a - növényi táplálékokról az állati anyagokra áttérő - Homo erectus a vad- és döghúsból nyert nagy mennyiségű fehérjével biztosította. (1000 kilokalória energia beviteléhez növényi anyagokból kb. 2,5, míg állati anyagokból csak kb. 1 kg szükséges.)
Egy csimpánznak ahhoz, hogy jóllakjon, napi hat órán keresztül kell különféle leveleket és gyümölcsöket fogyasztania. A nyers hús viszont a növényi részeknél is rágósabb tápláléknak számít. Ezek szerint a Homo erectus még éjjel is ette a nappal elejtett gazellát? - teszi fel a kérdést a főemlőskutató. Szerinte ez kizárt. A hús leggyorsabb hasznosítási módja, ha elfogyasztása előtt a tűzbe dobjuk - véli Wrangham. A főzés során használt hő ugyanis könnyen emészthető anyagokra bontja a természetes állapotban még hosszú láncú fehérjéket és szénhidrátokat. A főtt ételekből pedig - a nyers táplálékokhoz képest - akár 80 százalékkal több hasznos energiához juthatunk. A primatológus szerint a felegyenesedett ember anatómiai sajátosságai is azt bizonyítják, hogy javarészt főtt-sült ételeket evett: elődeinél kisebb állkapcsában csekélyebb számú fog volt, hasüregében pedig kevesebb hely jutott gyomrának és beleinek. A finomított ételekre való áttérés azonban hátrányokkal is járt: számos civilizációs ártalomnak nevezett megbetegedés - így például a diabétesz és a szívinfarktus - kialakításáért is felelős.
A biológus szerint a főzés megjelenése egyidejűleg magával hozta az élelemraktározás létrejöttét is. Wrangham azt állítja: a Homo erectus csak úgy tudta átvészelni a száraz, aszályos időszakokat, ha nagy mennyiségű táplálékot halmozott fel. Ez azonban az emberi szociális viszonyokra is hatással volt: elterjedtek a lopások. Ezek megakadályozása miatt egyfajta munkamegosztás jött létre a csoportokon belül: míg a nők főztek a tűzhelynél, a férfiak őrizték a felhalmozott élelemkészletet.
Wrangham hipotézisének ellenzői szerint a biológus elképzelése csak akkor lenne helytálló, ha lenne rá bizonyítékunk, hogy az emberiség már 1,5 millió évvel ezelőtt ismerte és használta is a tüzet. A tudósok azonban a különféle tárgyi leletek - köztük égetett agyagedények és megpörkölődött csontok - alapján csak sokkal későbbre, mintegy 250 ezer évvel ezelőttre datálják a tűz felfedezésének időpontját.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt csökken a felhőzet, napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag