Az istenek eledele

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonságunk...

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonságunk, míg a sós ízeket kb. 2 éves korunkra kedveljük meg. Édes, ami a cukor ízéhez hasonlít, de az édes jelenhet más kellemes ízt is (pl. édes paprika). Jelenthet kellemes érzést (pl. édes álom, édes csók), vér szerinti összetartozást (pl. édestestvér, édesanya), de a szeretett lényt is hívhatjuk így: Édes.

Az édességek körében különleges helyet foglal el a csokoládé.

A csokoládé több mint édesség, több mint étel, több mint értékes fitokemikáliák összessége: a csokoládé egy darab történelem, az antik népek történetéről, szokásairól mesél a jelen kornak.

A csokoládét (kakaót) már több mint 3000 évvel ezelőtt ismerték az indián kultúrákban, és éppúgy élvezték Montezuma udvarában, mint napjainkban szerte a világon.

A csokoládét a kakaófa sárgadinnyére emlékeztető gyümölcsében található kakaóbab feldolgozásával nyerik fermentálás, szárítás, pörkölés, sajtolás, őrlés, stb. műveletek segítségével. A kakaómasszából kisajtolt zsiradék a kakaóvaj, a megszárított kakaómassza őrleménye pedig a kakaópor. A csokoládé kakaóporból és kakaóvajból, cukor, tejcsokoládé esetén tej, s gyakran egyéb ízesítő-, illetve aromaanyag vagy más élelmi-anyag (pl. mogyoró, mandula, mazsola) hozzáadásával készül.

Nagy zsiradék-, ebből adódóan nagy energiatartalma miatt gyakori fogyasztása más fontos táplálékokat szoríthat ki az étrendünkből, és megnöveli az elhízás kialakulásának a kockázatát.

10 dkg csokoládé több mint 500 kcal-t tartalmaz!

Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható, tekintve, hogy a legtöbb csokoládéban 50-70 százalék kakaópor van.

Magas energiaértéke miatt sportolóknak, hegymászóknak, s nagyobb túrára indulóknak azt javasolják, hogy vigyenek magukkal néhány tábla csokoládét. Ugyanilyen meggondolásból szerepel a katonák tartalékadagjában és az űrhajósok étrendjében is e finomság.

A maja és az azték kultúrákban isteni eredetűnek tartották a csokoládét.

A kakaót és a csokoládét Dél-Amerikából, az Újvilágból domonkos rendi szerzetesek hozták a XV. század közepén Spanyolországba, s hamarosan egész Európában elterjedt.

Ahogy említettem, a maja és az azték kultúrákban isteni eredetűnek tartották, elsősorban a gyógyítás és a rituális szertartások fontos kelléke volt. A különböző istenek tiszteletére bemutatott áldozatoknál használták, de a vásárokon a kakaóbab pénzérmeként is szolgált.

A kakaó szó maga is maja eredetű. A kakaócserje Linné svéd természettudós rendszerében Theobroma cacao, azaz az "istenek tápláléka" nevet kapta.

Kezdetben csak italt kevertek belőle, amelyből kizárólag az uralkodók, a magas rangú papok, a hadvezérek, és esetenként a vallási szertartásokra kiszemelt áldozatok ihattak. Nők és gyermekek nem fogyaszthatták, ahhoz túl értékes és ritka csemegének számított. Cortez idejéből való feljegyzések szerint Montezuma kakaóból készített italt fogyasztott - amit testőrei aranycsészében szolgáltak fel neki - mielőtt asszonyait meglátogatta.

A kakaófa virágát a fürdővízbe dobták, hogy a magas rangú személyek kimerültségüket az illatos vízben enyhíthessék.

A csokoládé fogyasztását századokon keresztül különösen azoknak ajánlották, akik megerőltető szellemi munkát végeztek, pl. kormánytisztviselőknek, egyházi embereknek, ügyvédeknek. Élénkítő hatása miatt szívesen alkalmazták depresszióban, kimerültségben, de nyugtatóként is beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

100 g csokoládé energia- és tápanyagtartalma
energia (kcal) fehérje (g) zsír (g) szénhidrát (g)
tejcsokoládé 587 7,7 36,8 52,1
mogyorós tejcsokoládé 630 8,9 45,6 41,3
étcsokoládé 579 4,6 35,0 57,1
mogyorós étcsokoládé 620 7,3 44,2 43,7
(Bíró Gy., Lindner K.: Tápanyagtáblázat)

A csokoládé mint univerzális gyógyszer

A XVI-XX. század között több mint száz különféle megbetegedés kezelésére használták.

Legfontosabb alkalmazási területei voltak:

  • leromlott, lesoványodott betegek felhizlalása
  • kimerült, gyenge, erőtlen betegek idegrendszerének stimulálása
  • emésztési és kiválasztási funkciók javítása.

Használták továbbá vérszegénység, étvágytalanság, szellemi kimerültség, székrekedés, luesz, tuberkolózis, köszvény, vesekőbetegség, lázas állapot kezelésére, vérzéscsillapításra, a szülési folyamat megkönnyítésére, az anyatej elválasztásának serkentésére, a szexuális vágy, illetve teljesítmény növelésére, stb. Ízjavító hatását ma is kihasználja a gyógyszeripar, a kakaóvaj pedig kenőcsök, kúpok alapanyaga.

A csokoládé mint élvezeti szer

Sokan ma is úgy vélekednek, hogy a csokoládénak közérzet- és hangulatjavító hatása van. A csokoládéban van egy biogén amin - fenil-etil-amin -, melynek hatására megemelkedik az agy szerotonin- és endorfinszintje, s ez okozhatja a kellemes, kielégült hangulatot. Olyanok is akadnak, akik a csokoládét is élvezeti cikknek tartják, és csokoládébódulatról beszélnek.

Azt semmiképpen sem vonhatjuk kétségbe, hogy a csokoládé napjaink kedvelt csemegéje.

Amerikai egyetemisták körében végeztek felmérést, melynek során 325 hallgatót faggattak ki arról, mi a véleménye e finom édességről.

Az eredmény a következő lett:

  • 91 százalék a csokoládét édességnek tekintette
  • 81 százalék szerint nagyon hizlal
  • 60 százalék jó energiaforrásnak tartotta
  • 54 százalék vélte egészségtelennek
  • 50 százalék pedig nagyon jó dolognak tartotta.

Bármiként is vélekedünk a csokoládéról, ha nincs más ötletünk, bizony gyakran ajándékozzuk meg vele gyermekeinket, barátainkat. Az is természetes, hogy húsvétkor csokoládéból készül a "tojás" és Mikuláskor csokoládécsizma kerül az ablakba.

A csokira is vonatkozik az egyéb édességekkel kapcsolatos tanács: fogyasszuk ritkán és mértékkel. IX. évfolyam, 3. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: