Az energiaital ezért okozhat rosszullétet

Az energiaitalok élénkítő hatásuk miatt népszerű termékek, sokan azonban úgy fogyasztják őket, mintha egyszerű üdítőitalok lennének - ez pedig veszélyes lehet!

Világszerte a kávé népszerű alternatívái a különböző energiaitalok, amely az előbbihez hasonló, élénkítő hatással bírnak. Ezt nem csak a kávé erejét is adó koffein váltja ki, de sok más olyan összetevő, amely a hatását felerősíti. Rendszerint nagy arányban tartalmaznak cukrokat vagy más édesítőszereket, az összetevők között pedig szerepel a taurin és a glükuronolakton is.

6 meglepő tény a koffeinről A koffeinfogyasztás teljesen beleépült az életünkbe. A szer idegrendszert stimuláló hatása miatt gyakran látjuk a hasznát, de ha túl sokat viszünk be egyszerre a szervezetünkbe, vagy túlságosan is hozzászokunk a használatához, annak súlyos következményei is lehetnek. Kattintson !

Élénkítő hatása miatt sokan a sportitalok helyett fogyasztják őket, holott azokat a termékeket a testmozgás után kell inni, és a fizikai igénybevétel során elveszett folyadékot és ásványi sókat pótolja vissza. Ennél is nagyobb gond azonban, ha az energiaitalokra üdítőként tekintünk, és csak az íze miatt napi több dobozzal elfogyasztunk belőle.

Kikre lehet veszélyes az energiaital?

Kellemes ízük miatt az energiaitalokat nagyobb dózisban fogyaszthatjuk, mint a kávét, így viszont a koffeinbevitel egészséges határértékét is könnyen átléphetjük. A koffein-túladagolás szédülést, fejfájást , erős szívdobogást és szorító mellkasi fájdalmat vált ki, de egyeseknél szorongás és pánikroham is jelentkezhet. Az arra érzékenyeknél a koffein túladagolása életveszélyes szívritmuszavart eredményezhet, ennek veszélye pedig csak még jobban nő, ha az energiaitalokat alkohol mellé fogyasztjuk.

Az energiaitalokat nem szabad üdítőitalként fogyasztani
Az energiaitalokat nem szabad üdítőitalként fogyasztani

Önmagában az energiaitalokban lévő összetevők egyike sem veszélyes, túlzott fogyasztása azonban hosszútávon szív- és érrendszeri betegségek kialakulását segítheti elő. Különösen veszélyesek ezek a termékek a 25 kiló alatti gyermekekre - esetükben már egyetlen doboz energiaital fogyasztása is egészségügyi kockázattal jár. Szintén nem javasolják az energiaitalok fogyasztását várandós nőknek és szoptató anyukáknak, a koffein ugyanis az anyatejen keresztül a csecsemő szervezetébe juthat, és károsíthatja azt. Mivel a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát is befolyásolják

A HáziPatika.com és a Nők Lapja Egészség Nagy Egészségtesztje is azt mutatja, hogy az energiaitalok elsősorban a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében népszerűek. Vizsgaidőszakban az éjszakába nyúló tanuláshoz, azon túl pedig a hajnalig tartó szórakozáshoz biztosítják ezek az italok az energialöketet, emiatt azonban felborul a normális életritmus, ami alvászavarokat vált ki, és számos komoly betegség kialakulását is elősegítheti. Nem csak a magas koffeintartalom okozhat gondot ezeknél a termékeknél, de néhány fajtájukban nagyon sok a cukor is, ami károsítja a fogakat, és elhízást okoz.

Összességében egy-egy energiaital elfogyasztása nem veszélyes, a hangsúly azonban a mértékletességen van. Fontos megjegyezni, hogy ezekkel az italokkal nem pótolható a napi folyadékbevitel, és üdítőkként sem szabad tekinteni rájuk, hiszen a koffein dehidratálja a szervezetet, és kiszáradást okozhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: