Az ásványvíz vagy a csapvíz jobb?

Szénsavmentes ásványvíz helyett nyugodtan fogyaszthatunk Magyarországon csapvizet is - állítja a szakértő. Ezzel együtt nem lenne egyszerű eldönteni, melyik is a jobb a kettő közül.

A hazai ivóvíz minősége általában véve megfelel az európai átlagnak. Részletek itt.

"Az ásványvizek nem jobbak, de nem is rosszabbak, mint a csapvizek" - foglalt állást a kérdésben dr. Szigeti Tamás, az élelmiszer-vizsgálatokkal is foglalkozó, független laboratóriumokat működtető Wessling Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója. Az Indexnek nyilatkozva kifejtette, függően attól, hogy honnan nyerik ki, az egyes vizek oldottanyag-tartalma rendkívül eltérő lehet. "Vannak hazánkban olyan vezetékes ivóvizek, amelyeknek ásványianyag-tartalma az ásványvizek jellemzőit is simán meghaladja" - mutatott rá a szakértő. Hozzátette, mikrobiológiai szempontból a szénsavas víz abban a tekintetben előnyösebb, hogy tovább megőrzi minőségét.

Bizonyos esetekben a csapvíz ásványianyag-tartalma meghaladja a bolti vizekét is
Bizonyos esetekben a csapvíz ásványianyag-tartalma meghaladja a bolti vizekét is. Fotó: iStock

Időről időre felvetődik, hogy kell-e tartanunk a csapvíztől az abban kimutatható gyógyszermaradványok vagy éppen mikroműanyagok miatt. A cikk mindazonáltal megjegyzi, hogy teljesen steril vizet nem lehet találni. A környezetünkben - így ivóvizeinkben is - lehetetlen nullára csökkenteni a káros anyagok mennyiségét. Szigeti Tamás azonban példaként a gyógyszermaradékok kapcsán elmondta, hogy jó minőségű csapvízből több ezer köbméternyi mennyiséget kellene meginni ahhoz, hogy annyi gyógyszer jusson az ember szervezetébe, mintha bevett volna egyetlen tablettát.

Ami az ásványvizeket illeti, még a palackos babavizekbe is beoldódnak a csomagolás anyagából bizonyos vegyületek. "Ha folyékony anyag érintkezik szilárd anyaggal, azok egymással kölcsönhatásba lépnek, így a szilárd felületről származó minimális kioldódás elkerülhetetlen" - hangsúlyozta a szakember. A beoldódás mértéke ugyanakkor igen csekély. Az ásványvizek piacát - a többi élelmiszerhez hasonlóan - szigorúan ellenőrzik, így a boltokban csak kiváló minőségű ásványvizeket lehet vásárolni. Emellett az ÁNTSZ szakemberei mindenhol vizsgálják a csapvíz ólomtartalmát, amennyiben a vízhálózat ólomcsövekből áll. Ezzel együtt az ivóvízbe kerülő fém nem okoz egyértelműen azonosítható egészségügyi elváltozásokat.

Összességében tehát ízlés - és pénztárca - kérdése, csapvizet vagy palackozott ásványvizet fogyasztunk-e, amennyiben mindkét opció elérhető.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)