Konyhai eszközök: mi lehet veszélyes?

Fa legyen, műanyag vagy esetleg alumínium? Tisztában vagyunk-e azzal, milyen (tároló)edényeket, konyhai eszközöket érdemes használnunk, és hogy hogyan hatnak ezek az egészségünkre? Zoltai Annát, a Nébih osztályvezetőjét kérdeztük.

Számos tévhit kering az edények - legyen szó műanyagról, fáról vagy alumíniumról - használhatóságával kapcsolatban. A tévhitek elosztására megkérdeztük Zoltai Annát, a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetőjét, milyen edényeket használjunk a főzés során, illetve miben tároljuk a megmaradt ételt, és mi az, amit igyekezzünk elkerülni.

Ha már eldöntöttük, hogy fa legyen vagy műanyag, oda kell figyelnünk a megfelelő konyhai higiéniára, hogy vágódeszkánk sokáig biztonságosan szolgálhassa a célját.

Zoltai Anna szerint a legtöbb kérdés a vágódeszkákkal kapcsolatban szokott felmerülni: melyik a jobb, mit érdemes inkább kerülni. A válasz egyszerű: mindkettő használható, amennyiben megfelel a követelményeknek. Az eszközzel szemben támasztott elvárások közül a legfontosabb talán az, hogy legyen kemény, résmentes és kopásálló - akár műanyagról, akár fáról van szó. Az igaz, hogy a műanyag kiegészítők sérülékenyebbek, a folyamatos használat hamar kikezdheti ezeket, így élelmiszerbiztonsági szempontból felmerülhetnek problémák.

vágódeszka, konyha, konyhai eszközök
Tényleg jobb a fa vágódeszka? Fotó: Getty Images

Az üveg vágódeszka is jó választás lehet - idővel sem keletkezhetnek rajta rések, illetve könnyen tisztíthatók - ám balesetveszélyesek, mivel a kés megcsúszhat rajtuk. Érdemes arra is figyelni, hogy mindig legyen külön deszka a nyersanyagoknak és a kész élelmiszereknek is.

Mit mond a jogszabály? Az élelmiszerrel érintkező anyagokra vonatkozó jogszabály alapján különböző követelményeket kell teljesíteni. Ezek az anyagok rendkívül összetettek és sokfélék lehetnek, ezért szigorú rendeletek állnak a háttérben a forgalomba hozatalt illetően. Így például:

 • semmilyen módon nem veszélyeztethetik az emberi egészséget
 • nem idézhetnek elő elfogadhatatlan változást az élelmiszer összetételében
 • nem változtathatják meg kedvezőtlen irányba az élelmiszerek összetételét
 • nem téveszthetik meg a fogyasztót
 • A különböző anyagokra más és más szabályok, tanácsok érvényesek. De mi a helyzet azokkal a népszerű anyagokkal, amelyeket a mindennapokban is használunk?

  Műanyag: elöregszik

  Az anyag egyre népszerűbb, hiszen könnyen előállítható és olcsó - ám pont ezek a tulajdonságok vetnek fel kérdéseket azzal kapcsolatban, egészséges-e a használatuk. A szakember szerint nincs baj velük, ha megfelelően használjuk őket. Azonban ami fontos, műanyag edényekben, flakonokban ne tároljunk savanyú élelmiszert huzamosabb ideig, erre a célra sokkal megfelelőbb az üveg és a porcelán. Kivétel ez alól a kifejezetten savanyú étel (savanyúságok) tárolására készített műanyag hordók, edények. Az olcsó, erős színű, újrafelhasznált műanyagot is érdemes kerülni. Külön figyelmet kell fordítani a műanyag edények élettartamára, mivel ezek az anyagok elöregszenek, elfáradnak. Elszíneződés, eldeformálódás esetén célszerű megválni tőlük. Ugyanez igaz az eldobható eszközökre, melyeket érdemes egy használat után kidobni.

  Alumínium: teának nem a legjobb

  Mivel az élelmiszer tárolása során az edényből kioldódhat az alumínium , ezért érdemes külön odafigyelni használatukra, savanyú, vegyi hatású élelmiszert ne tároljunk alumíniumedényben. A teafőzőket ne súroljuk ki, hagyjuk meg a bennük keletkezett réteget. Ami viszont fontos, ne tároljuk benne hosszasan a teát, mivel annak csersavtartalma agresszíven viselkedik az alumíniumedénnyel.

  Mázas agyagedény: ólmot tartalmazhat

  A mázas edények közül azok használhatók, amelyeken ott a jelzés, miszerint étkezési célokra készítették. Sok esetben ezek csak dísztárgyak, így kerüljük azok konyhai használatát, a máz ugyanis ólmot tartalmazhat, melynek kioldódása mérgezéshez vezethet. Tehát az ólomtartalmú mázas edényeket is kerüljük el.

  Zománcos edények: ne sérüljön

  Ezek az eszközök biztonságosak, de ha lepattan róluk a zománcos felület, akkor az abban rejlő fémek kioldódhatnak, ráadásul így nehezebb tisztán tartani is.

  Gyorsriasztási rendszer működik

  Az Európai Unió gyorsriasztási rendszere hatékonyan figyelmezteti a tagállamokat, ha egy-egy termékkel kapcsolatban probléma merülne fel. Ha bármely edénnyel, eszközzel probléma lépne fel, azt a Nébih azonnal kivonja a forgalomból. Azon termékek, melyek nem kapták meg az "étkezési célokra használható" jelzést, nem hozhatók forgalomba.

  A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

  Orvosmeteorológia
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +33 °C
  Minimum: +21 °C

  Általában derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég, csak kevés helyen képződhetnek gomolyfelhők. Zápor, esetleg zivatar helyenként - nagyobb eséllyel a középső országrészben és a Dunántúlon - fordulhat elő. Az északias szél többnyire mérsékelt lesz, csak néhány helyen lehet élénk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul, de a szélvédettebb, főként északkeleti tájakon 15, 17 fok is lehet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

  Hogy érzed magad?

  Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


  Hogy érzed most magad fizikailag?

  Hogy érzed magad?

  Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


  Milyen most a lelkiállapotod?

  Hogy érzed magad?

  Legjobban:
  Legrosszabbul:
  Kezdjük újra