Alvásproblémái vannak? A táplálkozásán kellene változtatni!

Az alváshiány sok embernél gyakori panasz, de csak kevesen tudják, hogy a probléma összefüggésben lehet étkezésünkkel, táplálkozási szokásunkkal is.

Ha nem alszunk jól éjszaka, másnap nagy valószínűséggel fáradtak leszünk és kevésbé hatékonyak. Koncentrációképességünk csökken, ami kihathat életvitelünkre és munkánkra is. Kutatások szerint az alvás minősége és bizonyos egészségügyi problémák, így a cukorbetegség , a depresszió, a magas vérnyomás, és szívbetegség szorosan összefüggenek egymással. Az alváshiány gyengíti az immunrendszert, így nagyobb valószínűséggel kaphatunk el fertőzéseket is.

A megfelelő alvásigény

Minden ember és minden szervezet számára mást jelent a megfelelő mennyiségű alvás. Nem mondhatjuk ki törvényszerűen, hogy a 7 óra alvás a megfelelő mindenkinek. Idősebb korban már kevesebb alvás is elegendő, de az alvásigények egyediek.

Mivel próbálkozzunk?

A párnára csepegtetett pár csepp levendulaolaj segíti a kikapcsolódást.

  • lefekvés előtt egy pohár meleg tej segít, hogy jobban aludjunk. A tejtermékek gazdagok triptofánban (esszenciális aminosav), valamint kalciumban, ezáltal növelik az alvást elősegítő szerotonin és melatonin szintjét.
  • bizonyos gyógynövényeknek, mint például a kamilla, a hársvirág, a narancsvirág és a macskagyökér, nyugtató hatásuk van. Így a belőlük készített tea elősegíti, hogy jobban aludjunk éjszaka.
  • ha lefekvés előtt egy órával szénhidrátban gazdag táplálékot fogyasztunk, például egy szelet pirítóst vagy egy tál gabonapelyhet, a bennük lévő triptofán bekerül a véráramba, így több alvás-indukáló aminosav kerül az agyba.
  • a joghurt, a tej, a sajt, a zab, a banán, a baromfi, a tojás, a földimogyoró és a tonhal, mind nagy mennyiségű triptofánt tartalmaznak, így segítik az alvást.
  • mindezek mellett pedig vegyünk lefekvés előtt egy nyugtató forró fürdőt és próbáljunk meg ellazulni. Ha tehetjük, alakítsunk ki rutint belőle, így egy idő után szervezetünk megszokja ezt az ütemtervet és segít abban, hogy jól, megfelelően aludjunk.

Mit kerüljünk?

Lefekvés előtt kerüljük el a magas koffeintartalmú termékeket és a fehérjében gazdag ételeket. Bizonyos alkoholok segíthetik a könnyebb elalvást, de az alkohol hatására a vércukorszint csökken, ezért előfordulhat, hogy felébredünk az éjszaka közepén.

Megfelelő hőmérséklet

Gondoskodjunk róla, hogy a hálószoba se túl meleg, se túl hideg ne legyen. A megfelelő hőmérséklet elengedhetetlen a jó alváshoz.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)