A szürke legszebb árnyalata

Mindenki hallott már a magyar szürke marháról, azonban alapanyagként kevesen ismerik. Miért jobb ennek az őshonos fajtának a húsa?

A húsról

A magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szürke marha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sugalló impozáns megjelenésével Magyarország világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. A magyar szürke marhát nagyjából az év háromnegyedében legeltetik, emiatt a húsa stabilan jó minőségű, egészséges alapanyag. Egész nyáron a szabadban legel, télen pedig a nyáron lekaszált réti szénát,lucernát vagy szenást (erjesztett növény) fogyasztja. A Védjegyezett termék-előállításban tilos bármilyen ipari táppal, terméktakarmánnyal etetni, és olyan növényeket sem legelhet, amelyeket műtrágyáztak vagy növényvédő szerrel kezeltek. A szürke marha húsának fogyasztása nem véletlenül éli ma reneszánszát. Amikor elárasztanak bennünket a silány minőségű és olcsó import húsipari termékek, igenis szükség van jó alapanyagra.

Szürke marhák itatáskor

Manapság már egyre többen jönnek rá a szürkemarha-hús valódi értékeire, amelyek közül nem elhanyagolhatóak az egészségtudatos szempontok. Számtalan pozitívuma mellett az első legfontosabb tény, hogy ez a húsfajta teljesen organikus. A magyar szürke húsa már első pillantásra jól megkülönböztethető a többi marhahústól, hiszen lényegesen sötétebb, állaga pedig szárazabb, rostosabb. Ha kezünkbe veszünk például egy szelet szürkemarha-feketepecsenyét, jól látszik a finom márványozottsága. A rostok között kevesebb zsírt (faggyút) tartalmaz, de nagyobb arányban vannak jelen benne a többszörösen telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega-6). Ezek fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülésében. A szürke marha húsa jóval kevesebb vizet tartalmaz a többi húsmarha fajtáénál, igazán „sűrű” alapanyag. Főzéskor nagyon kevés vizet ad le, ezért kevésbé esik össze. Jó tudni, hogy vastartalma még a vörös húsok között is kiemelkedően magas. A legeltetésnek köszönhetően az állatok nemcsak füvet, hanem olyan gyógy- és fűszernövényeket (pl. kakukkfüvet, kamillát, rozmaringot, mentát) is fogyasztanak, amelyek egészségesek, és amelyeket konyhánkban is rendszeresen használunk. Ezen aromák mind a zsírokban raktározódnak el, majd főzéskor-sütéskor felszabadulnak. Ennek köszönheti a szürkemarha-hús különleges, vegetális ízét.

Bár a belőle készült szalámik, kolbászok, sonkák, kenőmájasok népszerűségéhez kétség sem fér, a nyers hús alapanyaggal egészen más a helyzet. Sokan azért kritizálják, mert túl száraz, túl szikár. Mások egyszerűen nem ismerik, nem tudják, melyik húsrészből milyen ételt lehet igazán finoman elkészíteni. A fiatal húsból például frissen sültek, steakek, pörköltek készíthetők, míg az öregebb állatok kerülnek feldolgozásra. A harmadik akadály pedig talán az, hogy nehezen lépünk túl a gulyás-pörkölt-ragu szentháromságon, nehezen hisszük el, hogy a szürke marha húsa másra is jó, nemcsak ezekhez a hagyományos és méltán közkedvelt ételekhez.

Médium szürkemarha-steak

A kiegyensúlyozott étrend egyik fontos alapja a változatosság, mind alapanyag, mind ételkészítési technológia szempontjából. És bár a túlzott vörös húsfogyasztást összefüggésbe hozták egyes szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségekkel, ezek esetében fontos mindig látni, hogy általában nem önmagában az alapanyag jelenti a problémát, hanem annak túlzott fogyasztása, nem megfelelő elkészítése. Ilyen például a bő zsírban sütés, amire a legjobb példa a marhahús esetében a bécsi borjúszelet, valamint a só, adalékanyagok hozzáadásával készített, pácolt, füstölt húsipari termékek túlzott fogyasztása.

A zsírszegényen elkészített, sovány marha húsrész heti 1-2 alkalommal beilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe, nem szükséges lemondanunk a jóízű, zamatos, magas fehérje- és vastartalmú, változatosan elkészíthető húsfajtáról.

Manapság egyre egészségtudatosabban élünk, amelynek alapvető eleme, hogy tisztában legyünk a főzéshez felhasznált alapanyagok eredetével és minőségével. Ha csirkéről van szó, akkor már tudjuk, "ketreces" és "kapirgálós" megkülönböztető jelzők milyen eltérésekre utalnak, de azzal már lényegesen kevesebben vagyunk tisztában, hogy ugyanilyen hangsúlyos különbségek vannak például a marhahús esetében is. A szürkemarha esetében biztosak lehetünk abban, hogy milyen hús kerül a tányérunkra.

A fajta eredetvédelme

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete által működtetett eredetvédelmi rendszer végigkíséri az összes, szürke marha megnevezésű terméket a tenyésztőtől egészen a fogyasztó asztaláig. Kiemelt szempont, hogy a szürke marha húsát mind a mai napig előszeretettel hamisítják. Fontos, hogy vásárláskor keressük a tanúsító védjegyeket! A szürke marha tanúsítása minden esetben a hitelesített törzskönyvre alapozott. Ebből következik, hogy a tanúsítvány már a vásárlás helyszínén tájékoztat a hús fontosabb adatairól. Ráadásul a tanúsítvány a jogos használatot is szavatolja, nyomon követi a hús teljes útját a tenyésztéstől a fogyasztó asztaláig. A tanúsítvány kivonata, mely lekérhető a helyszínen egy SMS-sel, segít a hús korának és az állat ivarának ismeretében, a megfelelő recept kiválasztásában is.

Az eredeti "Magyar szürkemarha-hús"-t kizárólag Magyarországon lehet előállítani. Az oltalom alatt álló hús csak a hazánkban született, nevelkedett, hizlalt, levágott és feldolgozott igazolt származású Magyar szürkéből kerülhet ki. A takarmánynak szintén Magyarországról kell származnia. Amellett, hogy az szürke marha vágása és darabolása az ország közigazgatási határán belül kell, hogy történjen, további feltétel, hogy azt olyan vágóhidakon, feldolgozó üzemekben történik, ahol a Magyar szürke marha húsának elkülönített kezelése az eljárás teljes folyamatában megvalósítható. Ha a feltételek adottak, a termékre felkerülhet "Magyar szürkemarha hús" felirat és a hozzá tartozó kék-sárga védjegy, amely az európai unión belül a hús számára iparjogi védelmet biztosít, melyet a magyar hatóságok és a tenyésztő szervezet kontrollja szavatol.

Az Egyesület szükségesnek tartja a kiváló minőségű magyar szürke marha húsából készülő termékek megkülönböztetését, ezért dolgozta ki eredetigazolási és terméktanúsító rendszerét.

Ennek legfőbb célja, hogy a fogyasztóhoz kerülő, "Magyar szürkemarha-hús" megnevezésű árucikkek valóban a fajtához tartozó állatból származzanak, garantálva a kiváló minőségű alapanyagot és készítményeket. Emellett a termék eredetét igazolja az élőállat és húsa azonosítását szolgáló tízjegyű számsor, az ENAR kód, mely az árucikk csomagolásán található. Az Egyesület saját fejlesztésű SMS rendszerén keresztül bárki ellenőrizheti, hogy valóban eredeti, "Magyar Szürkemarha-hús" földrajzi árujelzővel igazolt terméket vásárol. Amennyiben Ön rövid szöveges üzenetben elküldi az ENAR kódot a (+36) 30 / 469-14-25 telefonszámra, a válasz másodperceken belül megérkezik. Mindezt ráadásul a vásárlás helyszínén, másodpercek alatt teheti meg!

Az igazolás kivonatául szolgáló válasz SMS megmutatja a termék útját, a tenyésztőtől a fogyasztó asztaláig. Az SMS-ben további értékes információk is találhatók a húsról. Így a termék eredetigazolásán kívül a vásárló informálódhat a tenyésztő nevét, az állat nemét és korát, a vágás dátumát, illetve a feldolgozás és értékesítés helyszíneit illető adatokról.

"Magyar Szürkemarha Hús (OFJ)" oltalam alatt álló földrajzi árujelzés

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete eredetvédelmi tevékenységét megerősítendő Magyarországon elsőként szerezte meg, "friss hús" kategóriában a legmagasabb szintű Európai unió által életre hívott oltalmi védjegyet.

Oltalom alatt álló szürkemarha szalámi

A "Magyar szürkemarha hús (OFJ)" kék-sárga védjegy legnagyobb előnye, hogy védelmet biztosít a hamisítókkal és a silány terméket előállítókkal szemben. A bejegyzett elnevezéssel piaci forgalomba kerülő húst egész Európában ellenőrzötté és védetté teszi.

A "Magyar szürkemarha hús (OFJ)" elnevezés és a kék sárga védjegy kizárólag akkor használható, ha a hús:

  • bizonyítottan a Magyar szürkemarha fajtához tartozik
  • Magyarországon született, nevelkedett és feldolgozott
  • extrém-extenzív körülmények között tartott
  • tartási körülményei bizonyítottan megfelelnek az előírásoknak
  • tenyésztőtől a fogyasztó asztaláig nyomon követhető

A védjegyeztetési eljárás során felhasznált kutatási eredmények garantálják, a "Magyar szürkemarha-hús" kedvező élettani hatásait, minden más marhahústól eltérő különleges ízvilágát. A védjegy a Magyar szürkemarha-hús hamisításnak visszaszorításáért született. A védjeggyel ellátott Magyar szürkemarha-hús, minden esetben bizonyíthatóan a hatóság állal is ellenőrzött és nyomon követett forrásból származik! Ez a védjegy fegyver a hamisítókkal szemben!

A külön jogszabályokban előírtakon túl a termék csomagolásán fel kell tüntetni:

  • a termék elnevezését: "Magyar szürkemarha hús"
  • a közösségi OFJ szimbólumot (a közösségi nyilvántartásba vételt követően),
  • a húst azonosító ENAR számot,
  • a termék logóját.

Ha a szürkemarháról további információkat szeretne megtudni, látogasson el a Magyar Piac Szövetkezet oldalain is találhat további információkat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: