A reggeli ezért nagyon fontos

Azok a diákok, akik általában nem reggeliznek, rosszabbul teljesítenek, mint azok, akik rendesen megeszik a reggelijüket - állapította meg egy brit kutatás.

A Leedsi Egyetem kutatói először bizonyították a reggeli elfogyasztása és az alapszintű középiskolai érettségi eredményei közötti összefüggést. A kutatás kimutatta, hogy a nap első étkezésének kihagyása miatt a tanulók kimutathatóan rosszabbul teljesítettek a vizsgákon, mint ha reggeliztek volna. A kapcsolat akkor is igazolható volt, ha figyelembe vettek olyan más, az iskolai teljesítményre hatással bíró faktorokat is, mint a tanulók társadalmi-gazdasági helyezte.

reggeli, étkezés, reggelizés, tanulók, diákok, érettségi, teljesítmény
Egy diáknak sem szabadna reggeli nélkül iskolába mennie. Fotó: iStock

Éhesen mennek iskolába

Nagy-Britanniában egyre nagyobb gondot jelent az élelmiszerszegénység. A becslések szerint naponta félmillió gyerek érkezik éhesen az iskolába. "A tanulmány rámutat, hogy a középiskolások hátrányba kerülnek, ha nem fogyasztják el a reggelijüket, ami táplálja az agyukat egy iskolai nap kezdetén" - mondta Katie Adolphus, a Leedsi Egyetem pszichológiai karának tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

6 ok, amiért nem tanácsos kihagyni a reggelit - kattintson!

A kutatásban a nyugat-yorkshire-i iskolák és középiskolák 294 diákja vett részt. Kiderült, hogy a tanulók 29 százaléka ritkán vagy soha nem reggelizik iskolai napokon, 18 százalékuk alkalmanként reggelizik, 53 százalékuk pedig gyakran étkezik reggel. A tanulmány szerint azok, akik ritkán reggeliztek, minden vizsgájukon mintegy ötödével kevesebb pontszámot kaptak, összehasonlítva azokkal, akik rendszeresen reggeliztek. A reggelit kihagyók összteljesítménye az iskolában csaknem két osztályzattal rosszabb volt. De már korábbi tudományos munkák is bizonyították, hogy a reggelizés pozitív hatással van a gyerekek kognitív képességeire.

A brit oktatási hivatal egyébként több olyan közhasznú szervezetet is támogat, amelyek Anglia szegényebb vidékein több mint 1800 iskolát látnak el ingyenes reggelivel. Az egyik ilyen szervezet, a Magic Breakfast további 480 brit iskolában biztosít reggelit a gyerekeknek. A szervezet arra szólította fel a törvényhozást, hogy vezesse be a reggelizést az iskolákban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció