A joghurt és a túró ezért egészséges

Kisebb valószínűséggel alakulnak ki ischaemiás szívbetegségek azoknál a férfiaknál, akik előszeretettel fogyasztanak erjesztéssel készült tejtermékeket - derült ki egy finn kutatásból.

Az erjesztett, avagy fermentált tejtermékek tejsavbaktériumokkal végzett kezelés során jönnek létre. Egyebek mellett ebbe a csoportba tartozik a sajt, a joghurt , a túró , a kefir és az aludttej. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy ezek az élelmiszerek pozitívabb hatást gyakorolnak a vérzsírok szintjére, illetve egyes szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatára, mint az egyéb tejtermékek. Mindemellett a témával kapcsolatos kutatások köre egyelőre igen szűkös.

A magyar lakosság körében jelentősen magasabb az ischaemiás szívbetegségek okozta halálozási arány, mint az európai átlag. Részletek itt.

Ebből a szempontból is igen értékes a Kelet-finnországi Egyetem legújabb tanulmánya, amely a fermentált és nem fermentált tejtermékek hatását vizsgálta az ischaemiás szívbetegségek előfordulásában. E kategóriába azokat a kórképeket soroljuk, amelyek kialakulásában a szívizom elégtelen vérellátása játszik szerepet, mint például a szívinfarktus során. A kutatók pontosan kétezer férfi önkéntest vontak be a vizsgálatokba 1984 és 1989 között, majd átlagosan 20 éven át nyomon is követték az étkezési szokásaikat. Ebben az időszakban összesen 472 férfinél alakult ki valamilyen ischaemiás szívbetegség.

Az erjesztett tejtermékek nagy mennyiségű fogyasztása hozzájárulhat egyes szívbetegségek megelőzéséhez
Az erjesztett tejtermékek fogyasztása hozzájárulhat egyes szívbetegségek megelőzéséhez

Egyéb életmódbeli és étrendi tényezőket is figyelembe véve a kutatók végül kimutatták, hogy a 3,5 százalék alatti zsírtartalmú erjesztett tejtermékek nagy mennyiségű fogyasztása mellett 26 százalékkal alacsonyabb volt az említett szívbetegségek előfordulása. Pontosabban ekkora eltérés jelentkezett e téren a legtöbb ilyen ételt fogyasztók csoportja és a legkevesebbet fogyasztók között. Eközben viszont az ugyancsak fermentált, de magas zsírtartalommal rendelkező tejtermékek, mint a sajtok, nem voltak érdemi hatással a kockázatra. Ugyancsak kitűnt az eredményekből, hogy a nem erjesztett tejtermékek, például maga a tej nagyon nagy mennyiségű bevitele már kifejezetten növelte az ischaemiás szívbetegségek fellépésének rizikóját. Ez esetben a nagy mennyiségű fogyasztás átlagosan napi 9 deciliter tejnek felelt meg.

A finn tanulmány tehát újabb bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy az erjesztett tejtermékek több egészségügyi előnnyel rendelkeznek, mint a nem fermentáltak. Az ennek hátterében meghúzódó tényezők egyelőre nem ismertek a tudomány előtt, de egyes elképzelések szerint az erjesztés során képződhetnek olyan összetevők, amelyek hasznosak az emberi szervezet számára.

Forrás: eurekalert.org

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)