A gyorsételek így hatnak az agyra

Az egészségtelen, túlságosan feldolgozott, túl sós, cukros, zsíros ételek fogyasztásáról, vagyis az úgynevezett nyugati étrendről egy kutatás megállapította, hogy károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját.

A nyugati világban élők többsége tudja, milyen veszélyeket rejt a túlságosan feldolgozott ételek és a gyorséttermi fogások fogyasztása. Többek között túlevéshez, elhízáshoz és más egészségi problémákhoz vezethet. A tudósok azonban még keresik a választ arra, hogy miért esik olyan nehezükre az embereknek, hogy ellenálljanak az egészségtelen fogásoknak.

Egy hét alatt is elképesztő hatása van

A gyorsételeknek így állhatunk ellen - olvassa el a részleteket!

Legutóbb brit, amerikai és ausztrál kutatók tanulmányozták a gyorsételek hatását. Az új kutatáshoz 110 önkéntest toboroztak, akik a húszas éveik elején jártak és egészségesen étkeztek. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha ezek az alanyok egy hétig egészségtelen gyorsételeket fogyasztanak. Az önkéntesek egyik csoportja egy héten át továbbra is úgy étkezett, ahogy a kutatás előtt, a többiek viszont zsíros húsokat, valamint szénhidrátban és cukorban gazdag fogásokat ettek.

agyműködés, hippokampusz, jóllakottság, gyorsételek, egészségtelen étkezés,
Megzavarják az agyunkat a gyorsételek. Fotó: Getty Images

Az alanyokkal a kutatás előtt memóriatesztet végeztettek, amelyet az egy hét leteltével megismételtek. Emellett a kísérlet után megvizsgálták a résztvevők étvágyszabályozását is, és kikérdezték őket arról, hogy mennyire élvezték az előző heti ételeket. A kutatók azt látták, hogy gyengébb eredményt értek el a memóriateszteken azok, akik egy hétig gyorsételeket ettek. Ennél is fontosabb azonban, hogy közvetlenül egyetlen egészségtelen fogás elfogyasztása után az agy hippokampusz nevű területe elégtelenül működött.

Megzavarja az agyat a gyorsétel

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a hippokampusz szerepet játszik az étvágy szabályozásában. Egy adag belga gofri elfogyasztása után azonban már nem tudja rendesen ellátni ezt a feladatot, így nem küld jelzést "gazdájának", hogy fejezze be az evést, mert már jóllakott. Ezért az alanyok folytatták az evést.

Egy hét ilyen lakmározás után az önkéntesekben megmaradt az egészségtelen ételek élvezetének emléke, miközben a kevésbé élvezetes ételek emlékei törlődtek. Az eredmény az volt, hogy nehezen álltak ellen a gyorsételek csábításának. A memória gyengülése és az étvágykontroll romlása ráadásul összefüggést is mutatott.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: