5 alapanyag, amiből érdemes organikusat választani

Az organikus termékek sokkal több vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaznak, mint hagyományos társaik, ezért érdemes áttérni fogyasztásukra. Mégha mindent nem is tudunk organikusan megvásárolni, az alábbiakat mindenképpen ajánlott!

Az organikus nyersanyagok előnyéről sokat hallani. Mivel termesztésük során vegyi anyagokat nem használnak, így több vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaznak, sokkal táplálóbbak és szervezetünket teljesértékű energiával látják el. Mindezek ellenére az organikus termékek iránti kereslet csak lassan növekszik hazánkban, így ezen termékek árai még igen magasak. Ha minden alapanyagot nem is tudunk organikus forrásból beszerezni, az alábbiakat mindenképpen érdemes, hiszen komoly egészségügyi hatásaik lehetnek szervezetünkre.

Marhahús

„A kutatások szerint szoros kapcsolat van a szarvasmarháknak adott hormonok és az emberek rákos megbetegedése között, különösen tekintettel a mellrákra ” – mondja dr. Samuel Epstein, a chicagói University of Illinois Közegészségügyi Iskolájának professzora. Kimondottan a marháknál használt ösztrogénszerű hatóanyagok növelik a rák kockázatát – teszi hozzá dr. Ted Schettler, a Science and Enviromental Health Network (Tudomány és Környezet Egészség-hálózat) tudományos igazgatója.

Habár a szarvasmarháknál alkalmazható hormonokat szigorúan szabályozzák,”nem minden marhahús-feldolgozó tartja be pontosan azokat a rendeleteket, és néhány vizsgálat folyamatosan talál hormonmaradványt a marhákban” – mondja dr. Schettler. Ha tanúsítvánnyal hitelesített organikus marhahúst veszünk, nemcsak a hormonokat, hanem azt a nagy adag antibiotikumot is elkerüljük, amelyeket a tehenek kapnak, ami egyébként antibiotikum-rezisztens baktériumokat fejleszt ki az emberekben.

Eper

Az eper az egyik legkedveltebb gyümölcs, mégis érdemes óvatosnak lenni vele, és organikus formában beszerezni. Ugyanis a hagyományos „epernek nagy a felszíni felülete, valamint apró dudorokkal teli, amiben könnyen megülnek a növényvédő szerek, amiket így nehéz lemosni, és nagy mennyiségű kémiai anyagot nyelhetünk le vele” – magyarázza dr. Marion Nestle, PhD, a New York University táplálkozás és a közegészségügy professzora. Ha lehet, mellőzzük a hagyományos őszibarackot, almát, áfonyát és cseresznyét is, amelyeket jellemzően többszörösen kezelnek növényvédő szerrel, és általában héjastól esszük.

Zeller

A zeller a növényvédő szerek által egyik legfertőzöttebb zöldség. Mivel a zeller szára túlságosan porózus, így megtartja a rápermetezett növényvédő szereket. Hasonlóan szennyezett a paprika, a paraj és a burgonya is, így ezekből mindenképpen organikus fajtát érdemes vásárolni.

Tej

A jelenlegi kutatások szerint a tejtermékekben igazoltan 60-70% ösztrogént fogyasztunk az ételeken keresztül. Ha ez sokkolóan magas számnak tűnik, főleg azért van, mert természetesen a tehén hormonokat ad át a tejnek. Ami viszont leginkább aggódalomra ad okot az az, hogy a tejelő teheneket kb. 17%-ban rBST (vagy rBGH) hormonnal kezelik, ami serkenti a tejtermelést, növelve egy másik hormon, az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) keringő szintjét. Ez viszont az emberek esetében rákos megbetegedéseket okozhat. Tehát olyan tejet vásároljunk, ami a címkéje szerint rGBH és rBST-mentes, vagy mesterséges hormonok nélkül állították elő.

Pattogatott kukorica

A sütő-, főzőedények jobbra cserélése éppen olyan elengedhetetlen, mint az étel, amit főzünk bennük: „A legtöbb teflonedény egy fluorvegyületet tartalmaz, röviden PTFE-t (politetraflour-etilén), amely lebomlik, ha pedig túlmelegszik, mérgező füstté alakul” – mondja dr. Olga Naidenko, PhD, az EWG vezető tudósa. „A füst bevonhatja a tüdő belsejét, és allergiaszerű tüneteket okozhat.” A teflonedények helyett használjunk rozsdamentes acélt, kerámia- vagy öntöttvas edényeket. A mikrohullámú sütőben készítendő pattogatott kukorica csomagolásának bélése mérgező vegyi anyagot tartalmazhat, ún. perfluorooktán-savat (PFOA), aminek a használatával megakadályozzák, hogy az étel a papírra ragadjon. A baj csak az, hogy ez a sav valószínűleg rákkeltő anyag. „Nem ismerjük még a PFOA valamennyi veszélyes hatását, de van néhány nyilvánvaló kapcsolata a rákkal, ahogyan az immun-, az ideg- és a belső elválasztású mirigyrendszerre gyakorolt hatására is” – mondja dr. David Carpenter, az Institute for Health and the Environment at the University at Albany (Albany Egyetem Egészségügyi és Környezetvédelmi Intézete) igazgatója. Tegyünk szert egy pattogató gépre, vagy a tűzhely tetején serpenyőben készítsük el a pattogatott kukoricát.

A vizes palackokra is figyeljünk

Valószínűleg mindenki hallotta már, hogy a sok kemény, újrafelhasználható, műanyag vizes palack káros hatású, mert BPA-t, azaz biszfenol-A-t tartalmazhat, ami egy belső elválasztású mirigyeket romboló vegyület. „A BPA nők esetében növelheti a mellrák kockázatát, férfiaknál pedig csökkentheti a spermaszámot” – mondja dr. Carpenter, aki azt magyarázza, hogy a BPA a palackban kioldódik a vízbe. A biztonság kedvéért igyunk béleletlen rozsdamentes acél vagy BPA-mentes műanyag palackból. Ugyanez a probléma merül fel az ételtároló dobozok esetében is. A műanyag helyett inkább üvegben vagy környezetbarát edényben tároljuk ételeinket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Zömmel az északi, északkeleti harmadban lesznek kevésbé felhős tájak, hajnalban a déli, délkeleti országrészben vastagszik a felhőzet. Csapadék már nem valószínű. A Dunántúlon élénk lökések kísérik az északnyugati szelet, a Balaton, Bakony térségében reggel már erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Emellett hajnaltól a Bodrogköz térségében is feltámad az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű, de az Északi-középhegység szélvédett, kevésbé felhős helyein gyenge fagy is lehet. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.