Vitamin kisokos - A jód és fluor

Mire jó a jód? Miért hasznos a flour?

A jód a pajzsmirigy által termelt hormonok létfontosságú alkotórésze. A pajzsmirigy a gége alatt helyezkedik el, két oldalsó lebennyel és egy keskeny középlebennyel fogja körül a légcsövet. Az általa termelt hormonok (tiroxin és trijód tironin) szabályozzák a szervezet sejtjeinek működési ütemét és anyagcseréjük sebességét. Ha a táplálék jódtartalma alacsony, a szükségesnél kevesebb jódhoz jut a szervezet. A pajzsmirigy ilyenkor megduzzad, hogy minél több jódot tudjon felvenni és így biztosítsa a hormonok megfelelő vérszintjét. A pajzsmirigy megnagyobbodása a nyak jellegzetes duzzadásával, golyvával jár. A gyermekkori tartós jódhiány az agy fejlődésének megállását, kretenizmust és süketséget okoz. Azokon a földrajzi területeken ahol a talaj és az ivóvíz jódban szegény, mesterségesen kell gondoskodni a megfelelő jódbevitelről. Rendszerint a konyhasót és az ivóvizet szokták jóddal dúsítani. Előfordul, hogy a pajzsmirigy túlzott aktivitással működik. Ilyenkor a vér emelkedett hormontartalma a sejteket fokozott működésre készteti. Ez a normálisnál gyorsabb anyagcserét jelent, túlzott verejtékezés, súlycsökkenés és éhségérzet mellett.

A fluor növeli a csontok és a fogak szilárdságát. Bár a fogszuvasodást baktérium okozta betegségnek tartjuk, az elégtelen fluorbevitel segíti azt. Az ételmaradékok baktériumok által történő lebontása során a szájüregben jelentős mennyiségű szerves sav keletkezik, melynek hatására a fog kemény állománya lebomlik. Ezért lényeges az étkezések utáni fogmosás és öblítés. Túlzott mértékű fluorbevitel estén a csontok keményebbek lesznek, de egyúttal törékenyekké is válnak. A fogak felületén a zománcon szabálytalan sárgás-fehéres foltok jelennek meg. Mesterséges fluorbevitelre csak azokon a területeken van szükség, ahol a talaj és az ivóvíz fluortartalma alacsony.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső