Székelési nehézség: mi okozhatja?

Szinte minden embert érint az élete során valamilyen formában a székelési nehézség. A kellemetlenség hátterében számtalan ok állhat, cikkünkben a leggyakoribbakat vesszük sorra.

Átmeneti székelési nehézség bárkinél előfordulhat, például egy stresszesebb időszakban, munkahelyváltás vagy utazás miatt, esetleg valamilyen gyógyszer - egyebek mellett a vízhajtók, az altatók, az antidepresszánsok, a görcsoldók és a savlekötők - mellékhatásaként. A probléma tartós fennállása esetén viszont már székrekedésről van szó. Ennek kialakulási kockázata rengeteg tényezőtől függ, a többi között a nemünktől, a korunktól, a testi és lelki egészségünktől, valamint az életmódunktól is.

A legtöbbször a székrekedés néhány napon belül magától megoldódik. Tartós fennállás vagy bizonyos tünetek esetén azonban feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

A tapasztalatok szerint a nőknél gyakrabban alakul ki a probléma, és a terhesség alatt jelentősen megnő a kockázat. A korcsoportok közül pedig a gyerekek és az idősek számítanak különösen veszélyeztetetteknek. Azonban bizonyos szokásaink és egyes betegségek is lehetnek a székelési nehézségek kiváltó okai.

székrekedés, szorulás, székelési nehézségek, székelési problémák, székrekedés okai
Az idősek körében különösen gyakoriak a székelési nehézségek. Fotó: Getty Images

Rossz életmódbeli szokások

A székelési problémák kialakulása igen gyakran a rendszertelen életmódra, a túl kevés folyadék fogyasztására, az egészségtelen táplálkozásra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza. Az étkezés tekintetében az alábbiak a leggyakoribb hibák, amelyek előbb-utóbb székrekedéshez vezethetnek:

  • nem viszünk be elegendő rostot,

  • túl sok cukrot fogyasztunk,

  • túl sok fehér lisztet tartalmazó élelmiszert eszünk,

  • túl sok zsírt tartalmaznak ételeink,

  • túl sok húst fogyasztunk,

  • leginkább gyorséttermekben étkezünk,

  • rendeszesen iszunk alkoholt,

  • nagy mennyiségben fogyasztunk koffeines italokat.

Ha szeretnénk búcsút inteni a székelési nehézségeknek, akkor részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű pékárukat, a zöldség- és főzelékféléket, illetve a gyümölcsöket. Érdemes odafigyelni arra is, hogy az élelmiszerekben található egyes adalékanyagok is kedvezőtlenül befolyásolhatják a székletünk állagát. Szánjunk időt a rendszeres testmozgásra is, valamint ügyeljünk arra, hogy naponta legalább 2-2,5 liter vizet igyunk. Meleg napokon, valamint intenzív edzés vagy lázas megbetegedés esetén azonban ajánlott növelni a folyadék mennyiségét.

Amikor betegség áll a háttérben

Amennyiben a fenti életmódbeli változások nem hozzák meg a kívánt eredményt és megkönnyebbülést, ajánlott szakemberhez fordulni, hogy kizárhassuk a székelési nehézségekkel összefüggésbe hozható betegségeket és szervi rendellenességeket. Panaszaink hátterében ugyanis akár aranyér, bélrenyheség, diszkézia, a végbelet vagy a vastagbelet érintő gyulladás és elváltozás, Crohn-betegség ésirritábilis bél szindróma(IBS) is állhat. Ezek mellett a pajzsmirigy-alulműködés, a vesebetegség, a diabétesz, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór és a lupusz is együtt járhat a székelési nehézségek kialakulásával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)