Mit jelez a nyálkás széklet?

A nyálka a test természetes része, és nagyon fontos a szervezet működése szempontjából. A szövetek által termelt vékony réteg védi meg például a szájat, az orrot, a légutakat és a tüdőt, valamint a beleket is. A nyálkás széklet azonban nem sok jóra utal.

A legtöbb esetben a nyálka vékony és átlátszó, de betegségek, rossz táplálkozás vagy környezeti hatások révén a nyálka színe és sűrűsége megváltozhat, valamint olyan helyeken is megjelenhet, ahol semmi keresnivalója nincs. Ilyen például a széklet. A nyálkás bélsár olyan egészségügyi problémák tünete lehet, mint a Crohn-betegség, végbélrepedés vagy bélelzáródás. Komoly figyelmeztető jel, ami azt mutatja, nagy baj van és ideje orvoshoz fordulni. Különösen, ha olyan tünetek is megjelennek, mint a véres széklet, a hasi fájdalom, a székletürítés gyakoriságának megváltozása.

nő vécépapírt tép
A nyálkás széklet nem sok jóra utal. Fotó: Getty Images

Bakteriális fertőzést jelezhet

Elképzelhető az is, hogy csak valami ártalmatlanabb gond merült fel, mint a dehidratáció vagy a székrekedés, de mindenképpen oda kell rá figyelni. Ha bakteriális fertőzésről – például szalmonelláról – van szó, akkor többnyire valamilyen ételmérgezésre gondolhatunk, kísérő tünetek lehetnek a hasmenés, a hányás és a láz. Az orvosok szerencsére antibiotikum segítségével hatékonyan képesek megszüntetni a kiváltó okokat.

Fájdalom is jelentkezhet

Ha makacs hasmenésünk van, nem meglepő, ha repedések jelennek meg a végbélben, ilyenkor a nyálka mellett komoly fájdalom is felbukkanhat. Gyógyszeres úton szerencsére kezelhető. Az irritábilis bélszindróma szintén okozhat nyálkás székletet.

Bélrendszerünk jelzi, ha gond van
Gyomor-bélrendszerünk a maga módján leképezi testünk-lelkünk történéseit. Azonnal kifejeződik, ha megváltozik napi életritmusunk, ha túl sokat, vagy keveset eszünk vagy iszunk, ha sokk ér bennünket, vagy ha ténylegesen megbetegszünk. Hogyan jelez nekünk a bélrendszer?

Hogyan diagnosztizálják a bajt?

A nemkívánatos jelenség felbukkanása után az orvosok általában a székletmintából ki tudják mutatni, mi okozza a bajt, és szerencsére az esetek nagy részében egy antibiotikumkúra vagy egy drasztikus étrendváltozás gyors segítséget jelenthet, de komolyabb betegség esetén a tünetmentessé válás hosszabb időt és több orvosi beavatkozást igényelhet.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: