Körömóvó praktikák

A szép köröm minden korban a nőiesség egyik alappillére volt. Egy királynői kézhez hozzátartozott a drágaköves gyűrű és a hosszú, ápolt, gyakran festett köröm. A mai nők is szívesen látnák kezüket ilyennek. Mindent meg is tesznek ezért.

Az egészség és ápoltság jelképe

A köröm megkeményedett elhalt sejtekből áll, amelyek fonalas szerkezetű fehérjéket, keratint tartalmaznak. A keratin eredménye, hogy a köröm erős, szívós és kemény felületű lesz. A köröm feladata az érzékeny és idegvégződésekkel teli ujjbegyek védelme a sérülésektől és a tapintásimpulzusok továbbítása.

A körömlemez általában 1 mm vastagságú kemény szarulemez, aminek két rétege van a felső sima és a belső, mely rétegen párhuzamos redők vannak, amelyek a körömágy barázdáihoz kapcsolódnak. Rejtett szélét a körömsánc fedi, szabad széle pedig az ujjbegyben végződik. A körömágyat és a körömlemezt erős kötőszöveti rostok rögzítik az ujjpercek csonthártyájához. Azt a bőrrészt, amit a köröm beborít, körömágynak nevezzük. A körömlemez tövénél lévő élő szövetből, nő ki a köröm. Körmeink havonta átlag 3 millimétert nőnek, és 170 naponta regenerálódnak.

Körömszakadtáig?

A körmök ugyan nem árulkodnak tulajdonosa koráról, de egészségi állapotáról igen, Az átlagos nedvességtartalom a normál körömnél 18%. Ha a nedvességtartalom túl magas, a köröm homályos és puha lesz. Amikor a köröm nedvességtartalma 15% alá esik, akkor válik törékennyé. A köröm szakadása és repedése rendszerint a kiszáradt körömfelület eredménye. A köröm károsodását, berepedezését sok külső tényező is okozhatja, például a mosás, mosogatás során a kezünket érintő vegyszerek. A körmök helytelen ápolása, a körömágy bőrének eltávolítása is problémát is okozhat.

A körmök ugyan nem árulkodnak tulajdonosa koráról, de egészségi állapotáról igen

A körmöm én vagyok

A körmök a szervezet belső változásait szinte azonnal tükrözik. A töredezett körmök hátterében a leggyakrabban vitamin- és ásványianyag-hiány áll. Leggyakrabban fehérje-, kalcium- vagy magnéziumhiány. A növekedés irányában húzódó hosszanti barázdák ízületi panaszokra, hormonzavarra utalhatnak, de lehetnek az alacsony folyadékfogyasztás jelei is. Az erős dohányosok sárga körme a nikotinlerakódás miatt ilyen, de az elszíneződést okozhatja gomba, vagy májprobléma is. Ütés vagy erős nyomás hatására véraláfutás keletkezik és ez a köröm alatt sötét foltot képezhet. A véraláfutás magától eltűnik. Fehér foltokat a legtöbb esetben a köröm apró sérülései okozzák (pl. körömreszelés során), de utalhat vitaminhiányra, illetve anyagcserezavarokra is.

Körömóvó praktikák

Kezünket langyos vízben, kímélő szappannal mossuk. A napjainkban kapható kézkrémek gyorsan felszívódnak, nem zsírosítanak, és láthatatlan kesztyűként védik a kezeket. Sok termék véd a szabad gyököktől és az UV-sugárzástól, mások gyorsítják a sejtmegújulást vagy vitaminokkal táplálják a bőrt. A körömágy bőrének eltávolítását sosem szabad ollóval végezni. Fapálcikával finoman fel lehet tolni, illetve erre a célra különböző bőrpuhító krémek is léteznek. A köröm formázásnál olló helyett célszerűbb körömreszelőt használni. Fontos, hogy mindig csak egy irányba, kívülről befelé reszelni, hogy ne legyen érdes. A körömlakk alá, körömvédő bázislakkot érdemes felkenni. A körömlakk lemosására kímélő, acetonmentes körömlakklemosót kell alkalmazni. Körömstúdiókban speciális eljárással védik meg a körmöket a beszakadástól.

Egészséges táplálkozással és kalcium, magnézium és cink étrend-kiegészítő készítménnyel is tehetünk hajunk és körmünk szépségéért. A kalcium fontos élettani szerepet játszik a csontok és a fogak keménységének, nyomási szilárdságának a fenntartásában, az idegrendszer optimális működésében, a véralvadásban.

A magnézium jelentős az ideg és izomműködésben, valamint számos enzim működésén keresztül a fehérje-, a szénhidrát- és a zsír-anyagcserében. A cink számos enzim és az inzulin alkotórésze, részt vesz a sejtszintű anyagcsere-folyamatokban. Elősegíti a bőr hámosodási és sebgyógyulási folyamatait.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: