A vashiány következményei

A vashiányt nem mindig könnyű felismerni, mivel olyan tüneteket idéz elő, amelyek más betegségekre is utalhatnak. Túl későn diagnosztizálva azonban súlyos következményekkel is járhat ez a hiányállapot.

A vas legfontosabb feladata az oxigén és a szén-dioxid szállítása, de az izomsejtek anyagcsere-folyamataiban is jelentős szerepet tölt be. A szervezet képes bizonyos mennyiségű vas tárolására, előállítani azonban nem tudja ezt a létfontosságú nyomelemet. Ezért a beviteléről megfelelő táplálkozással kell gondoskodnunk. Elégtelen vasbevitel esetén viszont a szervezet vasraktárai előbb-utóbb kiürülnek - ilyenkor alakul ki a vashiány.

Fontos, hogy étrendünkben helyet kapjanak jó vasforrások is
Fontos, hogy étrendünkben helyet kapjanak jó vasforrások is. Fotó: Getty Images

Tünetek, amelyek vashiányra utalnak

Milyen okokból alakulhat ki vashiány? Részletek itt.

Ha az optimális mennyiségnél kevesebb vas van a szervezetünkben, arra a fáradtság, a fáradékonyság és a levertség hívhatja fel a figyelmünket. A gyakori és változó erősségű fejfájás is arra utalhat, hogy kiürültek a vastartalékaink. Ezek mellett a szédülés, a fülzúgás, a torokban megjelenő gombócérzés, a száj és a nyelv szárazsága, a fájdalmas nyelés, a nyugtalan láb szindróma , valamint a betegségekre való fogékonyság is árulkodó lehet.

A bőr szárazzá válhat, a haj növekedése lelassulhat, fokozódhat a hajhullás és az őszülés, a körmök pedig törékennyé válhatnak. Továbbá viselkedési zavar, koncentrációs nehézség, memóriaprobléma, ingerlékenység és étvágytalanság is felléphet - akár már viszonylag kisebb mértékű vashiány esetén is. Fiataloknál hasi görcsök jelentkezhetnek, a gyermekeknél pedig akár a fejlődés lelassulásával járhat a hiányállapot.

A vashiány komoly következményei

Ha szervezetünkben kevés a vas, akkor a csontvelőben kevesebb vörösvértest termelődik. A folyamat előrehaladtával azonban nemcsak a vörösvértestek száma, hanem a mérete is csökken, és kialakul a vashiányos vérszegénység. A vérünk hemoglobinszintje ilyenkor már olyan alacsony, hogy a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. A kevés hemoglobin miatt arcunk sápadttá válik, de ajkaink, körömágyunk és ínyünk színe is halványodik. Előfordulhat, hogy csökken a fizikai állóképességünk: mozgás közben rövid idő alatt légszomj és szapora szívverés jelentkezhet.

Oxigén hiányában a szövetek lassabban regenerálódnak, a sejtek pusztulása pedig felgyorsul. Súlyos esetben idegrendszeri problémákkal, az enzimrendszerek zavaraival, meddőséggel, ödémával vagy szívelégtelenséggel kell szembenéznünk. Ezeken kívül akár véralvadási zavar is kialakulhat, amely jelentősen megnöveli a trombózis kockázatát.

Mit tehetünk?

A fenti problémák megelőzéséhez a legfontosabb, hogy ne várjuk meg a súlyos vashiány kialakulását, hanem minél előbb kezdjük el a vas pótlását. Egy átlagos súlyú, egészséges felnőtt férfi napi szükséglete körülbelül 8 milligramm. A nőknek azonban ennél jóval nagyobb mennyiségre, mintegy 18 milligrammra van szükségük naponta, várandósság esetén pedig napi 30 milligramm vas bevitele ajánlott.

Fontos, hogy úgy táplálkozzunk, hogy ki tudjuk elégíteni szervezetünk vasigényét. Fogyasszunk tehát magas vastartalmú ételeket, például spenótot, sóskát, sütőtököt, káposztát, narancsot, mandarint, olajos magvakat, tejtermékeket, tojást és húst. Jó választás továbbá a zabpehely és a kacsamáj is: előbbiből 100 gramm mennyiségben 31 milligramm vas található, utóbbiban pedig 30 milligramm.

Ha pedig már a vashiány súlyos következményeit is tapasztaljuk magunkon, akkor megfelelő vaspótló készítmény szedésére is szükség lehet. A készítményt a hemoglobinszint helyreállításán túl, a kimerült vasraktárak feltöltéséig kell szedni - ez gyakran több hónapon át is eltarthat. Azt viszont nem árt tudni, hogy nemcsak a túl kevés, hanem a túl sok vas is okozhat problémákat. Ezért semmiképp se próbáljuk magunkat diagnosztizálni. Forduljunk orvoshoz, ha vashiányra gyanakszunk. Figyeljünk továbbá arra is, hogy C-vitaminból is elegendő mennyiséget vigyünk be a szervezetünkbe, ez a vitamin ugyanis fokozza a vas felszívódását.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)