Vágás nélkül is tudnak szívet műteni

Áttörést hoztak a legújabb amerikai vizsgálatok a szívgyógyászatban: a katéteres eljárások térnyerésére lehet számítani a mellkast feltáró műtétekkel szemben, és már nemcsak a nagy műtéti kockázatú betegeknél, hanem annál szélesebb körben is. Egyebek mellett erről is szó volt a Magyar Kardiológusok Társaságának ez évi kongresszusán, Balatonfüreden.

Hatalmas előny a betegek számára

Dr. Csanádi Zoltán a társaság frissen beiktatott elnöke szerint ez az eredmény forradalmi, és alapjaiban változtatja meg a jövőben az aortabillentyű-betegek gyógyítását.

A közelmúltban bejelentett amerikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a súlyos aortabillentyű-szűkület katéteres kezelése kiválthatja a mellkasmegnyitással járó műtéteket a betegek szélesebb körében. Vagyis nemcsak azok számára jelent megoldást, akiknél magas kockázatú a hagyományos sebészi megoldás, hanem az alacsony vagy közepes műtéti kockázattal rendelkező betegek számára is kíméletesebb és egyéb szempontból is előnyösebb lehet ez az eljárás: nemcsak kevesebb szövődménnyel, kockázattal, de gyorsabb felépüléssel is számolhatnak a betegek.

Az MKT kongresszusának fő témái Szívelégtelenség
Pitvarfibrilláció (szívritmuszavar)
Syncope (múló eszméletvesztés)

További fontos, kiemelt témák:
Akut koronária szindróma
Gyermekkardiológia és gyermek szívsebészet
Hipertónia
Képalkotó kardiológiai diagnosztika (echocardiográfia, CT, MR)
Kísérletes kardiológia
Kardiológiai intervenciók és szívsebészet
Kardiovaszkuláris rehabilitáció és prevenció - Stabil koszorúér-betegség
Ritmuszavarok diagnosztikája, gyógyszeres és eszközös kezelése
Szívbillenytű betegségek és intervenciók
Szívtranszplantáció (gyermek és felnőtt)
Vaszkuláris betegségek és intervenciók
Varia

"Ezt a beavatkozást, a katéteres aortabillentyű beültetést (az angol kifejezés betűszava TAVI) az aortabillentyű szűkületének kezelésére fejlesztették ki, ami a 75 évnél idősebb emberek 5 százalékát érinti. Egyharmaduknál szóba sem jöhet a nyitott szívműtét - annak magas kockázata miatt. Műtét nélkül azonban a súlyos billentyűszűkület esetén a betegek mintegy fele 1 éven belül meghal. Eredetileg a TAVI beavatkozás kifejlesztésének a célja az volt, hogy ezeknek a betegeknek a túlélését és életminőségét javítsa. Az új eredmények alapján a katéteres módszer már a betegek többségénél szóba jöhet, sőt az Egyesült Államokban már az aortabillentyű-szűkületek kezelésében a katéteres módszert gyakrabban is alkalmazzák, mint a szívsebészeti megoldást! A műbillentyű katéteres beültetése leggyakrabban a combverőéren keresztül, a mellkas megnyitása nélkül történik, és mindössze 1-1,5 órát vesz igénybe, ellentétben a több órás nyitott szívműtéttel. A katéteres megoldást követően lényegesen rövidebb a lábadozási idő, a betegek néhány nap elteltével elhagyhatják a kórházat, nincs szükség több hetes kórházi tartózkodásra" - mondta dr. Csanádi Zoltán professzor, a Debreceni Kardiológiai Intézet vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának új elnöke.

Kiket műtenek így?

Arról, hogy egy adott betegnél a katéteres vagy a hagyományos sebészi eljárástól várható-e jobb eredmény, részletes kivizsgálást követően a kardiológust és a szívsebészt is magába foglaló, úgynevezett "heart team" dönt. Természetesen tájékoztatja a beteget a várható előnyökről és kockázatokról az egyik, vagy a másik megoldás esetén is. A katéteres aortabillentyű-műtétek száma a hazai centrumokban évről-évre nő, viszont még így is több mint egy év a várakozási idő - hosszabb, mint a szívsebészeti megoldások esetében.

A Magyar Kardiológusok Társaságának vezetése 2019-2022 között Elnök: Prof. Dr. Csanádi Zoltán
Főtitkár: Prof. Dr. Járai Zoltán
Belügyi alelnök: Prof. Dr. Papp Zoltán
Külügyi alelnök: Dr. Maurovich-Horvat Pál
Budapesti titkár: Dr. Nyolczas Noémi
Vidéki titkár: Dr. Habon Tamás

A Magyar Kardiológusok Társasága a legnagyobb magyar orvosszakmai szervezet, évről-évre megrendezett balatonfüredi konferenciájuk pedig a legnagyobb orvoskongresszus hazánkban. Idén a háromnapos rendezvényen - a cudar idő ellenére is - több mint 2200 orvos és szakdolgozó vett részt, nemcsak kardiológusok, hanem belgyógyászok és családorvosok is nagy számban képviseltették magukat - hangsúlyozta a konferencia zárásakor Prof. Dr. Tóth Kálmán, leköszönt elnök.

A Magyar Kardiológusok Társaságának régi és új elnöke, régi és új főtitkára
A Magyar Kardiológusok Társaságának régi (dr. Tóth Kálmán) és új elnöke (dr. Csanádi Zoltán), régi (dr. Becker Dávid) és új főtitkára (dr. Járai Zoltán). Fotó: Szívderítő

A Magyar Kardiológusok Társaságának fő feladata, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik a Társaságon belül vagy kívül a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban, illetve a hazai kardiológia fejlesztésében részt kívánnak venni - ezért tartják fontosnak a társaság vezetői a lakosság tájékoztatását és egészséges életmódra nevelését a Szívderítő rovat segítségével.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)