Mi a szívultrahang vizsgálat?

A szívultrahang vizsgálatot (echokardiográfia) akkor rendeli el az orvos, ha a szív szerkezeti felépítéséről, illetve a szívbillentyűk működéséről, méretéről, veleszületett vagy szerzett rendellenességéről, teljesítőképességéről kíván informálódni. Sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, bármikor megismételhető, és általa követni lehet az elváltozások alakulását, stagnálását vagy romlását anélkül, hogy a vizsgálat megterhelő lenne a beteg szervezetére.

Nagyszerű diagnosztikai eszköz

Szívultrahang-vizsgálattal ábrázolható a szívburokban felszaporodott folyadék, az infarktus utáni falmozgási zavarok, hegesedések. Színnel megjeleníthető a vér normális vagy kóros áramlása a szívüregek közt, az áramlás iránya és sebessége és az esetleges vérrög a szív valamelyik üregében.

A vizsgálat semmilyen kellemetlenséggel nem jár.
A vizsgálat semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

A szívultrahang vizsgálat segítségével felismerhetők a szívizombetegségek, szívritmuszavarok, gyulladások, esetleges folyadék-gyülem, valamint a magas vérnyomás és koszorúér betegség okozta szívelváltozások. A vizsgálatot végző orvos olykor arra kérheti a pácienst, hogy forduljon az oldalára oldalára, esetleg karjait emelje a feje fölé. A koszorúereket a szív folyamatos mozgása és az erek kis mérete miatt sajnos mellkason keresztül nem lehet vizsgálni. Az érelmeszesedést általában ezzel a vizsgálattal nem lehet diagnosztizálni. A szívnek vannak olyan zugai, amelyet a mellkas felől nem vagy nem elég jól látni, ilyenkor a nyelőcső felől készülhet ultrahang vizsgálat.

A nyelőcsövön keresztüli ultrahang vizsgálat majdnem olyan, mint a szokásos gyomortükrözés. A speciális ultrahang vizsgálót ilyenkor a torok érzéstelenítésével, enyhe bódításban végzik, így nem okoz túl nagy kellemetlenséget a betegnek és megfelelő eredményre vezet.

Hol készül a szívultrahang vizsgálat?

Speciálisan erre a célra kialakított szívultrahang-laboratóriumban. A beteg az orvos utasításait követve felfekszik az ultrahang vizsgáló asztalra, és az orvos az ultrahang vizsgáló fejet a mellkason mozgatva vizsgálja a páciens szívét. A szív szerkezete az ultrahang-monitoron látható, a vizsgálatot végző orvos a képet a képernyőn kimerevítheti, lemérheti az ott látott képletek méreteit, az eredményt pedig számítógép rögzíti. A vizsgálat semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció