Gyógyítható lehetne a szívizom-károsodás

Újra osztódásra lehetne bírni a szívizomsejteket, ha megváltoztathatnánk, hogy a szívsejtek energiaközpontjai milyen tápanyagból állítsák elő az energiát.

Az emlősök szíve képes regenerálódni, ha még az életük első néhány napjában károsodik, mégpedig úgy, hogy a szív összehúzódásait végző szívizomsejteket osztódásra készteti a szervezet - fedezték fel Dr. Hesham A. Sadek, a UT Southwestern kardiológus-kutatója és munkatársai már kilenc évvel ezelőtt. Ám ezt a képességüket teljesen elveszítik a szívizomsejtek, ha elmúlnak 7 naposak. Ez tehát egy olyan hirtelen fordulópont, ami után ezeknek a sejteknek az osztódása drámai módon lelassul.

Egy kutatás azt is kimutatta, hogy a sejtekben termelődő szabad gyökök káros hatása miatt veszítjük el ezt a regenerációs képességünket. Ezek a szabad gyökök ugyanis a DNS-t károsító hatás miatt leállítják a sejtek osztódási képességét.

Új terápiás lehetőségek nyílhatnak meg a szívgyógyászatban
Új terápiás lehetőségek nyílhatnak meg a szívgyógyászatban. Fotó: Getty Images

A szabad gyökök termelődése valószínűleg azért indul el, mert a mitokondriumok (amelyek a sejteket látják el energiával) tápanyagfelvétele megváltozik - magyarázza dr. Sadek. A mitokondriumok az anyaméhben és a születés folyamán ugyan glükózzal táplálkoznak, de a születés utáni napokban átállnak a zsírsavak fogyasztására, hogy hasznosítani tudják ezeket az anyatejben lévő, nagy energiatartalmú molekulákat.

Dr. Sadek és munkatársai abban reménykednek, hogy ha ráveszik a mitokondriumokat, hogy tovább folytassák a glükózfogyasztást, akkor megakadályozhatják a DNS-károsodást okozó szabad gyökök termelését, és cserébe megnyílhat az út a szívizomsejtek regenerálódása előtt. Ennek az elméletnek a tesztelésére a kutatók különböző laboratóriumi kísérleteket végeztek, amelyek bebizonyították, hogy újra meg lehet nyitni a szívizomsejtek regenerálódási képességét. "Ennek köszönhetően olyan gyógyszereket lehet a jövőben kifejleszteni, amelyek a szívelégtelenség kialakulása után újra osztódásra bírnák a szívizomsejteket. Ez pedig valódi kezelést nyújthat erre a betegségre" - mondta dr. Sadek.

A szívelégtelenség kezelésére szolgáló jelenlegi gyógyszeres kezelések - az ACE-gátlók és a bétablokkolók - arra összpontosítanak, hogy megállítsák a szívizomvesztés ördögi körét, ami azért alakul ki, mert az elhalt szívizomsejtek miatt a megmaradt szívizomsejtek megfeszített munkára kényszerülnek, ezért ez további károsodásokat okoz.

A kutatási eredményeket a Nature Metabolism című folyóirat 2020. február 20-i számában publikálták, és ezek az új ismeretek számos új terápiás lehetőség előtt nyithatnak majd utat. Több olyan szívprobléma esetén is használhatóak lesznek, amelyek szívizom-károsodással járnak, mint például a vírusok, a toxinok és a magas vérnyomás miatti szívelégtelenség vagy a szívroham. Jelenleg nincs olyan terápia, amely visszaépítené az elhalt szívizomsejteket - magyarázza dr. Hesham A. Sadek, a UT Southwestern kardiológus-kutatója.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: