A kardiológia is a járvány vesztese lett

A szívbetegségekre vonatkozó kivizsgálások és kezelések száma csaknem kétharmadával esett vissza 2020 tavaszán az egy évvel korábbiakhoz képest - áll egy januárban publikált tanulmányban. A jelentős csökkenésért a koronavírusjárvány egészségügyi ellátórendszerre gyakorolt hatása tehető felelőssé.

Egészen pontosan 64 százalékkal kevesebb kardiológiai vizsgálatot végeztek 2020 márciusa és áprilisa között az 2019-es év azonos időszakához képest. A hirtelen bekövetkezett, jelentős visszaesés az összes régió egészségügyi ellátórendszerében megfigyelhető - derült ki a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) által végzett felmérésből . A világjárvány első hulláma miatt 718 ezer kardiológiai kivizsgálás maradt el a megfigyelt két hónap alatt - írják a tanulmány szerzői.

A felmérésben különböző kardiológiai vizsgálatok gyakoriságát figyelték meg, például az szívultrahang-vizsgálatét, az angiográfiáét és a terheléses EKG-ét. A kutatók szerint a csökkenés nem csupán az ellátórendszerekhez való nehéz hozzáférés miatt következett be.

Különösen a hosszabb ideig tartó kardiológiai vizsgálatok száma csökkent jelentősen.
Különösen a hosszabb ideig tartó vizsgálatok száma csökkent jelentősen. Fotó: Getty Images

Az IAEA szerint a kivizsgálásokban tapasztalható csökkenés "leginkább azért fordulhatott elő, mert a páciensek féltek attól, hogy a kórházban, a teszt során elkapják az új típusú koronavírus-fertőzést, valamint azért is adtak kevesebb időpontot a betegeknek, mert két páciens között a korábbiakhoz képest is sokkal szigorúbb fertőtlenítési protokollt kellett betartani a rendelőkben. A fertőzéskockázat csökkentése érdekében azokat a vizsgálatokat is mellőzték, amelyek során fokozott aeroszolképződés valószínűsíthető."

A kutatásban azt is kimutatták, hogy az egészségügyi személyzet számára biztosított személyes védőfelszerelésekből is hiány volt tapasztalható az ellátóközpontok 22 százalékában, ami szintén megnehezítette a kivizsgálások lefolytatását.

A kutatást 108 ország 900 egészségügyi intézményének visszajelzései alapján folytatták le A vizsgálatban részt vevő országok közül a 4 legalacsonyabb nemzeti jövedelműben a kivizsgálások száma még meredekebben, 81 százalékkal zuhant.

Mi lehet veszélyes?

Azt is kimutatták, hogy különösen a hosszabb ideig tartó vizsgálatok száma csökkent jelentősen, valamint azok a vizsgálatok is visszaestek, amelyek a betegekre nézve fokozott fertőzésveszéllyel jártak volna. A terheléses EKG-vizsgálatok száma például 78 százalékkal csökkent, hiszen ekkor a páciens izzadságcseppei, a kilélegzett levegőben lévő apró nyálcseppek nagy valószínűséggel kijutnak a rendelő légterébe.

A szívbetegségek már 20 éve a világ vezető halálokának számítanak. Tavaly decemberben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt közölte, hogy ez a betegségcsoport több embert ölt meg, mint eddig bármikor - 2019-ben kilencmillió ember halt bele, és ez a szám 2000 óta kétmillióval nőtt meg. "Nem akarjuk, hogy a szívbetegek kihagyják az időszerű kivizsgálásokat és kezeléseket, vagy hogy olyan súlyos komplikációk alakuljanak ki az elmulasztott vizsgálatok miatt, amelyeket el lehetett volna kerülni " - mondta dr. Michelle Williams, a tanulmány társszerzője, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa.

Hazai helyzet

A Magyar Kardiológusok Társasága arra kéri a szívbetegeket, hogy tartsák a kapcsolatot a kezelőorvosukkal online vagy telefonon, használják ki ehhez a modern kommunikációs eszközök adta lehetőségeket, ha szükséges, kérjenek technikai segítséget a fiatalabb családtagoktól.

Facebookon is! A Magyar Kardiológiusok Társaságát elérik a Facebookon is, és feliratkozhatnak a Szívderítő rovat cikkeire a Szívderítő Facebook-oldalának követésével!

Ha rosszabbodik az állapotuk, ne habozzanak segítséget kérni vagy mentőt hívni, ne tartsanak attól, hogy a kórházban megfertőződhetnek - a hazai egészségügyi dolgozók túlnyomó többsége már megkapta a védőoltását. A krónikus betegek oltása is elkezdődött, akiket behívnak, azok vegyék fel az ingyenes védőoltást, ezzel is csökkentve a megfertőződés és a súlyos betegség kialakulásának kockázatát.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: