Szívbeteg és még nem kapott oltást? Ezt tudnia kell

Ha kérdéseink lennének a COVID-19 elleni védőoltással kapcsolatban, akkor ezzel nem vagyunk egyedül. Annak ellenére, hogy nagyon sokan szeretnék minél hamarabb megkapni a vakcinák egyikét, a nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy még mindig sok a bizonytalan.

Bízhatok ezekben a védőoltásokban?

Már idejekorán találkozott Dr. Won Lee, a Boston Medical Center házi gondozási programjának orvosigazgatója ehhez hasonló kérdésekkel. "Valószínű, hogy kérem majd a vakcinát, de szeretnék kivárni kicsit" - idézi a szakembert az Amerikai Szív Társaság honlapja. Az orvos sok olyan pácienssel találkozik, akinek szívbetegsége van, cukorbeteg vagy demens. Sokan közülük aggódnak, hogy ezeket a védőoltásokat nem tesztelték elég gondosan mindenféle betegségre.

A magasabb szív- és érrendszeri betegségkockázattal élőknek feltétlenül szükségük van arra, hogy beoltassák magukat a COVID-19 ellen
A szív- és érrendszeri betegeknek feltétlenül szükségük van oltásra COVID-19 ellen. Kép: Getty Images

Az idősgondozó intézetek lakói az Egyesült Államokban és Magyarországon is az elsők között kaphattak oltást. "Az idősotthonokban élők nagyon gyengék, sokféle betegségük van és állandó gondoskodást igényelnek. Ha ezek az emberek megkapták a védőoltást, és jellemzően semmilyen komoly mellékhatás nem alakult ki náluk, akkor minden átlagember egészen nyugodtan beadathatja magának a vakcinát" - mondta el Dr. Lee.

Április 13-án az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság elővigyázatosságból és óvatosságból rögtön szüneteltették az egyadagos Johnson & Johnson vakcina beadását, mert ritka esetben előfordultak vérrögképződési problémák. Ez is azt bizonyítja, hogy a hatóságok folyamatosan figyelik a lehetséges problémákat, és azonnal lépnek. A szakértők szerint az ehhez hasonló igen ritka komplikációk nem szokatlanok olyan esetekben, amikor emberek százmilliói veszik fel a védőoltást.

Vajon nem készítették túlzottan kapkodva ezeket a vakcinákat?

Míg rengeteg ember ünnepli azt a nemzetközi összefogást, amelynek eredményeképpen kifejlesztették ezeket a védőoltásokat, az a gyors tempó, ahogy megjelentek, másokat aggodalommal tölt el. Ők azok, akik megkérdőjelezik a hivatalok nyugtató szándékú információit, ezek nem csillapítják az aggodalmukat.

A magasabb szív- és érrendszeri betegségkockázattal élőknek feltétlenül szükségük van arra, hogy beoltassák magukat a COVID-19 ellen, mert csak így tudják megvédeni magukat és a családjukat. Az ilyen háttérbetegséggel élők körében magasabb a kockázat, hogy a koronavírus-fertőzés miatt kialakuló COVID-19 súlyos komplikációkhoz vezessen.

Heneliaka Jones, a Zuckerberg San Francisco-i Általános Kórház Pozitív Egészségügyi Programjának nővére szerint "ha az egész világ rááll egy feladatra, akkor hirtelen a szükséges pénz és idő is rendelkezésre áll." A bürokrácia pedig ilyenkor nem hátráltat, hanem elősegíti a folyamatot, a tudósok folyamatosan ezzel a feladattal foglalkoznak, és a gyártók ennek a terméknek az előállítására és terjesztésére koncentrálnak, míg más termékeket a háttérbe szorítanak. Az Egyesült Államokban jelenleg hozzáférhető három vakcinát több tízezer különböző hátterű és típusú emberen szigorúan tesztelték, a kutatások bebizonyították, hogy a védőoltások megvédenek a COVID-19-től, de ha valaki mégis megkapná, a vakcina megvédi a súlyos betegségtől.

Félelem az ismeretlentől

Vajon nem fogja hosszútávon károsítani a DNS-emet az új vakcina? Nem válok a védőoltás után magam is COVID-19-terjesztővé? Többen is felteszik ezeket a kérdéseket.

Sokan komolyan aggódnak az új technológia miatt, és attól, hogy a védőoltással vírusokat juttatnak a szervezetükbe. Jones magyarázata szerint az új típusú védőoltás működési elve az, hogy megmutatja meg a sejtjeinknek, hogy miként hozzák létre ők maguk a COVID-19-et okozó vírus felületén lévő "tüskefehérjék" ártalmatlan változatát (melyek nem idéznek elő sem betegséget, sem káros folyamatokat). A vakcina ebben az esetben nem tartalmaz sem élő, sem legyengített, sem elölt vírus és annak részecskéit sem, hanem csak egy használati utasítást, amely arra tanítja meg a sejteket, hogy miképpen néz is ki a vírus, és hogyan védekezzenek ellene.

A Pfizer és a Moderna vakcina messenger RNS-t, röviden mRNS-t használ. Ezek új típusú védőoltások, ám ezt a technológiát már nagyon alaposan tanulmányozták, és évek óta fejlesztik. A Johnson & Johnson vírusvektor-vakcina. Ez utóbbi teljesen ártalmatlan, elölt vírust használ arra, hogy bejuttassa a szervezetbe a tüskefehérje gyártási utasítását. A vakcinák semmilyen módon nem érintkeznek a DNS-ünkkel - mondta dr. Lee. Hozzátette: nem tartalmaznak élő vírust sem, így nem leszünk Covid-betegek a vakcinától és nem történik velünk más káros dolog sem.

Aggódom a mellékhatások miatt

Életszerű, hogy olyan apró mellékhatások kialakulnak, mint a fáradtság és a fejfájás. "Ez azért van, mert a szervezetünk elkezdett harcolni valamivel, ami eddig nem volt benne, és így építi fel a vírus elleni védekezési módszerét" - mondta dr. Lee. "Rosszul érezzük magunkat, amíg ez a folyamat zajlik. Ám ha ezt érezzük, ez jó jel, mert ebből tudhatjuk, hogy zajlik a folyamat" - tette hozzá.

Rosszabbak a kilátások fertőzést követően

 • A COVID megjelenése után nagyobb kockázat arra is, hogy azérelmeszesedésmiatt kialakuló plakkok (zsírlerakódások) felszakadhatnak a szívkoszorúerekben, és ez szívkoszorúér-betegséget (szívinfarktust) okozhat.
 • A súlyos gyulladás súlyosbíthatja a szívritmuszavart, de akár pitvarfibrillációt is kiválthat néhány embernél.
 • A vírusfertőzés okozta akut gyulladás ronthatja a szívműködést és a veseműködést is.
 • Minden egymillió emberre jut két-öt olyan, akinél súlyos allergiás reakció, anaphylaxiás sokk alakul ki - közölte a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ. Ám ezt könnyen lehet kezelni, és az oltás beadása után percekkel már jelentkezik is, ezért kérik az orvosok, hogy az oltás beadása után pár percig várakozzanak.

  A Johnson & Johnson oltásának szüneteltetése lehetőséget ad a tudósoknak arra, hogy részletesen megvizsgálják annak a hat nőnek az adatait, akinél kialakult az oltás felvétele után egy-két héttel egy rendkívül ritka vérrögképződési rendellenesség. Az oltások szüneteltetéséig, április 12-ig az Egyesült Államokban több mint 6,8 millió ilyen vakcinát adtak be.

  "Mindezidáig ezek a mellékhatások szélsőségesen ritkán fordultak elő" - jelentette ki közös közleményben Dr. Anne Schuchat, a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ első igazgatóhelyettese és Dr. Peter Marks, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság Biológia Elemző és Kutatóközpontjának igazgatója. "A COVID-19 védőoltás biztonsága kiemelkedően fontos a szövetségi kormánynak, és a COVID-19 védőoltással kapcsolatos összes egészségügyi jelentést nagyon komolyan vesszük" - emelte ki. Az Egyesült Államok kormánya folyamatosan követi, hogy az emberek miként reagálnak az oltásra, és milyen mellék hatások merülnek fel. "A védőoltás lehetséges mellékhatásai eltörpülnek a COVID halálos mellékhatásai vagy a miatta kialakuló súlyos betegség mellett."

  Biztosan szükségem van erre?

  A védőoltás felvétele segít abban, hogy mindenki számára véget érjen a világjárvány - mondta Heneliaka Jones. "Amikor azt kérdezik tőlem, hogy miért kell nekem ez? Én csak azt szoktam válaszolni: képzelj el egy rendetlen házat. Biztosan egyedül is rendet tudsz csinálni, de ha megkéred a barátaidat, hogy segítsenek, akkor sokkal hamarabb végeztek" - magyarázta. Egyszerűen muszáj mindegyikünknek kivennie a részét a küzdelemből azzal, hogy nem engedünk teret a vírusnak szaporodni és mutálódni, mert az oltásnak köszönhetően már védettek vagyunk.

  A védőoltások segítenek visszaadni azt, amit a vírus elvett: újra látogathatjuk a nagyszülőket és a barátokat, és egy kis munkaszünetet is adhatnak a kimerült egészségügyi személyzet számára - mondta dr. Lee. Kifejezetten izgalmasnak tartja, ahogy az idősotthonok gondozottjai visszatérnek a közösségi rendezvényekre. A legtöbb közösségi program szerinte mentőövként biztosítja a szocializáció és a kapcsolatteremtés élményét. A fiatalabb családtagok visszatérhetnek a munkahelyükre vagy az iskolájukba."Ez visszahozza az életünkbe a normalitás pár elemét, ez az, amire mindannyiunknak szükségünk van" - mondta dr. Lee.

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +26, +37 °C
  Minimum: +17, +23 °C

  A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások: