Miért gyógyulnak meg hamarabb a kutyatartók?

A kardiológiai betegek halálozása jelentősen csökken, ha kutyát tartanak - erősítette meg egy újabb vizsgálat. Kisállataink ráadásul még ahhoz is hozzájárulnak, hogy kevésbé érezzük magunkat társadalmilag elszigeteltnek.

Két olyan tanulmány és elemzés is megjelent a közelmúltban az Amerikai Szív Társaság Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes című folyóiratában, amely azt állítja, hogy négylábú barátaink hozzájárulnak a szívinfarktus és a stroke utáni hosszabb és egészségesebb élethez.

A kutyatartás serkenti a "boldogsághormonok" termelődését.
A kutyatartás serkenti a "boldogsághormonok" termelődését. Kép: Getty Images

A kutyatartóknak jobb vizsgálati eredményeik vannak

A tanulmányokban arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyatartók hosszabb ideig élnek, mint akik nem tartanak kutyát, ráadásul könnyebben felgyógyulnak egy súlyos kardiológiai esemény, például szívinfarktus vagy stroke után, különösen akkor, ha egyedül élnek.

Néhány érdekes adat a kutyatartókról:

Van egy édesség, amely megelőzheti a szívinfarktust - ide kattintva megtudhatja, miről van szó.

  • Az egyedül élő szívinfarktus-túlélőknél 33 százalékkal alacsonyabb a halálozási kockázat, ha kutyát tartanak; míg azoknak a túlélőknek, akik együtt élnek valakivel (a partnerükkel vagy a gyermekükkel), 15 százalékkal alacsonyabb.
  • Az egyedül élő és kutyát tartó stroke-túlélőknél 27 százalékkal alacsonyabb a halálozási kockázat, míg azoknál, akik együtt élnek a partnerükkel vagy a gyermekükkel, 12 százalékkal kisebb.
  • A kutyatartók 31 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg szívinfarktusban vagy stroke-ban a kutya nélkül élőköz képest.

Mozogjunk többet, stresszeljünk kevesebbet!

A kutyával való együttlét serkentheti a "boldogsághormonok", például az oxitocin, a szerotonin és a dopamin termelését, ez pedig egyrészt hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, másrészt elősegítheti a kortizol szintjének csökkenését. A kutyatartás ezenkívül csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, enyhíti a depressziót és javítja az erőnléti állapotot is.

A tanulmányokban kimutatták, hogy a kutyájukat sétáltató emberek jelentősen többet mozognak, mint akik nem sétáltatnak kutyát. És van még egy ráadás is: a kisállatainknak köszönhetően kevésbé érezzük magunkat társadalmilag elszigeteltnek és több emberi kapcsolatot építünk ki. Talán ezért nyilatkoznak ritkábban arról a kutyatartók, hogy magányosak, depressziósak vagy társadalmilag elszigeteltek lennének.

Hozzuk ki a legtöbbet a kutyatartásból

Íme néhány ötlet arra, hogy még hasznosabb legyen az ebbel eltöltött idő:

  • Játsszunk és társalogjunk még többet a kutyánkkal, hogy még nagyobb legyen az egészségügyi haszon - nekünk és a kedvencünknek egyaránt.
  • Mozogjunk együtt a kutyánkkal! Így mindketten eddzük magukat a friss levegőn, és a környék többi kutyatartójával is találkozni fogunk. A szocializáció jót tesz.
  • Induljon útnak! Szeret utazni? Valószínűleg a kutyája is. Keressen kutyabarát szállodákat, hogy a kutyájával együtt mehessen felfedezőútra.
  • Élvezzük egymás társaságát! Minél jobban szeretjük az állatainkat, annál jobban fognak ők is szeretni minket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)