Így kell felkészülni a kardiológiai vizsgálatokra

Kardiológiai vizsgálatra készülünk? Izgulunk, és nem jegyeztük meg, mit kell tennünk a beavatkozás, vizsgálat előtt? Íme néhány tudnivaló!

Bár előfordulhat, hogy egyes rendelőkben ettől eltérő lehet a felkészülés módja (ezért érdemes rákérdezni), általában véve az alapvető tudnivalók a következők.

Szív-MR vizsgálat

Reggeli időpont esetén éhgyomorra kell érkezni, napközbeni vizsgálat esetén legalább 4 órás "éhezés" legyen a vizsgálat előtt. Folyadékot (leginkább vizet) fogyasszunk. A beteg beveheti (sőt vegye is be) a szokásos gyógyszereit.

Koszorúér-CT vizsgálat

Reggel végzett vizsgálat esetén javasolt éhgyomorra érkezni, ha napközbeni az időpont, akkor a vizsgálat előtt 4 órával ehet utoljára a páciens. Vizet lehet inni természetesen, de kávét, fekete vagy zöld teát, energiaitalt semmiképp ne fogyasszunk, illetve aki cigarettázik, az aznap ne gyújtson rá .

Mivel a vizsgálathoz kontrasztanyagra lesz szükség, ezért a metformin hatóanyagú gyógyszereket nem javasolt bevenni már a vizsgálat előtt két nappal, és újbóli bevételük is csak a vizsgálat utáni 3-4. napon ajánlott. Az egyéb, krónikus betegségeire kapott gyógyszereket be lehet venni (például vérnyomáscsökkentőt, asztma gyógyszert), ám a vizsgálatra hozzunk magunkkal listát a szedett készítményekről.

A CT-vizsgálat hozzávetőlegesen negyed óra, ám az előkészítése, és a kellő szívfrekvencia elérése akár több órát is igénybe vehet! Az előkészítés során a branült (az injekció/infúzió egyszerűbb beadására szolgáló műanyag cső) behelyezése, illetve a szívfrekvencia megfelelő értékre csökkentése (ami percenkénti 50-60 szívverést jelent) időt vesz igénybe. Erre azért van szükség, mert a coronariákról készített felvételek ebben a frekvenciatartományban értékelhetők megfelelően.

A képalkotó vizsgálatok előtt kérjen tájékoztatást az orvosától is.
A képalkotó vizsgálatok előtt kérjen tájékoztatást az orvosától is. Fotó: 123rf

Szövődménymentes esetben a vizsgálat járóbeteg-ellátásként végezhető, azonban ha például kontrasztanyag-allergia vagy súlyos coronaria szűkület nehezíti a vizsgálatot, akkor csak kórházi bennfekvés alatt végzik el. A kontrasztanyag nem sugárzik, tehát nem jelent másokra (még állapotos nőkre sem) veszélyt.

Echocardiographia (szívultrahang)

A szív működésének ultrahangos vizsgálata, melynek során képet kaphatunk a szív működéséről, felépítéséről, falainak vastagságáról, illetve a billentyűk működéséről is.

Érdekli? Erről bővebben itt olvashat!

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, előkészítést nem igényel. A beteg ehet és ihat a vizsgálat előtt, gyógyszereit beveheti.

Stressz echocardiographia

A szív ultrahangos vizsgálata tökéletesen fájdalommentes, nem teszi ki a szervezetet káros sugárzásnak. Itt is éhgyomorra van szükség reggeli időpont esetén, napközbeni vizsgálatnál 6 órás "éhezés" szükséges a stressz echocardiographia előtt. Folyadékot kell fogyasztani, lehet nyugodtan cukortartalmút, gyümölcslét, gyenge kávét, teát is.

Ha a vizsgálatot dobutaminnal fogják elvégezni, akkor két nappal korábban már ne vegyen be a beteg béta-blokkolót, illetve béta-blokkoló hatású antiarrhythmiás szert - amennyiben ezt kardialis statusa megengedi. (Ha ez nem megoldható, akkor a vizsgálatot végző orvossal kell egyeztetni!) Beszűkült vesefunkció esetén három nappal a vizsgálat előtt nem javasolt beszedni ezeket a gyógyszereket. Ha dypiridamollal végzik a stressz echocardiographiát, akkor a vizsgálat napján nem fogyaszthatunk kávét, teát, csokoládét és banánt! A szokásos napi gyógyszereit viszont vegye be a páciens.

Transoesophagealis echocardiographia

Magyarul, közérthetően az a nyelőcsövön keresztüli szívultrahang vizsgálat. Ezt például bal pitvari, illetve a fülcsében lévő thrombus kizárására, billentyűhibák, műbillentyűkön lévő elváltozások, aorta dissectio, pitvari sövényhiány kimutatására végeznek.

Itt is szükség van éhgyomorra: vagy reggeli éhgyomorra, vagy napközbeni vizsgálat esetén 4-6 órás éhezés után végezhető el. A vizsgálócső, melyet a nyelőcsőbe juttatnak, egy körülbelül 1,5 cm vastag hajlékony, rugalmas cső. Ezt a garat érzéstelenítése után juttatják le a nyelőcsőbe, és esetleg enyhe bódítást is alkalmaznak, egyéni mérlegelés alapján.

A vizsgálat akár 5 perc alatt is véget érhet, de lehet, hogy 20 percre is szükség lesz. A beavatkozás elvégzése után (az alkalmazott nyugtatószerektől függően) még néhány óráig megfigyelik a beteget. Mivel a garatot érzéstelenítik, ezért még két órán keresztül nem lehet enni, inni, mivel a páciens félrenyelhet. Ha adtak be nyugtatószert is, akkor az illető aznap nem vezethet autót - egyébként is javasolt kísérővel érkezni erre a vizsgálatra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra